Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

«Πράσινο» Αιγαίο σε 10 χρόνια

«Πράσινο» Αιγαίο σε 10 χρόνια είναι το στοίχημα του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.



«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», λέει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. «Οι Κυκλάδες είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεσή μας να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα ελληνικά νησιά καταναλώθηκαν το 2008 για ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν 864.000 τόνοι μαζούτ και 441.500 χιλιόλιτρα ντίζελ. Εκτιμάται δε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι σχεδόν ίση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Όμως με τον λιγνίτη- σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών- παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι με μαζούτ και πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη, «στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Θαλάσσια Πάρκα.

Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η κ. Μπιρμπίλη παραδέχεται ότι «η Ελλάδα είναι δύσκολη περιοχή σε αυτόν τον τομέα- κυρίως- εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού». Ωστόσο, επειδή και τα υπεράκτια πάρκα θα αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του «πράσινου» Αιγαίου το θέμα θα επανεξεταστεί από την αρχή και ήδη έχουν εντοπιστεί δύο περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW. Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από τοπικές αρχές και κατοίκους, όπως στον Μαραθώνα.

«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», λέει η κ. Μπιρμπίλη Στην περίπτωση του μοναδικού αιολικού πάρκου σε βραχονησίδα που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με την υπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έναρξη του έργου (είναι από τα πρώτα έργα που θα υπογράφουν από το νεοσύστατο υπουργείο) για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Εύβοια με τη Νέα Μάκρη που θα δώσει μια ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος. «Τα δίκτυα πρέπει πλέον να έχουν μια άλλη λογική. Να κατασκευάζονται με την προοπτική να μπορούν να πάρουν την αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας».

Η Διαβούλευση. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων γι΄ αυτό και αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι καλύτερο για τη δική του υγεία- και περιβαλλοντικά ωφέλιμο- να βλέπει μια ανεμογεννήτρια από έναν πετρελαϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις ανάγκες του», αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη «Τα νησιά πρέπει να έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο και είναι στη πρόθεσή μας να καλέσουμε δημάρχους προκειμένου να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται».

Όπως επισημαίνει, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «αυτό που προέχει, είναι σε πρώτη φάση, να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για τις ΑΠΕ που έχουν μπλοκάρει για χρόνια». Ήδη έχει γίνει η πρώτη επαφή με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις- ανάλογα με την αιτία που έχουν μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες- που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δεν θα αναθεωρηθεί συνολικά, ωστόσο θα συμπεριληφθούν ορισμένες παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Η Μεγαλόπολη.
Η κ. Μπιρμπίλη στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια».

Εξυγίανση των λιγνιτικών μονάδων
«Θα ήταν αφελές να πει κάνεις ότι οι ΑΠΕ θα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, όπως λέμε ότι ο λιγνίτης αποτελεί φυσικό εθνικό προϊόν το ίδιο είναι ο ήλιος και ο αέρας στη χώρα μας, λέει η κ. Μπιρμπίλη. Διευκρινίζει ωστόσο: «Για τις λιγνιτικές μοναδες θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο εξυγιαντικό σχέδιο ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο. Πρέπει να γίνουν αυτές οι επενδύσεις διότι στην αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πολλά πρόστιμα- από την εμπορία των ρύπων.



Η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τα οποία όμως θα τα μετακυλήσει στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος γι΄ αυτούς, οι οποίοι θα υποστούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη ρύπανση».

Στο τραπέζι η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα
Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το υπουργείο θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα δει συνολικά το θέμα της ρύπανσης στην Αττική.
Μία από τις παραμέτρους που θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής είναι αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το θέμα της πετρελαιοκίνησης στην Αθηνά.
«Στόχος μου είναι πως θα περιορίσουμε τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε λίγο πιο σωστά». Ένα άλλο από τα θέματα που θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής που θα συσταθεί είναι η δημιουργία ενός δικτύου με σταθμούς φόρτισης μπαταριών για υβριδικά και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters