Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η Σαλάτα κολυμπά στο Αιγαίο!!!

Γεννήθηκαν οι πρώτες φώκιες monachusmonachus σε σπηλιές στην Εύβοια, στην Πιερία και στην Αργολίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
Πηγή 

   Βιάστηκαν να γεννηθούν χωρίς να υπολογίσουν τον συνωστισμό που ακόμη επικρατεί στις παραλίες. Οι πρώτες μεσογειακές φώκιες monachus monachus γέννησαν εφέτος τα μικρά τους νωρίτερα απ΄ ότι συνηθίζουν, με τους λουόμενους θεατές τού... ευτυχούς γεγονότος.
Παρ΄ όλο που η αναπαραγωγική περίοδος βρίσκεται μόλις στις αρχές της, τρία φωκάκια βιάστηκαν να γεννηθούν. Γύρω στα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκε το πρώτο μικρό στη Βλαχιά Ευβοίας. Η ομάδα διάσωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας ΜΟm είχε ταξιδέψει στη συγκεκριμένη περιοχή άλλες δύο φορές στο παρελθόν για να σώσει δύο μικρές φώκιες οι οποίες είχαν χάσει τη μητέρα τους ύστερα από κακοκαιρία. «Ας ελπίσουμε ότι το καινούργιο μικρό θα έχει μεγαλώσει αρκετά και θα έχει γίνει καλός κολυμβητής ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επικείμενες κακοκαιρίες χωρίς να παρασυρθεί μακριά από τη σπηλιά του» λέει η υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης της ΜΟm, βιολόγος κυρία Μαριάννα Ψαραδέλλη .
Στα τέλη Αυγούστου στην παραλία Σαλάντι της Αργολίδας παρατηρήθηκε η δεύτερη μικρή monachus.
   Η Σαλάτα, όπως την ονόμασαν τα μέλη του δικτύου, αναστάτωσε τους λουόμενους καθώς δεν έμεινε μέσα στη σπηλιά της αλλά αποφάσισε να εξερευνήσει τον... έξω κόσμο και βγήκε σεργιάνι σε ανοιχτή παραλία, στο Θυννί. Η τελευταία ειδοποίηση για το δίκτυο διάσωσης της ΜΟm ήρθε από τον Νομό Πιερίας. Το νεαρό ζώο εντοπίστηκε σε γνωστή σπηλιά στον Πλαταμώνα όπου μερικά χρόνια πριν είχε γεννηθεί ο Μoscof, μια άλλη μεσογειακή φώκια. Η ομάδα διάσωσης ταξίδεψε προ ημερών στην περιοχή και διαπίστωσε ότι το νεαρό ζώο είναι καλά και βρίσκεται μαζί με τη μητέρα του.
   Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας που ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους. Μία από τις κύριες απειλές για το είδος στη χώρα μας, σύμφωνα με τη βιολόγο της ΜΟm κυρία Στέλλα Αδαμαντοπούλου , είναι η υποβάθμιση των βιοτόπων του.


Οι απομονωμένες θαλασσινές σπηλιές που χρησιμοποιούν οι φώκιες για να γεννήσουν και να ξεκουραστούν εγκαταλείπονται λόγω της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Η ηθελημένη θανάτωση αποτελεί τη δεύτερη απειλή για το είδος. «Οι μετρήσεις από τις νεκροψίες δείχνουν ότι η απειλή αυτή ευθύνεται για τους θανάτους τουλάχιστον του 50% του είδους σε όλη την Ελλάδα» τονίζει η κυρία Αδαμαντοπούλου.
Ακόμη, το είδος απειλείται από τη μείωση της τροφής, τη ρύπανση, από ενδογενείς παράγοντες (π.χ. επιδημίες), αλλά και από τους τυχαίους θανάτους λόγω της παγίδευσής τους σε αλιευτικά εργαλεία.

Τι να κάνουμε όταν συναντήσουμε μια μεσογειακή φώκια

Η μητέρα με το νεογέννητο σε σπηλιά στον Πλαταμώνα Η μητέρα με το νεογέννητο σε σπηλιά στον Πλαταμώνα Η εφετινή αναπαραγωγική περίοδος τής μεσογειακής φώκιας έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που τη συναντήσετε, για να είστε και εσείς και η φώκια ασφαλείς. Ο βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και στις θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μη χρειάζονται βοήθεια. Κάτω από το νερό: Μην πανικοβληθείτε, μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην προσπαθή σετε να πλησιάσετε το ζώο. Σεβαστείτε τον χώρο του και σε καμία περίπτωση μην το σημαδέψετε με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν απειληθούν όμως μπορεί να αμυνθούν. Σε θαλάσσια σπηλιά: Μην προσπαθήσετε να μπείτε μέσα στη σπηλιά διότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η μητέρα με το μικρό της. Απομακρυνθείτε κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια, ώστε να μην κλείνετε την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Στη στεριά: Οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν. Μείνετε σε απόσταση 30 μέτρων και παρατηρήστε το ζώο. Μην προσπαθήσετε να το ταΐσετε ή να το βρέξετε. Κρατήστε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά και επικοινωνήστε άμεσα με τη ΜΟm στο τηλ. 210 5222.888 διότι μπορεί να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια. Η γραμμή λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...