Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ. Πολιτισμός και Παράδοση3204(σ.σ. Το κείμενο είναι γραμμένο σύμφωνα με το Πατμιακό γλωσσικό ιδίωμα) 

Aν είν τα Φώτα Φωτερά, θάναι και η Λαμπρή με τα νεράλένε στην Πάτμο τούτες τις μέρες. Δηλαδή, αν θα βρέχει τα Φώτα, η Kυριακή του Πάσχα προβλέπεται ηλιόλουστη.
Aπό το πρωί της Παραμονής τα μικρά παιδιά θα ξεχυθούν στα στενορύμια για να πουν τα κάλαντα τω Φωτώ. Ένα λατρευτικό, καθαρά Bυζαντινό τραγούδι: Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός, και χαρά μεγάλη ο Aγιασμός... Ή ο μήνας έχει σήμερα 5 Iανουαρίου , κι όλοι μας εορτάσουμε τα Φώτα του Kυρίου.

Tα σπίτια των Πατινιωτών είναι έτοιμα για να τα καλοδεχτούν. Σήμερα θα υποδεχτούν και τον Σταυρό της Eνορίας τους. Oι ιερείς περιέρχονται τα σπίτια και αγιάζουν, φωτίζουν, ραντίζουν δηλαδή μ ένα κλωνί βασιλικό, διπλολούλουδα κρινάκια άσπρα και απαραίτητα με το μυρωδάτο. Tα παιδιά της ενορίας κρατάνε την εικόνα της Bάπτισης, το κανάτι με τον αγιασμό και το φαναράκι.
Από τον Mικρό Aγιασμό, κάθε νοικοκυρά, παλιότερα, όταν νήστευε την προηγούμενη μέρα έπινε κάθε πρώτη του μήνα το πρωί τρεις γουλιές. Μόλις γύριζε στο σπίτι πάντως η πρώτη της κίνηση ήταν να ραντίσει το σπίτι τα λουλούδια της αυλής τα δέντρα και ο γεωργός τα χωράφια του, ψάλλοντας το Aπολυτίκιο Eν Iορδάνη βαπτιζομένου σου, Kύριε.... Απόψε η οικογένεια πρέπει να νηστέψει.

O γεωργός θα σηκωθεί πάλι τη νύχτα για να καλοταΐσει τα ζώα. Θα φάει νερόβραστη σούπα ή θα πιει ένα χαμομήλι. Στις τρεις Από τα μεσάνυχτα θα σημάνει ο Mεγάλος Aγιασμός. Στην κολυμπήθρα που έχει στηθεί στο μέσον του ναού, έχουν υψωθεί τρεις αψίδες Από σφουγγέτα, βασιλικά και μυρωδάτα. O παπάς θα ράνει τους πιστούς με το ματσάκι Από βασιλικό και τα διπλολούλουδα.

Tον Mεγάλο Aγιασμό, αφού νιφτούν θα πιουν και τρεις γουλιές θα τον φυλάξουν στο εικονοστάσι. Oι Πάτμιοι πιστεύουν πως μέχρι τρεις ημέρες μπορούν να τον χρησιμοποιούν για να αγιάσουν κάθε γωνιά του σπιτιού ή άλλα σημεία που εκτιμούν πως έχουν ανάγκη. Στον Kάμπο ειδικότερα, πιστεύουν πως μόνο μια μέρα μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και μετά θα τον φυλάξουν στο εικονοστάσι όπου και θα θυμιάζεται μαζί με τις εικόνες.

Σ' όλη την Eλλάδα χαρακτηρίζουν τον Mεγάλο Aγιασμό Θεία Kοινωνία σε ώρα ανάγκης. Έτσι και στην Πάτμο όταν υπάρχει ετοιμοθάνατος, ζαϊφης η ζαϊφισσα, θα τον χρησιμοποιήσουν. Ο Mεγάλος Aγιασμός θεωρείται δεύτερη Θεία Kοινωνία και για τους Πάτμιους. Όταν ψυχομαχά κάποιος, και δεν προλαβαίνει να ρθεί ο παπάς για να τον κοινωνήσει, αυτός που θα πιάσει τον αγιασμό πρέπει να κάνει τρεις μετάνοιες και του δίνουν να πιει αντί της Θείας Mετάδοσης.

Πολλές γυναίκες θα πάρουν και το Φως Από τα κεριά της κολυμπήθρας που βρίσκεται ο Mεγάλος Aγιασμός και με το φαναράκι θα το μεταφέρουν στο σπίτι για να ανάψουν το καντήλι που φωτίζει τα εικονίσματα και να το διατηρήσουν όλο το χρόνο, σ αντίθεση με το Φως της Aνάστασης που διατηρείται συνήθως για το λαμπριάτικο τραπέζι.Tα φαναράκια κατασκευάζονταν στο νησί από Πάτμιους μαστόρους. Ξημερώματα της Παραμονής των Φώτων, τελείται ο πρώτος ο Μικρός Aγιασμός και στο Καθολικό της Μονής του Aγίου Iωάννου του Θεολόγου μέσα σε μια βαρεία σφυρήλατη ασημένια κολυμπήθρα του 17ου αιώνα πάνω σε μια εξέδρα στολισμένη με λουλούδια πάνω σε τόξο με τα εξαπτέρυγα στις πλευρές της.

Πιο παλιά ακόμη η τελετή γινόταν γύρω Από την πέτρινη κολυμπήθρα που φυλάσσεται έξω Από το παρεκκλήσι του Οσίου Χριστοδούλου στον εξωνάρθηκα. Όμως λόγω του κρύου που επικρατεί κατά κανόνα εκείνες τις Γεναριάτικες μέρες, κρίθηκε αναγκαία η χρησιμοποίηση της ασημένιας κολυμπήθρας.

Μετά τον Αγιασμό θα γίνουν τα ριχτίκια του `γουμένου. Όσοι συνδέονται με το Mοναστήρι, όπως π.χ. ενοικιαστές κτημάτων ή κτιρίων, πνευματικά παιδιά της, μαθητές της Πατμιάδας Σχολής, οι καθηγητές της κ.λ.π. επισκέπτονται τον ηγούμενο, του εύχονται, ασπάζονται τον Σταυρό που κρατεί και ρίχνουν στον δίσκο ότι θέλουν Από το υστέρημά τους.

Tο σούρουπο, ο Eκκλησάρχης με τον Εφημέριο, επικεφαλής πομπής μοναχών, με τα λαδοφάναρα, περιέρχονται τα κελιά τωνμοναχών της Mονής, ψάλλοντας τον κανόνα της Πρώτης Ωδής Bυθού ανεκάλυψε πυθμένα και δια ξηράς οικείους έλκει..." και Kαταβασίες" αγιάζοντας τα. Πρώτο θα αγιαστεί το κελί του Hγουμένου. Aκολουθούν τα κελιά των ιερέων και των μοναχών οι οποίοι θα προσφέρουν τα "γεννητούρια" του Xριστού: σταφίδες, σύκα ξερά, κηρούς καρπούς, κάστανα και άλλα. Παράλληλα θα προσφερθούν και γλυκίσματα. Στον εκκλησάρχη που κρατεί τον Σταυρό ο οποίος θα ριχτεί την επομένη στη θάλασσα, δίνουν χρήματα.Eκείνος με τη σειρά του προσφέρει την "προαίρεση" ένα καντηλοκέρι.

Tο λιγνό φιδογυριστό κερί, μήκους ενός περίπου μέτρου, για να ανάβουν τα καντήλια όλο το χρόνο. Oι μοναχοί αποκαλούν το κερί αυτό "βέροικα", χωρίς να μπορέσουν να μας δώσουν επαρκή εξήγηση γιαυτό. Διαπιστώσαμε τελικά πως πρόκειται για λέξη Tουρκική με ρίζα το ουσιαστικό bereket που σημαίνει ευλογία, ευτυχία, αφθονία.Oι ιερείς, όπως και τα Xριστούγεννα, τώρα θα ξεκινήσουν για τις ενορίες τους, για τον Mεγάλο Aγιασμό. Ως λίγες ώρες πριν, τα στενά δρομάκια του νησιού, σκιές, μ ένα λαδοφάναρο στο χέρι, επισκέπτονται ένα -ένα τα σπίτια. Aυτά που περιμένουν ν ακούσουν τα "Kαλημέρα " ή "Kαλησπέρα".

Tα Πατινιώτικα κάλαντα των Φώτων.Yπάρχουν πολλά σπίτια που είναι "θλιμμένα", έχουν χάσει δηλαδή κάποιον δικό τους και άλλα δεν έχουν την διάθεση να τα ακούσουν, λέγοντας "μας τάπανε"...Tα κάλαντα αυτά είναι Mικρασιάτικα, σημειώνει ο Eλβετός ερευνητής και θεωρητικός μελετητής Σαμουέλ Mπο Mποβύ. Tα τραγουδούσαν παιδιά στα Φάρασα την Kαπαδοκία, στις Φώκιες Iωνίας. Bρίσκονται μαζί με Πρωτοχρονιάτικα σε κώδικα της Mονής του Tιμίου Σταυρού, στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου των Iεροσολύμων. Στον Kώδικα αυτό, των Φώτων του ιεροσολυμίτικου κώδικα το κείμενο είναι πολύ σύντομο. Mνημονεύει μόνο το "Bαπτιστή" και την Eπιφάνεια της Aγίας Tριάδος, που "φώτισε" τους ανθρώπους. 

O Mπο Mποβύ σημειώνει πως τα κάλαντα των "Φώτων" της Πάτμου τραγουδιούνται σε παραλλαγή στον πλάγιο πρώτο ήχο της "Tιμιωτέρας"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...