Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Σε κλοιό ηφαιστείων το Αιγαίο

Πηγή: Το Βήμα
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Το Ηφαιστειακό Τόξο ξεκινά από τις Λιχάδες και καταλήγει στη Νίσυρο- Πολύ μικρή η επικινδυνότητα, λένε οι ειδικοί

Ενας στους δέκα κατοίκους της Γης ζει κοντά ή μέσα σε περιοχές ενεργών ηφαιστείων. Στην πλειονότητά τους τα ηφαίστεια υπάρχουν σε περιοχές όπου «συναντιούνται» οι λιθοσφαιρικές πλάκες που αποτελούν τη λιθόσφαιρα της γης. Μια τέτοια περιοχή είναι και η Ελλάδα! Στον ελλαδικό χώρο συγκλίνουν δύο λιθοσφαιρικές πλάκες, η ευρωπαϊκή και η αφρικανική, και το όριο της σύγκλισής τους περνά δυτικά των Ιονίων νήσων, προς τα νότια παράλια της Κρήτης και συνεχίζει νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Περίπου 250 χιλιόμετρα από το παραπάνω «σύνορο» των δύο πλακών βρίσκεται το λεγόμενο Ηφαιστειακό Τόξο του Αιγαίου, το οποίο ξεκινά από τις Λιχάδες (βορειοδυτικά της Εύβοιας) για να καταλήξει στη Νίσυρο. Συνολικά το Τόξο περιλαμβάνει 10 ηφαίστεια, στα οποία έχει διαπιστωθεί δραστηριότητα τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επικινδυνότητα των ελληνικών ηφαιστείων είναι ουσιαστικά μηδενική. Μόνες εξαιρέσεις αποτελούν η Νίσυρος, η Σαντορίνη, τα Μέθανα και η Μήλος, όπου ο κίνδυνος είναι μεν μικρός αλλά υπαρκτός!

Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι γνωστό από την ελληνική μυθολογία. Η τελευταία φορά που «ξύπνησε» ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1888: «Εκτοξεύθηκε ηφαιστειακό υλικό σε σχήμα κυλίνδρου με διάμετρο τουλάχιστον 25 μέτρων, συνοδευόμενο από λάσπη και ατμούς», σύμφωνα με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει απασχολήσει πολυάριθμους ιστορικούς και ερευνητές από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η πρώτη έκρηξη χρονολογείται γύρω στον 15ο αιώνα π.Χ., οπότε καταποντίστηκε το κέντρο του νησιού και σχηματίστηκε η Καλντέρα. Από το αρχικό νησί (τη Στρογγύλη) παρέμειναν μόνον τα εξωτερικά τμήματα. «Ηταν η έκρηξη που κατέστρεψε τον Μινωικό Πολιτισμό».

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης καταγράφηκε στο διάστημα 10 Ιανουαρίου- 2 Φεβρουαρίου του 1950, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ηφαιστειακός λόφος με απότομες πλαγιές (δόμος, όπως ονομάζεται από τους γεωλόγους), ανατολικά του κρατήρα Γεωργίου. Στη Μήλο, από την άλλη μεριά, δεν έχουν αναφερθεί τέτοιου μεγέθους ηφαιστειακές εκρήξεις.

Αντιθέτως, «παρατηρήθηκαν κατά διαστήματα μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία και στην ένταση των θερμών πηγών στην περιοχή του ηφαιστείου». Επιπλέον καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα, με χαρακτηριστικό τον σεισμό του 17ου αιώνα, όταν είχαν εκκενωθεί ολόκληρες περιοχές. Γύρω στο 250 π.Χ. καταγράφηκε για πρώτη φορά ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Χερσόνησο των Μεθάνων. «Ετσι δημιουργήθηκε ο ηφαιστειακός δόμος που ονομάστηκε Καμένο Βουνό. Στην περιοχή παρατηρείται σήμερα μεταηφαιστειακή δράση, με θερμές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...