Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Σε εκκρεμότητα η υδροδότηση μικρών νησιών

Σε εκκρεμότητα η υδροδότηση μικρών νησιών



Της Ελενας Kαρανατση
Πηγή: "Καθημερινή"


Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό περίπου 20 μικρά νησιά του Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Παρότι κανονικά σήμερα έληγε η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο της εταιρείας «Υδροδοτική», που παρέχει νερό στα άνυδρα νησιά, το χειρότερο απετράπη προς το παρόν. Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη συνάντηση του πλοιοκτήτη με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκη αποφασίστηκε να δοθεί παράταση τουλάχιστον 20 ημερών, μέχρι να βρεθεί μια νομική φόρμουλα για να μη θεωρείται παράνομη η μεταφορά του νερού και τελικά να αποφασιστεί μία οριστική λύση, ώστε τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που δεν διαθέτουν αυτόνομη ύδρευση να συνεχίσουν να προμηθεύονται νερό από την Αθήνα.

«Δεν μπορώ να αφήσω χωρίς νερό τα νησιά, στα οποία μεταφέρω νερό τα τελευταία 30 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ήταν απάνθρωπο» λέει στην «Κ» ο πλοιοκτήτης της εταιρείας «Υδροδοτική» κ. Χρήστος Ηλιακίδης και συμπληρώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αυξήσει την τιμή, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 5,20 ευρώ το κυβικό μέτρο για τα Δωδεκάνησα και στα 6,50 ευρώ για τις Κυκλάδες.


Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι τιμές είναι σχεδόν σταθερές για όλα τα νησιά, οι τοπικοί άρχοντες κάνουν λόγο για υψηλότερο κόστος. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια το κράτος πλήρωνε 8,5 ευρώ το κυβικό μέτρο για να έρχεται το νερό στη Μήλο. Ευτυχώς, από τον Ιούλιο του 2007 έχουμε πλήρη αυτάρκεια λόγω του εργοστασίου αφαλάτωσης και την αξιοποίηση του αιολικού πάρκου. Σήμερα, το νερό κοστίζει 1,80 ευρώ το κυβικό μέτρο», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Μήλου κ. Γ. Τσαΐνης και εξηγεί ότι «μέσα σε μια χρονιά το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υδροδοτούνται με συνεχή ροή ακόμα και οι πιο μικροί απομακρυσμένοι οικισμοί του νησιού».


Στην Αμοργό η εξάρτηση από εξωτερικές πηγές υδροδότησης είναι μεγάλη (περίπου 70%), ενώ το 30% του νερού προέρχεται από τοπικές γεωτρήσεις. «Το πρόβλημα θα οξυνθεί το καλοκαίρι, καθώς με τις γεωτρήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε νερό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αμοργού κ. Νικ. Φωστιέρης.


Υδρογεωλογική μελέτη για τους Λειψούς


Το παράδειγμα της Μήλου και της Σύμης που προχώρησαν σε μονάδες αφαλάτωσης σε συνδυασμό με αιολικά πάρκα και πλέον δεν εξαρτώνται από κανέναν ενδέχεται να ακολουθήσουν και οι Λειψοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη πλήρης υδρογεωλογική μελέτη. «Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά προς το παρόν δεν υλοποιείται λόγω γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, υπάρχει στο νησί μία λιμνοδεξαμενή, η οποία δυστυχώς υπολειτουργεί εδώ και 15 χρόνια λόγω διαφορετικής προσέγγισης υπουργείου και νομαρχίας. Είχαμε αρκετές μικρές εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν προχώρησαν. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.


Τα νησιά που μέχρι σήμερα υδροδοτούνται από την Αθήνα είναι τα εξής: Τήνος, Δονούσα, Κουφονήσι, Αγαθονήσι, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Κίμωλος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Πάτμος, Λειψοί, Ψέριμος, Νίσυρος, Χάλκη, Καστελλόριζο, Καλόλιμνος, Ρω, Μεγίστη, Παληόνησος. Επίσης, η ίδια εταιρεία που σχεδόν μονοπωλιακά υδροδοτεί τα μικρά νησιά του Αιγαίου προμηθεύει νερό και σε δεκάδες βραχονησίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters