Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Με αφαλάτωση θα ξεδιψάσουν 4 νησιά μας

Τέσσερις νέες μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση εγκαθίστανται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σε Τήνο, Αντίπαρο, Κύθνο και Λέρο, για να δώσουν οριστική λύση στο οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει τα νησιά, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέθοδος αυτή θεωρείται η αποτελεσματικότερη, αφού καθαρίζει το νερό ακόμα και όταν αυτό φέρει βαρύ ρυπαντικό ή μολυσματικό φορτίο.
Το ελληνικό Δημόσιο από το 2004 έως το 2006 ξόδεψε για τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου περίπου 25,5 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά θα είχαν κατασκευαστεί 15 μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, συνολικής παραγωγής 30.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, με κόστος παραγωγής φρέσκου νερού 0,4 ευρώ ανά κυβικό - ενώ μόνο το 2006 δαπανήθηκαν πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ για μεταφορά νερού.
Σήμερα καλύπτουν περίπου το 4,1% της ζήτησης νερού ύδρευσης και 2% της ζήτησης αρδευτικού νερού σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Νησιά που διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης είναι: Λέρος, Νίσυρος, Θήρα, Ιος, Μήλος, Σίφνος, Πάρος, Σύρος, Μύκονος, Τήνος, Κίμωλος, Οινούσες και Χίος. Για παράδειγμα, στη Θήρα εγκαταστάθηκε πρόσφατα, το 2009, μια μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αντίστροφης ώσμωσης, δυναμικότητας 1.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, και στη Νίσυρο λειτουργεί μια μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης υφάλμυρου νερού από το 1991, δυναμικότητας 800 κυβικών μέτρων την ημέρα.
«Η αφαλάτωση μπορεί να είναι βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου, όπου το κόστος του μεταφερόμενου νερού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του παραγόμενου με αφαλάτωση νερού» εξηγεί ο Γιώργος Παπαδάκης, καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος πρόσφατα συντόνισε και ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση 10 μονάδων αφαλάτωσης που τροφοδοτούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις χώρες Ιορδανία, Μαρόκο, Τουρκία και Κύπρο.
Οι μονάδες που εγκαθίστανται στα ελληνικά νησιά είναι αναγκαίο να τροφοδοτούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτόν είναι ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, λόγω του ότι το Αιγαίο έχει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
«Η αφαλάτωση είναι μια διεργασία αποχωρισμού των αλάτων από το θαλασσινό ή υφάλμυρο νερό» μας λέει ο Γιώργος Παπαδάκης (την ομάδα του Εργαστηρίου αποτελούν και οι κύριοι ερευνητές δρ Εσαμ Μοχάμεντ και δρ Δημήτρης Μανωλάκος).
«Χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή φρέσκου νερού για κάθε χρήση (πόσιμο νερό, οικιακή και βιομηχανική χρήση) και λιγότερο για άρδευση (λόγω κόστους παραγωγής του φρέσκου νερού).
»Οι τεχνολογίες αφαλάτωσης που έχουν πλήρως δοκιμαστεί και κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι η αφαλάτωση με απόσταξη, η αντίστροφη ώσμωση και η ηλεκτροδιάλυση (κυρίως για υφάλμυρο νερό). Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τουλάχιστον για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, όπου οι καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας αναμένεται να πλήξουν σοβαρά τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
»Τα οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα υποστηρίζουν τη χρήση της αφαλάτωσης ως μέσου αντιμετώπισης της λειψυδρίας». *

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters