Ένα βήμα πριν την καταστροφή είναι πλέον το πανέμορφο πευκόδασος, τραχείας πεύκης, που περιβάλει την μονή της Αποκαλύψεως και καλύπτει την πλαγιά μεταξύ Χώρας και Σκάλας. Η κατάσταση των δέντρων είναι απελπιστική και σε πολλά σημεία οι κορμοί μοιάζουν σαν να έχουν καλυφθεί με χιόνι. Ήδη η αραίωση του δάσους είναι ορτατή στον παρατηρητή από την Χώρα καθώς πολλά κλαδιά των δέντρων έχουν ξεραθεί. Δυστυχώς το έντομο που προκαλεί την βαμβακίαση έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του νησιού και απειλεί τα πεύκα με ολοκληρωτική καταστροφή. Για άλλη μια φορά η ανθρώπινη απληστία θυσιάζει την φύση στο βωμό του κέρδους και υποθηκεύει το μέλον των παιδιών μας καθώς η βαμβακίαση έιναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού των πεύκων με το έντομο Marchalina hellenica για την αύξηση της παραγωγής μελιού.
Βαμβακίαση
Η βαμβακίαση των πεύκων είναι ένα φαινόμενο ασθένειας των δένδρων που οφείλεται στο κοκκοειδές έντομο Marchalina Hellenica. Το έντομο αυτό ζει στα πεύκα, από τα οποία τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς του. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελεί απειλή για τα πεύκα. Οι μελισσοκόμοι όμως της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως από αυτή τη διαδιακασία τα πεύκα βγάζουν στην επιφάνεια του κορμού τους πευκόμελο, έπεισαν το Υπουργείο Γεωργίας να τους επιδοτήσει για να προβούν σε εμβολιασμούς των πεύκων με το συγκεκριμένο έντομο. Το κράτος επέτρεψε αυτή τη διαδικασία καθώς στο ΑΕΠ της Ελλάδας συνέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό οι εξαγωγές του μελιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα πεύκα της Ελλάδας (σε μεγάλο ποσοστό στην Αττική) από αυτά τα έντομα τα οποία νέκρωσαν τα πεύκα άμεσα, ή έμμεσα από την προσέλκυση λοιπών κολεοπτέρων.
Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η πολιτεία να ευαισθητοποιείται από την καταστροφή των πεύκων, επιδοτώντας έρευνες με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αρχικά οι έρευνες προσανατολίζονταν στον ψεκασμό των πεύκων, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι επιβλαβές για την χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Τώρα οι έρευνες προσανατολίζονται κυρίως σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του εντόμου με χρήση των φυσικών εχθρών του (θηρευτές-έντομα και πουλιά).
Τρόπο αντιμετώπισης αποτελεί επίσης και η πλύση των δέντρων με νερό, αλλά κάτι τέτοιο περιορίζεται σε αστικές/εύκολα προσβάσιμες περιοχές.
Για να σωθεί το δάσος θα πρέπει άμεσσα να υπάρξει μελέτη σε συνεργασία με γεωπόνους ώστε να δωθεί η κατάλληλη λύση. 'Ηδη στην αγορά υπάρχουν οικολογικά σκευάσματα που καταπολεμούν αποτελεσματικά το έντομο καθώς και μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στην εισαγωγή στο προσβεβλημένο και άρωστο οικοσύστημα των φυσικών εχθρών του εντόμου Marchalina Hellenica. Όσο και αν είναι το κόστος θα πρέπει όλοι οι φορείς του νησιού να συντονιστούν για αντιμετωπίσουν την επερχόμενη οικολογική καταστροφή. Οι αποσπασματικές και βιαστικές πλύσεις από τον δήμο όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά εκτοξεύουν με την πίεση του νερού, νύμφες του εντόμου στα διπλανά δέντρα εντείνοντας το πρόβλημα. Να κληθούν επίσης να πληρώσουν μέρος του κόστους και αυτοί που έφεραν το έντομο στο νησί και οφελήθηκαν οικονομικά.
Το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει το περιβάλον και την υγεία μας για να πλουτίζει.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.