Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Μύλοι της Χώρας θα ανοίξουν πάλι τα φτερά τους!

Της Σμαράγδας Μουλιάτη
PatmosTimes

Μια μεγάλη προσπάθεια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Η επισκευή των τριών μύλων της Χώρας με την πρωτοβουλία και την χρηματοδότηση του Ελβετού Charles Pictet που «έταξε» να διασώσει την παράδοση των ανεμόμυλων, συμβόλου των ελληνικών νησιών και την μελέτη-επίβλεψη ειδικών μελετητών αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Οι μύλοι της Χώρας Πάτμου, βρίσκονται σε μία περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί προστατευόμενη με Υπ. Απόφαση, κατατάσσονται δε στην βάση ενός νόμου του 2002 (όπως όλα τα κτίσματα πλέον των 100 ετών), στα Ιστορικά μνημεία της χώρας.


Οι τρεις μύλοι της Χώρας της Πάτμου (ο τέταρτος αποτελεί ερείπιο) διαγράφονται πάνω στην κορυφογραμμή του λόφου, και είναι ορατοί, τόσο από το λιμάνι, όσο και από πολλά άλλα σημεία του νησιού.

Οι φτερωτές τους συνέχισαν να κυματίζουν στον αέρα μέχρι το 1950, εποχή κατά την οποία εμφανίζονται στο νησί οι μηχανές ντίζελ, οπότε και σταμάτησαν τελειωτικά οι μύλοι να παράγουν αλεύρι.

Μετά από πολλές ατυχείς προσπάθειες μετατροπής τους, τα κτίσματα αυτά είναι σήμερα τελείως εγκαταλελειμμένα.

Πως όμως ένας Ελβετός που ήρθε στην Πάτμο για πρώτη φορά το 1996, προωθεί το έργο αυτό;

Το παρακάτω κείμενο με την υπογραφή του στο project για την αποκατάσταση τους τα λέει όλα:

“Γενεύη και Ελλάδα διατηρούν, εδώ και πολλούς αιώνες, στενές σχέσεις σε διάφορους τομείς. Για μια οικογένεια θαλασσοπόρων, η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με έναν παράδεισο: η θάλασσα που την περιβάλλει, το μελτέμι της, τα νησιά της, η ιστορίας της και ο πολιτισμός της, είναι συνυφασμένα με απόλυτη αρμονία. Είχαμε την τύχη και το προνόμιο να την ανακαλύψουμε οικογενειακά, αλλά και με φίλους, πριν πολλά χρόνια. Προς ένδειξη τιμής και με αίσθημα αναγνώρισης, δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα για την διαφύλαξη ενός από τα τόσα πολλά σύμβολα της Ελλάδας: τους ανεμόμυλους.


Μετά από έρευνα και με αποφασιστικότητα, επιλέξαμε να επισκευάσουμε και να αποκαταστήσουμε τρεις μύλους, που ανήκουν στο Μοναστήρι του ιερού νησιού της Πάτμου. Αυτή η εξιδανικευμένη ιδέα μπόρεσε να προχωρήσει, χάρη στην βοήθεια και την στήριξη που μας παρείχαν, η Αυτού Αγιότης Βαρθολομαίος 1ος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αιδεσιμότατος Αρχιμανδρίτης Αντύπας, πατριαρχικός Έξαρχος και Ηγούμενος του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, καθώς και οι κυρίες Μαρία Μπέκετ και η κόρη της Δάφνη αρχιτέκτων, η οποία και βαπτίσθηκε στην Πάτμο, η πρωτοβουλία των οποίων υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση του έργου.


Ευχαριστούμε τις ελληνικές αρχές για τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που μας παρείχαν, καθώς και τους φίλους Έλληνες για την βοήθεια που μας προσέφεραν τόσο από ηθική όσο και από οικονομική άποψη.”

Συναντήσαμε την κ. Δάφνη Μπέκετ αρχιτέκτων που συγκαταλέγεται στην ομάδα των μελετητών. Μας μίλησε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό για την αποκατάσταση των μύλων της Πάτμου. Ο ενθουσιασμός της οφείλεται στο γεγονός ότι η Δάφνη ερχόταν από παιδί στην Πάτμο και ήταν και δική της επιθυμία η αποκατάσταση των μύλων. Μια επιθυμία που αναπτύχθηκε σιγά – σιγά μέσα στο χρόνο. Πληροφορηθήκαμε δε πως είναι ο άνθρωπος που ώθησε τον κ. Charles Pictet, να ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των ανεμόμυλων του Αιγαίου από την Πάτμο.

Μετά την αποδοχή της πρότασης :

Μεταξύ του κυρίου Charles Pictet και του Αιδεσιμότατου Αρχιμανδρίτη Αντύπα, Ηγουμένου του Μοναστηρίου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου, έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο. Με το συμβόλαιο αυτό, καθορίζονται οι αντίστοιχες ευθύνες των δύο μερών και ο μεν κύριος Charles Pictet αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του πρώτου μύλου, ενώ τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του, τα αναλαμβάνει το Μοναστήρι. Προς το παρόν δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ο διακανονισμός χρηματοδότησης και επισκευής των άλλων δύο μύλων.

Η μελέτη αποκατάστασης των μύλων έχει ολοκληρωθεί. Έχουν επίσης τελειώσει οι διαδικασίες άδειας από το Υπ. Πολιτισμού, καθώς και από το Γραφείο Πολεοδομίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν και μηχανικοί: Δάφνη Μπέκετ, Αρχιτέκτων, Μισέλ Ροσιέ, Αρχιτέκτων E.T.H Zrick, Κριστιάν Λασκαρίδης, Αρχιτέκτων D.P.L.G., Ευάγγελος Ζαφείρης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Αντώνης Πλυτάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Νίκος Καμπάνης, Μηχανολόγος Μηχανικός PhD. Imperial

Εύη Μαλισιάνου, Designer Msc. Tudelft

Η Παράδοση του έργου θα γίνει Ιούλιο 2010
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters