Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ενα «Ντάτσουν» στο Αιγαίο

Εξπρές Σκοπελίτης
Η καλοκαιρινή επιβίβαση σ' αυτό σηματοδοτεί την αρχή για το όνειρο. Ενα όνειρο που σχεδιάζεται όλη τη χρονιά και εξαργυρώνεται στα μέχρι πρότινος περιθωριακά και πρόσφατα της μόδας, αλλά πάντα δυσπρόσιτα, νησιά όπως η Ηρακλειά, η Δονούσα, η Σχοινούσα και φυσικά η Αμοργός.


Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς είναι πολύ απλά το... Ντάτσουν των Μικρών Κυκλάδων, ο ομφάλιος λώρος τους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τη σχέση αυτήν του θρυλικού πλέον «Εξπρές Σκοπελίτης» και των καπετανέων του με τους κατοίκους αυτών των νησιών αποτυπώνει με το φακό του ο Μανώλης Καζαμίας στο ντοκιμαντέρ «Express Scopelitis - Η μάνα των νησιών», που θα προβληθεί σήμερα στις 20:00, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» και το Σάββατο στις 11:00, στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.


Αγάπη για τη θάλασσα.


Με το ντοκιμαντέρ αυτό ο Μανώλης Ι. Καζαμίας -που υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη διεύθυνση φωτογραφίας, το μοντάζ και τον ήχο- έρχεται να κλείσει έναν παλιό λογαριασμό που χρόνια τώρα μετρά με το πλοίο αυτό: «Υπάρχει γενικά μια σχέση με το νησιωτικό τοπίο και μια αγάπη για τη θάλασσα και με το "Σκοπελίτη" είχαμε συναντηθεί και παλιότερα στα ταξίδια μου. Η πρώτη γνωριμία μας ήταν κάπου αρχές του '90 και πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό σαν θέμα και σαν... λειτούργημα, αφού ρωτώντας τον κόσμο και μαθαίνοντας είδα ότι πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση».


«Μάνα των νησιών»


Η οικογένεια Σκοπελίτη βρίσκεται επί τρεις γενιές πλέον στο τιμόνι του πλοίου που φέρει το όνομά της και αποτελεί πλέον συνώνυμο όλων αυτών των νησιών της άγονης γραμμής. Και ο Μανώλης Καζαμίας μας εξηγεί γιατί οι κάτοικοι αποκαλούν τον Σκοπελίτη «καραβάκι» τους και «μάνα των νησιών» τους: «Το θέμα, πέρα από το εικαστικό ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζει το θαλασσινό σκηνικό του Αιγαίου, έχει ακριβώς αυτήν την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται.


Και ξεκινάμε με τον κοντά στα 80 παππού Σκοπελίτη, τον Μήτσο, που 50 χρόνια οργώνει τη θάλασσα. Ξεκίνησε το '58 με το περίφημο καΐκι «Πανορμίτης» και ανέλαβε το ταχυδρομείο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες επικοινωνίας και επιβίωσης των απομονωμένων νησιών και συν τοις άλλοις είναι και εξαιρετικός βιολιστής.


Ακολουθεί η δεύτερη γενιά, ο γιος του, ο 53χρονος Γιάννης Σκοπελίτης μαζί με τον καπετάνιο Γιάννη Φωστιέρη, ενώ πρόσφατα αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και ο εγγονός Σκοπελίτης. Εχουν δημιουργήσει μια ανθρώπινη σχέση με τον κόσμο. Μέσα από τα καθημερινά τους δρομολόγια είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια και αυτοί ουσιαστικά έχουν το "Ντάτσουν" των Μικρών Κυκλάδων, που κουβαλάνε στο κάθε νησί ό,τι χρειάζεται και που δεν το κάνουν τα μεγάλα καράβια. Είναι ο ομφάλιος λώρος με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς τον "Σκοπελίτη" ξεκινάνε προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters