Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πυροπροστασία! Πληρώνουμε στην ΤΕΔΚΔ. Μας χορηγεί η ΥΠΕΣΔΔΑ Έχουμε Διασωστικό, Αλλά πυροπροστασία δεν έχουμε !

Της Σμαράγδας Μουλιάτη
PatmosTimes

Ο Δήμος της Πάτμου έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια την πολιτική προστασία του νησιού μας.   Πληρώνει ο Δήμος στην ΤΕΔΚΔ οδηγό και δασοφύλακα, αλλά ξέχασε να τους πάρει


Αν και του παρακρατείται 10% από την ΤΕΔΚ από τον φόρο εισοδήματος για πυροπροστασία (ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ) και έκτακτες ανάγκες και του αντιστοιχούν δύο υπάλληλοι, αν και από την ΥΠΕΣΔΔΑ του χορηγήθηκαν 20.960 ευρώ για πολιτική προστασία εν τούτοις δεν έχει πολιτική προστασία.

Και το σπουδαιότερο αν και είχε ένα εκπαιδευμένο Διασωστικό σώμα με γνώση για πολιτική προστασία, το διέλυσε.

Αν κάποια στιγμή ό μη γένοιτο, συμβεί κάτι στο νησί μας και δεν αντιμετωπιστεί, υπεύθυνη θα είναι η δημοτική αρχή.

Ένα ερώτημα, τις μέρες που καιγότανε η Αττική, έβγαινε αγωνιωδώς από το στόμα των συμπατριωτών μας : Εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη φωτιά; Έχουμε πυροσβεστικό κλιμάκιο, τα μέσα, εθελοντική οργανωμένη ομάδα από το Δήμο που να ξέρει να μας προστατεύσει σε περίπτωση που έπαιρνε φωτιά το δασάκι της Αποκάλυψης ή του Κουμαρό, ή ξεσπούσε πυρκαγιά σε σπίτι ή κατάστημα;

Η απάντηση είναι: Θα μπορούσαμε να έχουμε τους ανθρώπους και τα μέσα αλλά ...... Έχουμε δύο πυροσβεστικά οχήματα, το ένα είναι κλειδωμένο αλλά δεν έχουμε τους ανθρώπους, που πληρώνουμε να έχουμε και το σπουδαιότερο το εθελοντικό διασωστικό σώμα, που ιδρύθηκε το 2002 επί δημαρχίας Μελιανού Ματθαίου, διαλύθηκε επί σημερινής δημαρχίας και τα χρήματα της ΥΠΕΣΔΔΑ για την πολιτκή προστασία δεν χρησιμοπούνται σωστά.

Ας ξεκινήσουμε από το πυροσβεστικό σώμα.

Η ΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Όπως λένε τα μέλη του, δεν έτυχαν της σωστής αντιμετώπισης, αναγνώρισης και συνεργασίας, ούτε ένα ευχαριστώ δεν έχουν ακούσει από την σημερινή δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Καμπόσο, όπως δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις τους για καλύτερη πολιτική προστασία, με αποτέλεσμα να απογοητευτούν και πολλά μέλη να αποχωρήσουν.Παρόλαυτά, όσοι απέμειναν, δεν σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όταν ο κόσμος τους καλούσε, διότι πάνω απ όλα έχουν φιλότιμο και αισθάνονται άνθρωποι. Ακόμα και λίγες μέρες πριν πήγε να κάψει σφηκοφωλιά συμπατριώτης μας και πήραν φωτιά στην περιοχή Άσπρης, το διασωστικό κάλεσαν. Μιλήσαμε με δύο εθελοντές μέλη από το Διοικητικό συμβούλιο. Τον Σώζω Γρύλλη και τον Σώζω Βοριά. Μας είπαν: “Η απογοήτευση μας έχει να κάνει με το ότι ο δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί για τις προτάσεις μας:.Έχουμε προτείνει στο δήμο για την καλύτερη και ασφαλέστερη φύλαξη στο δασάκι της Αποκάλυψης τα εξής: Να δημιουργηθεί ένας δρόμος στο πίσω μέρος της Αποκάλυψης που λόγω της πυκνότητας των δένδρων είναι απροσπέλαστο, ώστε σε ενδεχόμενη φωτιά να μπορούν οι εθελοντές και τα πυροσβεστικά μέσα να το προσπελάσουν για να μη καεί η Αποκάλυψη. Να τοποθετηθούν 5 – 6 πυροσβεστικές φωλεές μέσα στο δασάκι. Έχουμε ζητήσει επίσης να υπάρχει στη διάθεση του εθελοντικού διασωστικού σώματος μία κλούβα κάτω από το Α.Τ. στην Σκάλα με τον εξοπλισμό μας μέσα, ώστε σε κάθε περίπτωση να μη τρέχουμε στα σπίτια μας να ντυνόμαστε και να χάνουμε χρόνο. Ούτε αυτό έγινε. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούμε είναι τρύπιο και μέχρι να πάμε, π.χ στη Χώρα όταν μας καλέσει το καθήκον το βυτίο έχει αδειάσει.

Έχουμε ζητήσει να διαθέσουν το καινούργιο που έχουνε κλειδωμένο και όπως μας είπε ο Σώζος Βοριάς, ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Αριστείδης Γρύλλης από τον οποίο το ζήτησαν δεν τους τα έδωσε. Ζητήσαμε επίσης από τον τότε αντιδήμαρχο Αντώνη Μαραβέλια, μας είπε ο Σώζος Βοριάς, να έρθει επαγγελματίας να μας επιδείξει αφιλοκερδώς τη χρήση μηχανήματος πυρόσβεσης” αλλά και δω υπήρξε άρνηση.

Οπωσδήποτε όπως αναφέρουμε στην αρχή, η Πάτμος έχει ανάγκη την φύλαξη του δάσους της Αποκάλυψης τους τρεις μήνες που είναι επικίνδυνοι για τις πυρκαγιές, εξάλλου το υπουργείο εσωτερικών καταβάλλει χρήματα για την πολιτική προστασία. Πριν δύο χρόνια ο Δήμος ανέθεσε τη φύλαξη του δάσους της Αποκάλυψης επί πληρωμή στο Διασωστικό Σώμα , το οποίο διέθετε δύο ανθρώπους για την φύλαξη του. Όπως μας είπαν όμως τα μέλη του δεν πήραν ποτέ τα χρήματα που είχαν κανονίσει και τα οποία ήταν 6000 ευρώ. Πήραν τελικά μόνο 3000 ευρώ. Αυτό δεν επαναλήφθηκε. Κατά τον κ. Δήμαρχο δεν επαναλήφθηκε διότι του ζήτησαν 12.000 ευρώ, αλλά όπως λένε τα μέλη του Διασωστικού, ποτέ δεν του ζήτησαν αυτά τα χρήματα.

ΤΕΔΚΔ ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ Δράσεις πυρασφάλειας

Εκτός από την ΥΕΣΔΔΑ που το 2008 επιχορήγησε το δήμο μας για ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 20.968 ευρώ, άλλα τόσα υπάρχουν στον προϋπολογισμό 2009 του Δήμου Πάτμου, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου (ΤΕΔΚΔ), δημιούργησε την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ (Εταιρεία προστασίας φυσικών καταστροφών) στην οποία συμβάλλουν οικονομικά κάθε χρόνο όλοι οι δήμοι του νομού εκτός της Καλύμνου και κείνη τους ανταποδίδει οφέλη που σχετίζονται με την πολιτική προστασία. Αναλυτικά η ΤΕΔΚ ετησίως παρακρατεί από το φόρο εισοδήματος του Δήμου μας, όπως και των άλλων δήμων Δωδεκανήσου εκτός της Καλύμνου, 10% . Από την παρακράτηση αυτή, η ΤΕΔΚ, για τις διαδημοτικές δράσεις στην Πάτμο πρότεινε να ένα πυροσβεστικό όχημα και έναν καταρτισμένο υπάλληλο δασοπροστασίας, αλλά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το 2008 να ζητήσει αντί πυροσβεστικού έναν δεύτερο υπάλληλο ως οδηγό στο δικό μας πυροσβεστικό όχημα. Διερωτώμαστε λοπόν. Που πήγανε τα 20.968 ευρώ της ΥΠΕΣΔΔΑ το 2008 και του 2009 και γιατί δεν έχουμε τον δασοπυροσβέστη και τον οδηγό του πυροσβεστικού που πληρώνουμε στην ΤΕΔΚ; Τα μεν 20.968 ευρώ της ΥΠΕΣΔΔΑ πηγαίνουνε στον καθαρισμό των ρείθρων και των κουνετών «Από το Μάιο έβαλα τους εργάτες του Δήμου να κάνουν αποψίλωση στους δρόμους μας για να μη ξεσπάσει πυρκαγιά, είπε ο Δήμαρχος, αλλά ακόμα δεν έχουν τελειώσει. Επίσης μία φορά το χρόνο ελέγχει ο υδραυλικός του Δήμου τους κρουνούς πυρόσβεσης και τις φωλεές.“‘Οσο αφορά τους υπαλλήλους που έπρεπε να μας στείλει λόγω παρακράτησης η ΤΕΔΚΔ προσέξτε τι έγινε. Επικοινωνώντας με την Ε.ΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ και την ΤΕΔΚ, μας είπαν ότι ο Δήμος της Πάτμου είναι ο μόνος Δήμος που δεν έκανε χρήση της ανταποδοτικότητας του 10% όπως έχουν κάνει οι άλλοι Δήμοι. Επειδή όμως εμείς γνωρίζαμε ότι το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει οδηγό και δασοπυροσβέστη από την ΤΕΔΚΔ, ρωτήσαμε τον δήμαρχο κ. Καμπόσο, γιατί δεν τους έχουμ, αφού πληρώνουμε στην ΤΕΔΚΔ. Αρχικά δεν γνώριζε το θέμα και μας απάντησε την επομένη που ενημερώθηκε ως εξής: «Δεν έχουμε τους υπαλλήλους που πληρώνουμε με την παρακράτηση, διότι οι υπηρεσίες του Δήμου, δεν καθαρόγραψαν την απόφαση που είχαμε πάρει το Δ.Σ. να την στείλουν στην ΤΕΔΚΔ για να μας τους στείλει. Μας είπανε όμως, ότι θα στείλουνε πίσω την παρακράτηση του 2008 αφού δεν κάναμε χρήση.» Με λίγα λόγια θα έπρεπε να είχαμε αυτή τη στιγμή δύο υπαλλήλους για την πολιτική προστασία ή στην καλύτερη περίπτωση να δώσουνε τα χρήματα που ζήτησε στο ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ για να φυλάει το δασάκι της Αποκάλυψης και ότι άλλο χρειάζεται φύλαξη.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Το ρεπορτάζ μας ξεκίνησε, πολύ πριν τις πυρκαγιές της Αττικής, με αφορμή την αλληλογραφία που αναπτύχθηκε από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το Δήμο μας για την ίδρυση κλιμακίου πυρόσβεσης. Συγκεκριμένα, Η πρόεδρος του ΝΑΟΔ (Νομαρχιακός Αθλητικός Οργανισμός Δωδεκανήσου αντινομάρχης Αθλητισμού, Παιδείας & Νεολαίας κα Μπαφίτη Ανδριάνα, απέστειλε στο Δήμο Πάτμου, στα πλαίσια αναβάθμισης των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας του Δήμου (άρθ. 12 και 14 του ν. 3013/2002) έγγραφο για ανασύσταση των εθελοντικών ομάδων για σύσταση πυροσβεστικού κλιμακίου. Αυτό κοινοποιήθηκε στο Διασωστικό Σώμα Πάτμου.

Το Επαρχείο Καλύμνου συνέχεια του εγγράφου της κ. Μπαφίτη, έστειλε ερωτηματολόγιο στο Διασωστικό σώμα Πάτμου ως μοναδικό στο νησί μας, ζητώντας να πληροφορηθεί τα στοιχεία που πιστοποιούν τη δυνατότητα ένταξης του στο εθελοντικό κλιμάκιο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Πάτμου, και το Διασωστικό απάντησε. Μεταξύ των ερωτήσεων υπήρχε και η εξής: « Από πού αντλείτε τους πόρους για τη λειτουργία του συλλόγου σας;» Στην ερώτηση αυτή το Διασωστικό σώμα Πάτμου απάντησε: « Το οικονομικό δυστυχώς είναι αυτό που πονάει όλους μας, καμία βοήθεια δεν έχουμε ούτε από τον ίδιο τον Δήμο μας, που για χάρη του τα καλοκαιρινά βράδια φυλάγαμε το μοναδικό δάσος του νησιού μας από πυρκαγιά, αλλά ούτε και ευχαριστώ. Αυτό ήταν και η αφορμή να αποχωρήσουν αρκετά μέλη μας.» Επειδή τα μέλη του Διασωστικού σώματος, Σώζων Γρύλλης και Σώζων Βοριάς, κατάλαβαν ότι αυτή η κίνηση είναι συμφέρουσα για το νησί μας, έστειλαν στο Δήμο Πάτμου τα έγγραφα που τους κοινοποιήθηκαν , ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του Δ. Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να συμμετέχουμε στην ίδρυση του πυροσβεστικού κλιμάκιου στο νησί μας. Πάνω από εμάς βάζουμε τη ζωή του συνανθρώπου μας και περιμένουμε το γρηγορότερο δυνατόν τις προθέσεις σας.», αναμένοντας προφανώς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» Ο Δήμος το περιέλαβε να συζητηθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης της 31ης Ιουλίου αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε, επειδή όπως μας είπε ο Δήμαρχος κ. Καμπόσος δεν παραβρέθηκε στη συζήτηση κάποιο από τα μέλη του Διασωστικού σώματος. Αλλά γιατί να παραβρεθούν όταν, ήταν θέμα στο Δ.Σ. είχαν τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αποφασίσουνε αυτό που ήταν αρμοδιότητα του Δήμου να το κάνει.

ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Σεπτέμβρη του 2002, ο τότε δήμαρχος Ματθαίος Μελιανός, υλοποίησε την πρωτοβουλία 11 εθελοντών για συγκρότηση του Διασωστικού Σώματος Δήμου Πάτμου. Προσκάλεσε στην Πάτμο το Ελληνικό Διασωστικό σώμα που εκπαίδευσε μία εβδομάδα τους εθελοντές, για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως σεισμό, πλημμύρες, πυρκαγιές και συγκεκριμένα πρώτες βοήθειες, ορεινής διάσωση, υποβρύχιες αποστολές, ναυαγοσωστική, πυρόσβεση. Εκπαίδευση και εξοπλισμός σοίχησαν 10.500,00.

Το 2004 μετά από παραίνεση των ίδιων των μελών δημιουργήθηκε ένα επίσημο σωματείο με κατασταστικό για να αξιοποιηθεί στην πολιτική προστασία του νησιού αλλά σήμερα 2009 το Διασωστικό έχει διαλυθεί, όχι με ευθύνη των μελών αλλά με ευθύνη του Δήμου, που κατά την άποψη μας δεν έχει συνειδητοποιήσει τι είχε και τι έχασε.



Μέρες λαμπρές

Μετροφυλλώντας το βιβλίο Συμβάντων του Διασωστικού Σώματος διαβάζουμε:

«Η παρουσία σας ήταν συγκινητική, η βοήθεια σας ανεκτίμητη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα. Αυτά λέει μεταξύ άλλων ευχαριστήριο στο Διασωστικό σώμα Πάτμου από τον κ. Γεώργιο Βαρέλη με αφορμή την προσπάθεια που κατέβαλαν να βρουν τη μητέρα του Ελευθερία Κουτούζου που είχε χαθεί για αρκετές ώρες στην Περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Χώρα, το Πάσχα του 2003.

Σύμφωνα με το βιβλίο συμβάντων, από το 2002 που συστήθηκε από το Δήμο Πάτμου το Διασωστικό Σώμα μέχρι και σήμερα έχουν λάβει μέρος σε πολλές δράσεις πολιτιστικής προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης και έχουν ανταποκριθεί σε πολλά συμβάντα.

Εκτός από τις κατασβέσεις πυρκαγιών και διασώσεις, π.χ. κατάσβεση φωτιάς στην Κουμάνα Ιούνιος 2003, πυρκαγιάς στην περιοχή Γροίκος Δεκέμβρη 2003, φωτιάς στα σκάφη Patmos star στο Διακόφτι και των δύο σκαφών στο λιμάνι της Σκάλας, διάσωση τεσσάρων σπιτιών και καταστημάτων από νεροποντή, έχουν στο ενεργητικό τους δράσεις διαφορετικού χαρακτήρα προσφοράς.

Π.χ. Καθαρισμό θαλάσσιου βυθού όπως στην περιοχή της μαρίνας και παραλιών όπως στο λιβάδι Γερανού, δενδροφυτεύσεις στην περιοχή Λάκας, διασώσεις ατόμων μετά από ατύχημα όπως στην περίπτωση του Χρήστου Υψηλάντη και μεταφορά τραυματία μετά από ατύχημα στο Κ.Υ. Πάτμου, όπως στην περίπτωση του Σταύρου Κλεούδη μετά από ατύχημα με τη μηχανή του.

Έρευνα και ανεύρεση αγνοουμένου κυνηγού, φύλαξη του δάσους της Αποκάλυψης σε επικίνδυνες περιόδους για πυρκαγιά, διάσωση ψαροντουφεκά, καταρρίχηση σε δύσβατη περιοχή για την ανάσυρση δύο τραυματιών και τη διακομιδή τους στο Κ.Υ. Πάτμου.

Να μη ξεχνάμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα εκτελούσαν χρέη σχολικού τροχονόμου στο σχολείο της Σκάλας και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν τον Ιούλιο του 2005 στην ομάδα εξιχνίασης του εγκλήματος της Ελένης Κοντοπούλου, στον άγιο Βλάση . Άδειασαν το πηγάδι για την ανεύρεση αποτυπωμάτων του δράστη , βοήθησαν στην μεταφορά του πτώματος από το τόπο του εγκλήματος στην ερημική περιοχή, μέχρι το Κ.Υ.Πάτμου, των προσωπικών της αντικειμένων στο Α.Τ., την τοποθέτηση του σε φέρετρο, μεταφορά του στο λιμάνι και τοποθέτηση του στο πλοίο για Πειραιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters