Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Ψάρια - εισβολείς στο Αιγαίο
34 νέα είδη έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες στα νερά των Δωδεκανήσων
Σε θαλάσσια Βαβέλ εξελίσσεται το Αιγαίο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης

Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών λόγω των κλιματικών αλλαγών δημιουργεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευνοϊκές συνθήκες για να μεταναστεύουν ψάρια από θερμότερες θάλασσες στα νερά της Μεσογείου. Μόνο στα Δωδεκάνησα έχουν καταγραφεί 34 ξενικά είδη ψαριών, εκ των οποίων τα 29 είναι λεσεψιανοί μετανάστες- πέρασαν δηλαδή από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Αιγαίο. Το εντυπωσιακό, όπως ανέφερε σε διεθνές συνέδριο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Φλωρεντία επιστημονική ομάδα που αποτελούσαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ... ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ
Οι κλιματικές αλλαγές ευνοούν τη μετανάστευση πολλών ειδών του Ινδικού Ωκεανού προς τη Μεσόγειο Παν. Οικονομίδης και οι βιολόγοι του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Μαρία Κορσίνι- Φωκά και Στέφανος Καλογήρου, είναι ότι από τα 34 ψάρια- εισβολείς τα 17 μπήκαν στα ελληνικά νερά τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκτός από τους μετανάστες από τον Ινδικό, έχουν καταγραφεί άλλα τέσσερα είδη- αποικιστές από τον Ατλαντικό, ενώ ακόμη ένα είδος που πέρασε στο Αιγαίο έχει προέλευση τις υδατοκαλλιέργειες της Μαύρης Θάλασσας. Σε Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο Σύμφωνα με την κ. Μαρία Κορσίνι- Φωκά, «υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι και άλλα 8 είδη ξενικών ψαριών, προερχόμενα πιθανόν από διαφυγή από υδατοκαλλιέργειες, βρίσκονται στις εκβολές ποταμών στο Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο».

Τα περισσότερα ξενικά ψάρια δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από τους επιστήμονες και δεν έχουν ελληνικές ονομασίες. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός των εισβολέων ανήκει στην οικογένεια των tetraodontidae (τετραοδοντίδες), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο lagocephalus sceleratus, περισσότερο γνωστός ως λαγοκέφαλος, που είναι τοξικό και επικίνδυνο ψάρι.

Λαγοκέφαλος

Ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου έχει εξαπλωθεί τρομακτικά σε ολόκληρο το Αιγαίο, μάλιστα ο καθηγητής κ. Οικονομίδης υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές αρχές υποβαθμίζουν το πρόβλημα και δεν γίνεται τίποτα το ουσιαστικό, αφού το θέμα αυτό περνά στο ευρύ κοινό ως ένα μάλλον “παράδοξο” και “γραφικό” φαινόμενο», ενώ έχει άμεση σχέση με την αλλοίωση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επίσης ο κ. Οικονομίδης επισήμανε ότι «αναρωτιέται κανείς με τρόμο τι θα γίνει εάν συμβεί μια δηλητηρίαση από ένα τοξικό ψάρι, όπως είναι ο λαγοκέφαλος που έχει γεμίσει το Αιγαίο».

Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο έχει προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στο οικοσύστημα και όπως ανέφερε ο κ. Καλογήρου «έχει αναπτυχθεί ένας έντονος ανταγωνισμός με τα γηγενή ψάρια σε ό,τι έχει σχέση με τις τροφές. Όμως, η παρουσία τους έχει συνέπειες και στις αγοραίες τιμές των ψαριών, δεδομένου ότι κάποια φαγώσιμα λεσεψιανά ψάρια πωλούνται φθηνότερα από τα ψάρια του Αιγαίου».

«Άνοιξαν οι πύλες του Σουέζ»

Το θέμα με τα λεσεψιανά (και όχι μόνο) ψάρια στο Αιγαίο απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Ανδρέας Σιούλας, «τώρα πια έχουν ανοίξει οι πόρτες του Σουέζ και τα ψάρια εισβάλλουν στην περιοχή μας, χωρίς η φύση να μπορεί να κάνει τίποτα», ενώ ο καθηγητής κ. Οικονομίδης προτείνει να γίνει στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου ένα Πανευρωπαϊκό Κέντρο για να μελετήσει το θέμα των λεσεψιανών ψαριών. Η οικογένεια λαγοκέφαλου μετακομίζει ΕΚΤΟΣ από τους λαγοκέφαλους, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών στα νερά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειας. Όπως λέει η κ. Φωκά, «πρόκειται για εισβολείς της οικογένειας των τετραοδοντίδων με τις επιστημονικές ονομασίες sphoeroides pachygaster και lagocephalus spadiceus, ενώ άλλοι πρόσφατοι εισβολείς όπως το etrumeus teres (της οικογένειας των Κλουπίδων) και το upeneus pori (της οικογένειας των Μουλίδων, ένα είδος μπαρμπουνιού) άρχισαν να έχουν και εμπορική σημασία.Upeneus pori

Τον περασμένο Μάρτιο εμφανίστηκε στη Ρόδο ένα μεγάλο ψάρι με την ονομασία skomberomorous commerson (ελληνικά ταινιοπαλαμίδα), που φαίνεται ότι αλιεύεται ήδη τακτικά στα νερά μας».

Skomperomorous Commerson (Ταινιοπαλαμίδα)

Η φιστουλάρια σαρώνει τον γόνο.

Φιστουλάρια

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ νερά εμφανίστηκαν καινούργιοι λούτσοι που ανταγωνίζονται τους «δικούς» μας. Όπως τόνισε η κ. Φωκά «η τεράστια fistularia commersonii που μας ήρθε μέσω Σουέζ δεν τρώγεται, αλλά τρέφεται με αυτόχθονα ψάρια και μάλιστα προτιμά είδη που καταναλώνουμε ευρέως». Η φιστουλάρια «σαρώνει» ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της και ιδιαίτερα τον γόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...