Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Θάλασσα... πλαστικών η Μεσόγειος

«Βόμβες» πλαστικών «σκοτώνουν» το θαλάσσιο περιβάλλον, με ανησυχητικές συνέπειες ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.


Ερευνες Ευρωπαίων επιστημόνων έχουν δείξει ότι περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο αποτελώντας μία αυξανόμενη απειλή για την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων, αφού έρευνα της οικολογικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» καταδεικνύει ότι:

- Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, το 80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα προέρχεται από χερσαίες πηγές και το 20% από τα πλοία
- Ολα τα ψάρια ή όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται με ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, περιέχουν σε κάποιον βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό.

«Οι πλαστικές ίνες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και τελικά μέσα από αυτήν καταλήγουν στον άνθρωπο. Η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά ανησυχητική», λέει ο διευθυντής της «Αρχιπέλαγος» Θόδωρος Τσιμπίδης, αφού η οργάνωση έχει διαπιστώσει ότι οι 110 παραλίες που έχουν ελεγχθεί, «περιέχουν στο ίζημά τους άλλες σε μικρό και άλλες σε πολύ υψηλό επίπεδο μικροσκοπικές ίνες πλαστικού».

Το μεγάλο θέμα, που έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και Γάλλων και Βέλγων επιστημόνων στις ακτές της Γαλλίας, της Βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας τέθηκε και από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος ζήτησε με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει άμεση δράση για τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, το 80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχεται από χερσαίες πηγές και το 20% από τα πλοία.

Η οργάνωση «Αρχιπέλαγος», που έχει ξεκινήσει από πέρυσι να μελετά το θέμα, επιρρίπτει ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση για «τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στις "πίσω αυλές" των νησιών και παράκτιων περιοχών, οι οποίες τροφοδοτούν ασταμάτητα με πλαστικό δηλητήριο το φυσικό περιβάλλον», όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στα συμπεράσματα της έρευνας.

«Τα περισσότερα πλαστικά μέσα σε λίγους μήνες αποσυντίθενται και οι πλαστικές ίνες μένουν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και πολλά εναποτίθενται σε παραλιακά ιζήματα, όπου πιστεύεται ότι συσσωρεύονται και αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία των ανθρώπων και οικοσυστημάτων», καταλήγει ο κύριος Τσιμπίδης.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Στα αφρόψαρα εντοπίζονται κυρίως οι βλαβερές ίνες

Η γόπα, τα σκουμπρί, ο κολιός και άλλα ψάρια λαϊκής κατανάλωσης είναι ανάμεσα στα «ύποπτα» να προσλαμβάνουν πλαστικές ίνες ως τροφή.

«Δυστυχώς, τα ψάρια ευρείας κατανάλωσης, και γενικά όλα τα μεσοπελαγικά είδη, είναι τα πιο ύποπτα για την κατανάλωση πλαστικών ινών ως τροφή επειδή ακριβώς κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια», εξηγεί ο Θόδωρος Τσιμπίδης.


Θάλασσα... πλαστικών η Μεσόγειος


Απειλή για την υγεία του ανθρώπου και τα οικοσυστήματα αποτελούν τα 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικών που επιπλέουν στη Μεσόγειο, καθώς οι βλαβερές ίνες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών «E» 14/1
Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη χημικών ουσιών που συνθέτουν τα πλαστικά στους ιστούς των ψαριών που τα προσλαμβάνουν ως τροφή και όπως λέει ο κ. Τσιμπίδης, «σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ανιχνευθεί πλαστικές ίνες μέσα στο στομάχι ψαριών». «Τελικά τα βλαβερά χημικά συστατικά των πλαστικών, που πέφτουν στη θάλασσα μέσα από την τροφική αλυσίδα, φτάνουν στον άνθρωπο», καταλήγει ο ίδιος.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...