Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Το βασίλειο των κοραλλιών. Ένας μαγικός βυθός ανοιχτά της Ιεράπετρας


Ένας κήπος από κοράλλια, που δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε βάθος μεγαλύτερο από 500 μ., στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Είναι τα κοράλλια των βαθιών θαλασσών και στην Ελλάδα δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά. Ένα από αυτά μάλιστα είχε αναπτυχθεί στον πυθμένα, σε βάθος 600 μ. δίπλα από έναν αρχαίο αμφορέα. Σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, κοντά στο νησί Χρυσή, υπήρχε όπως φαίνεται τη μινωική εποχή ένα «μονοπάτι» που ακολουθούσαν τα πλοία των αρχαίων Κρητών όταν πήγαιναν στις αντικρινές ακτές της Αφρικής και κυρίως της Αιγύπτου.

Μινωικά ίχνη
Κάποιο από τα πλοία βούλιαξε και το ξύλινο σκαρί του αποσαθρώθηκε από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας. Όμως ένας από τους αμφορείς που μετέφερε, κατακάθησε πάνω στον βυθό, παρασύρθηκε δεκάδες μέτρα από τα ρεύματα και κάποια στιγμή τον «είδε» ένα κοράλλι και τον διάλεξε για να στεριώσει πάνω τις «ρίζες» του. «Μερικά από τα κοράλλια που βρήκαμε, είχαν ύψος ενός μέτρου ενώ κάποια άλλα δεν ξεπερνούσαν σε μέγεθος τα 15 εκατοστά. Ήταν ένα σπάνιο εύρημα γιατί σε τόσο μεγάλα βάθη, το περιβάλλον δεν θεωρείται πως είναι πάντα πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες ώστε να τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα συστατικά την ανάπτυξη των κοραλλιών», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρις Σμιθ που είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ.

Ο ίδιος μαζί με τον δρα Δημήτρη Σακελλαρίου που είναι διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του ΕΛΚΕΘΕ και με τη συνεργασία Αμερικανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και αρχαιολόγων, αναζητούσαν στο πλαίσιο εγκεκριμένης αποστολής τα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια που ενδεχομένως να είχαν επιζήσει στη λάσπη του πυθμένα, σε μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 36 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Ιεράπετρας.

Εκτός από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα (σόναρ) που διέθεταν οι επιστήμονες για τον εντοπισμό των... ύποπτων στόχων, το ωκεανογραφικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν, μετέφερε και ένα υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να καταδύεται μέχρι 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι, όταν κάποια στιγμή τα μηχανήματα υπέδειξαν μια τοποθεσία όπου μπορεί να «αναπαύονται» τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναυαγίου, το υποβρύχιο ρομπότ καταδύθηκε για να δει από κοντά τι συμβαίνει και τότε ανακάλυψε τον κρυμμένο κήπο από κοράλλια.

Ο «βλάχος»
«Τα κοράλλια αποτελούν μια όαση στον βυθό γιατί φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία από διάφορους μικροοργανισμούς και ψάρια», προσθέτει ο κ. Κρις Σμιθ. «Καθώς εξερευνούσαμε τα κοράλλια στα ανοικτά της Κρήτης, είδαμε ένα μεγάλο ψάρι που λέγεται βλάχος- είναι σαν τη σφυρίδανα προσπαθεί να κρυφτεί σε ένα από αυτά ενώ σε άλλα κοράλλια βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από μικρές γαρίδες. Για πολλά ψάρια, οι συστάδες από κοράλλια αποτελούν χώρο αναπαραγωγής».

Δείκτης υγείας του οικοσυστήματος

ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΙΑ αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό δείκτη για την υγεία του οικοσυστήματος στο οποίο ζουν. «Πολύ περισσότερο όμως, τα κοράλλια που είναι ευρύθερμοι οργανισμοί καθώς ζουν σε νερά με θερμοκρασίες από 3-4 βαθμούς Κελσίου (στον Ατλαντικό) και 13 βαθμούς Κελσίου (στην Ανατολική Μεσόγειο, Κρήτη) κρύβουν μέσα τους ουσίες που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για τη βιοϊατρική και τη βιοχημεία, κατ΄ επέκταση και για τον ανθρώπινο οργανισμό» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τάσος Τσελεπίδης που είναι καθηγητής Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο ΕΛΚΕΘΕ.

Ο κ. Τσελεπίδης που έχει πραγματοποιήσει πολύχρονες έρευνες στις θάλασσες της χώρας μας λέει στα «ΝΕΑ» ότι οι πληθυσμοί των κοραλλιών έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη βιοποικιλότητα των θαλασσίων οικοσυστημάτων και για τον λόγο αυτό προστατεύονται διεθνώς. «Τα κοράλλια χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθούν και αποτελούν ένα δημιούργημα που η φύση έχει κοπιάσει πολύ για να το φτιάξει. Μένουν σταθερά στη θέση τους και τρέφονται με τα οργανικά συστατικά που μεταφέρονται από τα υποθαλάσσια ρεύματα.

Τα νερά που κυκλοφορούν σε μεγάλα βάθη διασκορπίζουν γύρω τους θρεπτικά συστατικά τα οποία προσροφώνται από τα κοράλλια αποτελώντας την τροφή τους».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters