Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Το Αιγαίο και τα αινίγματα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ

Η οικονομία και οι έρευνες για τις πάσης φύσεως «λίστες Λαγκάρντ» θα πρωταγωνιστήσουν και το νέο έτος, αλλά το πολιτικό αίνιγμα του 2013 εντοπίζεται στις εξελίξεις στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένο σχέδιο (ειρηνικής) αντίδρασης στην τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Η εκχώρηση αδειών σεισμικών ερευνών από την Αγκυρα στην πολυεθνική Shell, για περιοχές και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλάζει τα δεδομένα, αλλά έχουν εξεταστεί εναλλακτικοί τρόποι κατοχύρωσης και προώθησης των ελληνικών συμφερόντων σε όλο το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού δεν βρίσκεται μόνο το ζήτημα της ΑΟΖ, αλλά και κάθε πτυχή αξιοποίησης επιχειρημάτων, ερεισμάτων και κανόνων διεθνούς δικαίου για όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου έχει τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνη γνώμη εκφράζουν οι αρμόδιοι χειριστές στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μοναδική εξαίρεση, ένας πρέσβης (επί τιμή, αλλά ακόμη σε κρισιμότατη θέση), ο οποίος αποτελεί πηγή πληροφόρησης δημοσιευμάτων για «παράγοντες» που εκφράζουν «ανησυχία». Το σκεπτικό του θα ήταν βάσιμο, αν δεν είχαν ήδη συμπληρωθεί 10 - 11 χρόνια διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, οι οποίες είναι μεν χρησιμότατες για τη διατήρηση ήπιου κλίματος, αλλά έχουν εξαντλήσει την ύλη συζήτησης και δεν αποτελούν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Γιατί, για όσους το έχουν λησμονήσει, η οριοθέτηση ήταν μείζον ζήτημα που θα εξεταζόταν το 2002!

Οι διαρροές του 2004 - 2005, σε σχέση με όσα είχαν συζητηθεί επί κυβέρνησης Σημίτη για αυξομειούμενο εύρος χωρικών υδάτων, καθώς και το βιβλίο του Τούρκου πρέσβη Ντ. Μπουλούκμπασι -το 2011- για μια ευρεία ατζέντα συνομιλιών προκαλούν τη λογική απορία, αν μπορεί να εξεταστεί σήμερα οτιδήποτε πρόσθετο ή νεότερο στο πλαίσιο των διερευνητικών. Αλλωστε, το ίδιο δείχνει και η στάση της άλλης πλευράς: ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου έθεσε, τον Οκτώβριο, ζήτημα Καστελόριζου σχεδόν ταυτόχρονα με την επανάληψη των διερευνητικών και ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν μίλησε, προ δεκαημέρου, για εκποίηση ελληνικών νησιών, αν και γνώριζε ότι επίκειται η σύγκληση (σ.σ.: πλέον υπό αναβολή) του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (συμμετοχή προέδρων κυβέρνησης και έξι υπουργών εκατέρωθεν).

Εν όψει των εξελίξεων του 2013 οι ξένες κυβερνήσεις και μέρος του εγχώριου πολιτικού κόσμου είναι χρήσιμο να αντιληφθούν ότι κλείνει το κεφάλαιο που άνοιξε το 1973 (δημοσίευση πρώτων τουρκικών χαρτών για έρευνες στο Αιγαίο), συνεχίστηκε το 1976 («Πρακτικό της Βέρνης» -που κατέστη ανενεργό) και σφραγίστηκε με την κρίση του Μαρτίου 1987 (αμοιβαίο «πάγωμα» ερευνών από Α. Παπανδρέου και Τ. Οζάλ). Τώρα, όλα πια έχουν αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη την κύρωση της νέας σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1994), τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες επικερδούς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο, την εμπειρία της ΑΟΖ της Κύπρου (2008) και την τριγωνική συμμαχία Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ (2010). Σε αυτήν την αλλαγή θα προσαρμοστούν, εκ των πραγμάτων, Ελλάδα και Τουρκία.


dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...