Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Σοκ ξηρασίας σε μια βρώμικη κλειστή θάλασσαΤου Φιλιου Σταγκου Πηγή: "Καθημερινή"

Θερμαίνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τις υπόλοιπες θάλασσες. Οι βροχοπτώσεις της εμφανίζουν σταθερή μείωση τα τελευταία 40 χρόνια. Και το 19% των ειδών που φιλοξενεί (το 60% των ψαριών και των θηλαστικών της) απειλούνται με εξαφάνιση. Δεν είναι κάποια μακρινή θάλασσα με κοραλιογενή νησιά που θα βυθιστούν με το λιώσιμο των πάγων. Είναι η Μεσόγειος. Η κλιματική αλλαγή χτυπάει το σπίτι μας.


Μέσα στον περασμένο αιώνα, η μέση θερμοκρασία στις δυτικοευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου αυξήθηκε κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Εως το 2099, οι πιθανότητες το θερμόμετρο να πηδήσει άλλους 3-4 ξεπερνούν το 50%. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20%, καταλαβαίνει κανείς σε τι… στρες ξηρασίας θα πρέπει να υποβληθούν οι ελιές και οι τουρίστες, προκειμένου να μην γίνουν τα εγγόνια μας καμηλιέρηδες. Οι προβλέψεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες. Περιέχονται στην έκθεση για την «Κατάσταση του Περιβάλλοντος και της Ανάπτυξης στη Μεσόγειο» που δημοσίευσε τον Νοέμβριο το UNEP, που αποτελεί τον περιβαλλοντικό «βραχίονα» του ΟΗΕ. Δύο μήνες νωρίτερα, το ιταλικό ινστιτούτο ΕΝΕΑ είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου είναι κατά 0,6 Cϊ υψηλότερη απ’ ό,τι στους ωκεανούς.


200 εκατ. κάτοικοι


Πώς έφτασε από λίκνο του πολιτισμού να γίνει hot spot της κλιματικής αλλαγής; Για τη σημερινή κατάσταση της Μεσογείου δεν ευθύνεται μόνο το CO2 που εκπέμπουν οι βιομηχανίες του ανεπτυγμένου Βορρά. Η κλιματική αλλαγή απλά επιτείνει τα προβλήματα. Στην παράκτια ζώνη της Μεσογείου ζουν σήμερα μόνιμα πάνω από 200 εκατ. άνθρωποι ενώ την επισκέπτονται 160 εκατ. ξένοι τουρίστες.


Κατά μήκος των ακτών της είναι εγκατεστημένες πάνω 200 μεγάλες πετροχημικές ή ενεργειακές μονάδες και μέσω αυτής διακινείται το 30% του συνολικού όγκου των θαλάσσιων μεταφορών. Ολα αυτά σε μία σχεδόν κλειστή θάλασσα, τα νερά της οποίας ανανεώνονται κάθε 90-100 χρόνια. «Κάποτε ήταν μία θάλασσα που μας χωρούσε όλους. Σήμερα είναι μία μικρή λίμνη. Μια πολύ βρώμικη λίμνη», λέει η Μαρία Λουίζα Σίλβα, που διευθύνει το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για τη Μεσόγειο (UNEP/ΜΑΡ). Το ΜΑΡ ιδρύθηκε το 1976 και είναι ο μόνος οργανισμός που συγκεντρώνει και τις 22 χώρες της Μεσογείου σε μία προσπάθεια να ελέγξει την περιβαλλοντική υποβάθμισή της. Από την αφάνεια των γραφείων του στην Αθήνα, το συντονιστικό όργανο του ΟΗΕ κατόρθωσε μέσα σε τρεις δεκαετίες να παράξει έναν σημαντικό αριθμό δεσμευτικών πρωτοκόλλων που ρυθμίζουν από τα όρια της ρύπανσης μέχρι τη θέσπιση ζωνών για την προστασία της βιοποικιλότητας.


Απειλεί τις ακτές

Η απειλούμενη βιοποικιλότητα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μεσογείου. Τα αλιεύματά της καλύπτουν σήμερα μόλις το 1/3 των αναγκών των παράκτιων χωρών. Αλλά η βιοποικιλότητα δεν αφορά μόνο το τραπέζι μας. Αποτελεί το φυσικό ανάχωμα ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αν καταστραφούν οι θαλάσσιες ποσειδωνίες, τότε τα κύματα μαζί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (που είναι εντονότερη στο Αιγαίο), θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των ακτών μας, διώχνοντας τους τουρίστες και καταστρέφοντας με το αλάτι που μεταφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά του υδροφόρου ορίζοντα.


Παραδόξως, η Μεσόγειος αποτελεί μια μικρογραφία των συμφερόντων που θα συγκρουστούν σε πλανητική κλίμακα στην Κοπεγχάγη μεταξύ του πλούσιου αλλά ενεργοβόρου Βορρά και του φτωχού αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενου Νότου. Συνολικά, τα κράτη της Μεσογείου αντιπροσωπεύουν το 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, κυρίως από την παραγωγή ενέργειας. Την περίοδο 1990-2006, ο μεσογειακός Βορράς που ανήκει στην Ε.Ε., αύξησε τις εκπομπές του μόνο κατά 23% ενώ ο Νότος κατά 76%, δηλαδή δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα, αλλά η μοίρα κοινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...