Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Καί πάλι για το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου - ΜΟΝΟ 3 ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21!

 Δεν αρκεί η διόρθωση ότι «η Τουρκία διεκδικούσε τα Ύμια», θα πρέπει ν' αλλάξει και η έκφραση ότι έγιναν «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Μόνο ΤΡΕΙΣ σελίδες αφιερώνουν οι συγγραφείς στην Επανάσταση του 1821!

Κύριε διευθυντά

Κανονικά, κάποιος που ενδιαφέρεται για την ποιότητα της παιδείας που παρέχεται στο ελληνικό σχολείο, θα 'πρεπε να είναι ευχαριστημένος με την απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου να «διορθώσει» την αναφορά τη σχετική με την υπόθεση των Υμίων, διαμορφώνοντάς την σε: «με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ύμια...» (βλ. «ΠΑΡΟΝ», 25-7-2010, σ. 20). Βέβαια, ελπίζω ότι δεν σας διαφεύγει η κολοσσιαία αντίφαση, λίγο παρακάτω, με την έκφραση «αμοιβαίες υποχωρήσεις», να εμφανίζεται ο διεκδικών κάτι που δεν του ανήκει (η Τουρκία) ως υποχωρών, τη στιγμή μάλιστα που αυτός που πραγματικά υποχωρεί (η Ελλάδα) βλέπει τρία απ' τα καλύτερα παιδιά της να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο πεδίο της τιμής.

Εγώ, κι ας μην είμαι ιστορικός, θα το 'βρισκα πιο σωστό και πιο τίμιο να δηλώνεται ότι «η Ελλάδα, κατόπιν και της παρεμβάσεως των Αμερικανών, εξαναγκάστηκε σε τακτική αναδίπλωση. Αυτό όμως, σε τίποτα δεν μειώνει τη σημασία της αυτοθυσίας τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Έκτορα Γιαλοψού, που έδωσαν τη ζωή τους στον βωμό της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.».

Τέτοιου είδους διατυπώσεις, όμως, προϋποθέτουν ιστορικούς που, εκτός από επιστημονική κατάρτιση, διαθέτουν και αγάπη για τον τόπο τους, όρο εκ των ων ουκ άνευ για τη συγγραφή εθνικής ιστορίας, κι όχι δήθεν αντικειμενικούς παρατηρητές αγγλοσαξωνικής συνειδήσεως, που εν τέλει καλύπτουν την ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των ισχυρών πίσω από μια επίφαση αντικειμενικότητας και αμεροληψίας (ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι ο ρεπούσειος «συνωστισμός» στην παραλία της Σμύρνης κάνει την εμφάνισή του στο βιβλίο του Τζέφρυ Ευγενίδης Middle sex, εκδ. Libro, 2003, σ. 82: «... Στο μπράντι, ο πλωτάρχης Άρθουρ Μάξουελ του Ναυτικού της Αυτής Μεγαλειότητος και οι υποτελείς του έπαιρναν διαδοχικά τα κιάλια για να παρατηρήσουν την κατάσταση στην ακτή. «Τρομερός συνωστισμός ε;» [...] «...Όσο για τους Έλληνες, ε, κοίταξέ τους μόνο. Έκαψαν συθέμελα όλη τη χώρα και τώρα συνωστίζονται εδώ πέρα ζητώντας βοήθεια. Ωραίο πούρο ε;»»).

Κι επειδή ορισμένοι, επικαλούμενοι και την ορθότατη ρήση του Σολωμού περί ταύτισης εθνικού και αληθούς, θα ήθελαν να παρουσιάσουν τα λεγόμενα περί εθνικού προσανατολισμού ως προτροπή για εθνικιστικού χαρακτήρα ψευδολογία, σπεύδουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εθνικός προσανατολισμός της ιστοριογραφίας σημαίνει προσπάθεια για διακρίβωση της ιστορικής αλήθειας που αφορά κατά κύριο λόγο ένα συγκεκριμένο έθνος (εν προκειμένω το ελληνικό) κι όχι εκτός τόπου και χρόνου ισομερώς κατανεμημένη μέριμνα για τις ιστορικές τύχες όλων ανεξαιρέτως των εθνών (πράγμα που και πρακτικά θα συνιστούσε ανεφάρμοστο εγχείρημα).

Οι συγγραφείς όμως του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για τη συγγραφή εγχειριδίου εθνικής ιστορίας, γιατί δεν τα πάνε και τόσο καλά με την έννοια της «εθνικής ταυτότητας»: «Το στοιχείο που δέσποσε στην ελληνική πνευματική ζωή τον 19ο αιώνα ήταν η προσπάθεια οικοδόμησης μιας εθνικής ταυτότητας κοινής για ολόκληρο τον ελληνισμό», δηλώνουν στην αρχή της ενότητας 26, σ. 77.

Πρόκειται στην ουσία εδώ για κεκαλυμμένη έκθεση του μεταμοντέρνου ιδεολογήματος περί σχετικά πρόσφατης «κατασκευής» των εθνικών ταυτοτήτων (κατά συνέπειαν και της ελληνικής). Παραγνωρίζεται όμως το αντικειμενικό γεγονός ότι όταν π.χ. ο Ζαμπέλιος επεσήμαινε τη σχέση του κ.ν.ε. «τραγουδώ» με το α.ε. «τραγωδία» δεν κατασκεύαζε τίποτα, αλλά αποκάλυπτε απλώς τις υπαρκτές σχέσεις μεταξύ αρχαίου και νεώτερου ελληνισμού. Το ότι οι συγγραφείς σκοπίμως συγχέουν τις έννοιες «εθνική ταυτότητα» και «εθνική συνείδηση» φαίνεται και από την ακόλουθη διατύπωση: «Βεβαίως, η απόκτηση μιας πολιτιστικής ταυτότητας κοινής για όλο τον ελληνισμό έπρεπε να βασίζεται σε μια ενιαία, καθομιλουμένη γλώσσα.». Προφανώς για να αποκτάται κάτι, σημαίνει ότι πριν δεν υπάρχει.

Όλα αυτά βεβαίως οι συγγραφείς φροντίζουν να τα εκθέτουν με μισόλογα, ανολοκλήρωτους συλλογισμούς, αποσιωπήσεις και σιβυλλικές διατυπώσεις του τύπου: «Ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος και Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος υποστήριξαν ότι η συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα υπήρξε αδιάκοπη και, για να ενισχύσουν αυτή τη θέση, στράφηκαν στη μελέτη του Βυζαντίου. Έτσι διαμορφώθηκε το τριμερές σχήμα της ελληνικής ιστορίας, αρχαία, βυζαντινή, νεότερη. Το σχήμα αυτό κυριαρχεί μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστοριογραφία, ιδίως στη σχολική.».

Και μας μας έμεινε η απορία ποιο είναι το σχήμα που υιοθετείται από ένα μέρος της μη σχολικής ιστοριογραφίας, και προ παντός ποια θέση παίρνουν τελικώς οι συγγραφείς του βιβλίου που κατά τα φαινόμενα έχουν και δίνουν την εντύπωση ότι απευθύνονται σε μικρόνοες «ιθαγενείς».

Δέστε για παράδειγμα πώς τσουβαλιάζουν σε μία και μοναδική παράγραφο τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό, χωρίς να αισθάνωνται την ανάγκη να κάνουν τη θεμελιώδη διάκριση μεταξύ των δύο. Προκειμένου περί του εθνικισμού, ως παράγοντα που ωδήγησε στην έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γράφουν στη σελίδα 89: «Ο εθνικισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ωρίμανση των συνθηκών που οδήγησαν στον πόλεμο. Σε μια Ευρώπη όπου οι πολιτικές αποφάσεις είχαν πάψει πλέον να αφορούν μόνο τους ηγέτες, οι συμπεριφορές των λαών είχαν βαρύτητα. Βεβαίως εκτός από κάποιους φανατικούς, οι λαοί της Ευρώπης δεν επιθυμούσαν τον πόλεμο. Δεν ήταν, ωστόσο, και διατεθειμένοι να καταπνίξουν τα εθνικά τους αισθήματα για να διατηρηθεί η ειρήνη.».

Μπορούμε τώρα να καταλάβουμε πώς είδαν οι συγγραφείς και τη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση των Ιμίων: ως κατάπνιξη των «εθνικών (διάβαζε: εθνικιστικών) μας αισθημάτων» «για να διατηρηθεί η ειρήνη», προς την οποία μονομερή «κατάπνιξη» προσπαθούν κι αυτοί να συμβάλουν με τη «χείρα βοηθείας» που τείνουν προς τους αμφισβητούντες την εθνική μας υπόσταση.

Το κάνουν άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις και με ποικίλους τρόπους. Το γεγονός και μόνο ότι για τα στρατιωτικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης αφιερώνονται τρεις σελίδες (σ. 30-32, με οχτώ μάλιστα εικόνες) είναι ενδεικτικό του πώς αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο κατόρθωμα του νεώτερου ελληνισμού που στοίχισε ποταμούς αιμάτων. Και μετά απορούμε που σε ερώτηση για το ποια γεγονότα αντιστοιχούν στις ημερομηνίες 25 Μαρτίου 1821 και 28 Οκτωβρίου 1940, επί 49 μαθητών της Γ΄ τάξεως ενός συνοικιακού γυμνασίου απάντησαν σωστά για μεν την πρώτη 30 μαθητές, για δε τη δεύτερη 24.

Σίγουρα, κάτι σάπιο υπάρχει στη «δημοκρατία» της Δανιμαρκίας, που δεν αντιμετωπίζεται με «διορθώσεις» επιδερμικού και ευκαιριακού χαρακτήρα αλλά χρήζει ριζικής και συνολικής αντιμετώπισης.

Πηγή:http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/08/3-21.html

Σε ελεύθερη πτώση το ΑΕΠ - Κάτω 3,5% - Τριπλάσια η μείωση του αναμενόμενου - "Σπάει" το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η κυβέρνηση του ΔΝΤ: Στο 12% η "επίσημη" ανεργία

Σε ελεύθερη πτώση το ΑΕΠ της χώρας, μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το β' τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η μείωση είναι τριπλάσια του αναμενομένου (1,1%) ανέμεναν οι φωστήρες του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ξεπερνά ακόμα και το συνολική ετήσια αναμενόμενη πτώση που υπολογιζόταν σε 3,4%!

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το α' τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 2,3%.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., στη μείωση του ΑΕΠ συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, αναφέρει η στατιστική Αρχή, η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.

Τώρα, πως είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, την στιγμή μάλιστα που τα έσοδα, παρά την απίστευτη φορολογική επιβάρυνση που έχει επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες, έχουν καταρρεύσει, αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσουν πάλι...


"Σπάει" το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η κυβέρνηση του ΔΝΤ: Στο 12% η "επίσημη" ανεργία


Την μεγαλύτερη ανεργία από τότε που ιδρύθηκε η εθνική στατιστική υπηρεσία "μετρά" η Ελλάδα με το ποσοστό να φτάνει το 12%, αλλά στην πραγματικότητα να ξεπερνά το 15%, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Και οι προβλέψεις ακόμα χειρότερες: Περί το 16% αναμένεται να κλείσει η "επίσημη" ανεργία και περί το 20% η ανεπίσημη στο τέλος του έτους, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας φέτος τον Μάιο ανήλθε σε 12,0%, έναντι 8,5% τον περυσινό Μάιο και 11,9% τον Απρίλιο του 2010.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το φετινό Μάιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.431.326 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 σε σχέση με τον Μάιο του 2009 (μείωση 2,7%) ενώ αυξήθηκαν κατά 18.380 σε σχέση με το φετινό Απρίλιο (αύξηση 0,4%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 σε σχέση με τον περυσινό Μάιο (αύξηση 43,2%) και κατά 5.206 σε σχέση με το φετινό Απρίλιο (αύξηση 0,9%).

Το μεγαλύτερο πσοοστό ανεργίας καταγράφηκε στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με ποσοστό 15,9%. «Πρωταθλήτριες» της ανεργίας είναι οι γυναίκες με 14,8%, ενώ στους νέους ηλικίας 15 εως 24 ετών η ανεργία φτάνει σε ποσοστά - ρεκόρ της τάξης των 32,5%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Υποράφεται στις 24 Αυγούστου η συμφωνία μεταβίβασης των ΕΝΑΕ από την TKMS στην ΑDΜ - Νέα προίκα! Σε ξένα χέρια η ασφάλεια της χώρας. Αποστερούν από το ναυτικό την δυνατότητα συντήρσης των σκαφών του!

Στις 24 Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση μεταβίβασης των ΕΝΑΕ (ναυπηγεία Σκαραμαγκά) από την ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) στην Abu Dhabi Mar (ADM), με την σύμφωνη γνώμη του ελληνικου δημοσίου, μετά και την λήξη της εκκρεμότητας που υφίστατο αναφορικά με το πρόστιμο των 250 εκατ. ευρώ (συν τους τόκους) από την Ε.Ε στα ΕΝΑΕ. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο της τελευταίας στιγμής είναι η αποδοχή εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της νέας απαίτηση  της ADM για ανάληψη της συντήρησης του Στόλου σκαφών επιφανείας και των υποβρυχίων από τα ΕΝΑΕ!


Η αποδοχή της απαίτησης αυτής σημαίνει τουλάχιστον τετραπλασιασμό τους κόστους συντήρησης των σκαφών του Π.Ν. που τώρα γίνεται από το ίδιο το Ναυτικό στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, αλλά και έλεγχο της διαθεσιμότητας του Π.Ν. από μία ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα ξένων συμφερόντων!


Είναι πλέον σαφές ότι η προικοδότηση της ADM βάσει της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στα εμιράτα (Ν.Παπανδρέου, Χ.Παμπούκης, Λ.Κατσέλη), έχει ξεπεράσει κάθε ανάλογη μεταβίβαση που έχει γίνει στο παρελθόν και γεννά ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.


Σημειώνεται ότι βάσει των όσων εχουν γρατεί σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα τα οποία αποκαλύψει στις 14 Ιουλίου το defencenet.gr, τα ΕΝΑΕ αναλαμβάνουν τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων (1,3 δισ. ευρώ συνολικά το πακέτο με τα "υπόλοιπα" των προηγούμενων συμβάσεων), τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ-200ΗΝ προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ, τη ναυπήγηση τεσσάρων κανονιοφόρων-κορβετών(;) προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, τη ναυπήγηση μεγάλου μέρους των φρεγατών FREMM και τώρα δίνουν και την συντήρηση του Στόλου.


Δηλαδή ότι κάνει η ΕΑΒ για την Αεροπορία θα το κάνουν τα ΕΝΑΕ για το Ναυτικό, το οποιο χάνει εκ των πραγμάτων την ικανότητα συντήρησης των σκαφών του.


Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί το όνομα κορυφαίου εμπόρου όπλων, αραβικής καταγωγής, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε ανάλογες συμφωνίες στο παρελθόν και ειδικά στην περίοδο 1981-1989, ως του ανθρώπου ο οποίος "κρατάει τα κλειδιά" και αυτού του deal. Μάλιστα πηγές με καλές προσβάσεις στα εμράτα συνδέουν το όνομα αυτό και με την συφωνία πώλησης του εμπορικού λιμένα στο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας σε αραβικά σμφέροντα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλιο Blog: Πόσο ακόμα θα προδώσουν και θα πληγώσουν αυτή την χώρα; Σε μια περίοδο που και το τελευταίο ευρώ πρέπει να μείνει στην χώρα αντί να δημιουργήσουν ένα ενιαίο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα με την συγχώνευση ΕΝΑΕ και Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπουλάνε την περιουσία του Ελληνικού Λαού σε ξένα συμφέροντα και ενίοτε εχθρικά.

Απεμπολούν την δυνατότητα να έχει η χώρα ανεξάρτητη ναυπηγηκή βιομηχανία και στερούν το ΠΝ από σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Υπάρχει ακόμα κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει ότι το γιωργάκι και η παρέα του θέλει να βγάλει την χώρα από την κρίση; Όλες οι κινήσεις τους είναι αντίθετες από αυτό που επιτάσει η απλή, κοινή λογική.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ « Η ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

10ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.
Μία δεκαετία πολιτιστικής προσφοράς με άξονα την πνευματικότητα.
Πάτμος,
29 Αυγούστου- 8 Σεπτεμβρίου 2010. Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως


Δέκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Το Φεστιβάλ, από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Από την Κυριακή 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα τοπίο υποβλητικό ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σερβία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ, η οργάνωση του οποίου ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, τη Nνομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη. Έτσι λοιπόν το φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου προχωράει στην δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας του με στόχο να παραμείνει ένας σοβαρός πολιτιστικός θεσμός όπως αρμόζει στην ιερότητα και πνευματικότητα του νησιού της Αποκάλυψης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29/8 με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, χοράρχης της οποίας είναι ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, μίας χορωδίας που διακρίνεται για την ποιότητα και ακρίβεια στην ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων.

Στις 31/8 η συναυλία «Άρπες Αγγέλων» για 4 άρπες, φωνή και αφηγητή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μότσαρτ κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και άλλα ιερά βιβλία.

Την 1/9 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά συναυλία αφιερωμένη στην «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος» όπως έχει ανακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 1η Σεπτεμβρίου με τον Κώστα Μακεδόνα να ερμηνεύει έντεχνα ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από την φύση.

Στις 3/9 με την αγγλική συμφωνική ορχήστρα “I maestri” υπό την διεύθυνση του Αναστάσιου Στρίκου. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα των Άιβς, Ρεσπίγκι και Έλγκαρ. Μία μέρα αργότερα, στις 4/9, θα εμφανιστεί η σερβική ανδρική χορωδία “Serafim” σε κατανυκτικά χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Κοσολάποβ κ.α.

Στις 5/9 η συναυλία της Ορχήστρας του φεστιβάλ Πάτμου περιλαμβάνει ένα περίτεχνα φτιαγμένο πρόγραμμα με συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπαχ, Βιβάλντι κ.α. και πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών των καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά. Μεταξύ των έργων του προγράμματος, θα διαβαστούν από τους ηθοποιούς Φιλαρέτη Κομνηνού και Γιώργο Καραμίχο στίχοι ιερωμένων ποιητών.

« Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στις 7/9 στην κεντρική πλατεία της Χώρας με βιντεοπροβολές του Γιάννη Νικολάου και μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.

Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το αφιέρωμα στον ζωγράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου στις 8/9, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και τη συμμετοχή του βαρύτονου Χάρη Ανδριανού και του ηθοποιού-αφηγητή Γιώργου Καραμίχου. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από βιβλία του Κόντογλου θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου και λογοτέχνη.


Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί μια και κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε.Γι’ αυτό και το κοινό μετά τις μαγικές και κατανυκτικές βραδιές του Φεστιβάλ χειροκροτεί ενθουσιωδώς

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. +30 22473 60300 & +30 22470 31666 & +30 22470 29363

Ακολουθεί το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ με τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων και τα έργα που θα παρουσιαστούν:


Πρόγραμμα 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
29 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου 2010
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

1η Συναυλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
(Χοράρχης Λυκούργος Αγγελόπουλος)
Πρόγραμμα : Βυζαντινοί ύμνοι


2η Συναυλία
ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – «ΑΡΠΕΣ ΑΓΓΕΛΩΝ»
ΑΡΠΕΣ: Maria Bildea, Stasha Mirkovic Grujic, Σίσυ Μακροπούλου, Θεόδωρος Ματούλας
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Καραμίχος
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Νατάσα Αγγελοπούλου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : έργα των Bach, Curcio, Argento, Humperdink, Bernstein, Schubert, Mozart κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και από άλλα ιερά βιβλία.


3η Συναυλία
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ (με τη συνοδεία 5μελούς συγκροτήματος)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Ελληνικά έντεχνα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση


4η Συναυλία
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ “I MAESTRI” ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΥ ΣΤΡΙΚΟΥ
ΣΟΛΙΣΤ : George Hlawiczka (βιολί)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ch. Ives : το αναπάντητο ερώτημα, O. Respighi : «γρηγοριανό κοντσέρτο» για βιολί και ορχήστρα, E. Elgar : Παραλλαγές αίνιγμα

5η Συναυλία
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ “SERAFIM” ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Ρούσκαγια, Μοκράνιατς, Κοσολάποβ και άλλων συνθετών


6η Συναυλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ
ΣΟΛΙΣΤ: Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος (τραγούδι), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο), Υβόννα Γκλίνκα (φλάουτο)
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Καραμίχος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Μεταξύ των μουσικών συνθέσεων των Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.α. θα διαβαστούν ποιήματα ιερωμένων ποιητών (Παν. Καποδίστριας, Στ. Χαρκιανάκης, Καθηγούμενος Αντίπας, Βασ. Θερμός κ.α). Θα ερμηνευτούν, επίσης, σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια των Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά.


7η Συναυλία
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως»
Προβολή στην κεντρική πλατεία της Χώρας βίντεο που δημιούργησε ο Γιάννης Νικολάου με μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.
Συμμετέχουν χορευτές και η σοπράνο Diane Sutherland


8η Συναυλία
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Τα μυστικά άνθη» - ένα Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ
ΣΟΛΙΣΤ: Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), Αγγελίνας Τκάτσεβα (σαντούρι), Αστέριος Πούφτης(μπουζούκι)
ΗΘΟΠΟΙΟΣ, Γιώργος Καραμίχος


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ένα μουσικο – φιλολογικό αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο και λογοτέχνη ο οποίος αφιέρωσε τη μοναδική του Τέχνη για να υμνήσει την Ορθόδοξη Πίστη. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του Φώτη Κόντογλου.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ « Η ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

Πηγή:PATMOS TODAY 

Γιατί είμαι Έλληνας εγώ.

Ξέρω πως καμμιά φορά καταντάει κουραστικό αλλά στην εποχή των τρωικάνων και των δημοσιοκάφρων , πληρωμένων και προσκυνημένων τελάληδων κοντεύουμε να ξεχάσουμε και τα αυτονόητα και πρέπει να τα εξηγούμε πάλι από την αρχή… Πάμε λοιπόν ακόμα μια φορά…


Δεν είμαι κλέφτης.
Δεν είμαι λαμόγιο.
Δεν είμαι τραμπούκος.
Δεν είμαι απατεώνας.
Δεν εκμεταλεύομαι ανθρώπους.
Δεν χαίρομαι στη δυστυχία των άλλων.
Δεν κοροιδεύω τον αδύναμο.
Δεν χλευάζω το φτωχό.


Είμαι αυτός που το πρωί θα σηκωθεί να πάει στη δουλειά του.
Είμαι αυτός που θα πληρώσει τους λογαριασμούς του κάθε μήνα, κάθε χρόνο, ξανά και ξανά.
Είμαι αυτός που θα γυρίσει σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά.
Είμαι αυτός που θα τρέξει να βοηθήσει το γείτονα αν χρειαστει βοήθεια.
Είμαι αυτός που θα βοηθήσει τον παππού να περάσουν απέναντι το δρόμο.
Είμαι αυτός που θα σηκωθεί στο τρόλλεϋ για να κάτσει η γιαγιά να ξαποστάσει.
Είμαι αυτός που χαμογελάει όταν οι άλλοι χρειάζονται λίγη ζεστασιά.
Είμαι αυτός που βάζει τον ώμο του να γείρει και να κλάψει ο φίλος του.
Είμαι αυτός που θα παραχωρήσει τη σειρά του στο supermarket στην έγγυο μέλλουσα μαμα.

Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται επ’άπειρον. Θα μου πεις, είσαι ρομαντικός. Ναι μπορεί να είμαι κι απ’αυτό.  Κι ευαίσθητος και κορόϊδο και ευκολόπιστος και βλάκας ίσως…
Δε με πειράζει. Δε με χαλάει. Κι ούτε θα σου κρατήσω κακία… μπορεί να έχεις και δίκιο στο κάτω, κάτω της γραφής.

Αλλά ένα θα σου πω και βάλτο το καλά στο μυαλό σου.


Είμαι Έλληνας εγώ.


Κι όσο μπορεί να είμαι ευάισθητος, καλόβολος κι ευγενικός, σχεδόν μαλακός, άλλο τόσο ..... μπορώ να γίνω η Νεμεσις αυτού που θα μου πατήσει τον κάλλο. Ο χειρότερος του εφιάλτης. Ο λόγος για να χάσει τον ύπνο του. Αυτός που θα στοιχειώνει κάθε του σκέψη και θα τον πλημυρίζει φόβο. Αυτός που θα τον κάνει να γυρίζει κάθε στιγμή πάνω απο τον ώμο του, να δει μη κι είμαι στο κατώπι του.


Γιατί είμαι Έλληνας εγώ.


Και ξέρεις και κάτι άλλο? Τόσα χρόνια με κοιμίζουν και με αποχαυνώνουν, με κρατάνε καρφωμένο σε ένα καναπέ, στημένο με τις ώρες να παρακολουθώ το χαζοκούτι. Να ακούω συνέχεια τους πληρωμένους τους τελάληδες, συγχρονους Εφιάλτες, να μου κάνουν πλύση εγκεφάλου. Μπορεί πραγματικά να τους έχω αφήσει να με αλλοτροιώνουν και να με προσυλητίζουν καθημερινά στο δικό τους θεό και στη δικιά τους τη θρησκεια. Το χρήμα και το κέρδος. Μπορεί να τους έχω αφήσει να τα κάνουν όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα. Ακόμα και να νομίζω πως είναι εδώ για το καλό μου μπορεί… Αλλά σε πήρε χαμπάρι ο Ψαρονίκος απ’ ενωρίς ευτυχώς, και μου τραγούδησε τα νέα… “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”


Το νου σου όμως!


Είμαι άλλο ζώο εγώ. Πιο ζόρικο από αυτά που ξέρουν. Πιο άγριο. Θεριό ανήμερο. Αγρίμι. Και γεννήθηκα για να ζω ελεύθερος


Είμαι Έλληνας εγώ.

Κι όταν φτάσει η στιγμή δε θα μου πάρει ούτε ένα ανοιγόκλεισμα των ματιών να αποτινάξω από πάνω μου όλα αυτά που πας να με φορτώσουν. Δε τα θέλω τα λεφτά τους. Την Πατρίδα μου θέλω και την λεφτεριά μου.


Κι αν φέρουν στρατό να με μαντρώσει γιατί είμαι ένας και είναι πολλοί τότε μάλλον δεν άκουσαν τι είπα ή δε με πήρανε και πολύ στα σοβαρά.

Είμαι Έλληνας εγώ!


Και δεν είμαι ένας. Δεν είμαι μόνος μου. Απλά αυτοί με βλέπεις μόνο μου και γελάστηκαν. Όπως και τόσοι άλλοι πριν από αυτούς…  Ας ρωτήσουν τον Λεωνίδα, το Θόδωρο, τον Αθανάσιο, το Ρήγα, τον Άρη κι άλλους πολλούς που για να τους γράψω εδώ δε με φτάνουν οι ώρες ούτε και οι ανάσες μου. Το ίδιο θα τους πουν…


Είμαι Έλληνας εγώ!


Κι έχω την Ελλάδα μέσα μου. Έχω χιλιάδες χρόνια ιστορίας μέσα και μαζί μου να μου δείχνουν το δρόμο στα σκοτάδια τους. Έχω αμέτρητες επαναστάσεις για παρέα. Έχω κι άλλες τόσες μάχες να με κρατούν ζεστό. Τι είναι μία παραπάνω. Έχω μυριάδες ήρρωες μέσα μου να καθοδηγούν το βόλι μου. Κι έχω ακόμα περισσότερους να φυλάν τα νώτα μου.


Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε τούτα τα ιερά χώματα θα με βρεις από κάτω.
Όποιον κι αν ρωτήσεις σε όλη την οικουμένη το ίδιο πραγμα θα σου πει.


Είναι Έλληνας αυτός!


Και δεν είναι ποτέ μονάχος ακόμα κι όταν είναι κλεισμένος σε ένα ανήλιαγο μπουντρούμι. Έχω τον ελληνικό ήλιο για οδηγό, και την πίστη μου για να παίρνω δύναμη. Μα πάνω απ’ολα έχω για αδελφή μου την Ελευθερία και για μάνα την Ελλάδα. Και θα προτιμήσω να χαθώ από το να τις χάσω. Αλλά και να χαθώ πάλι εκεί θα είμαι. Μέσα στον επόμενο. Στον διπλανό μου, στον παραδίπλα, στην κοπέλα που έβλεπες να περπατάει αμέριμνη, στο νεαρό που είδες να κάθεται αραχτός, στο γεροντάκι που κάθησε στο παγκάκι να ξαποστάσει, στον μεσήλικα που ιδρωνε στην ουρά για να πληρώσει το λογαριασμό, στον…

Και Ναι…
Είναι Έλληνες κι αυτοί!


Έγραψε ο Κωνσταντίνος

Πηγή: http://catakravgi.blogspot.com/2010/08/blog-post_10.html

Απειλείται η Μεσόγειος Θάλασσα

Την μεγαλύτερη απειλή για την χλωρίδα και πανίδα της αντιμετωπίζει η Μεσόγειος Θάλλασα, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα ορόσημο, την παγκόσμια Απογραφή Θαλάσσιας Ζωής, που διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια.


Σε καμία άλλη θαλάσσια περιοχή της Γης η βιοποικιλότητα δεν δέχεται περισσότερες πιέσεις.

Η απογραφή επίσης διαπίστωσε ότι οι αστακοί, τα καβούρια, οι γαρίδες και τα λοιπά μαλακόστρακα -και όχι τα ψάρια- αποτελούν το πιο κοινό είδος των θαλασσών του πλανήτη μας (ποσοστό 19% έναντι 12% των ψαριών), ενώ τα ύδατα της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας είναι αυτά που φιλοξενούν την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών.


Η Μεσόγειος (που εκτιμάται ότι έχει συνολικά περίπου 17.000 είδη), μαζί με τις θάλασσες της Κίνας και τον Κόλπο του Μεξικού, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα από άποψη βιοποικιλότητας.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της δεκάχρονης έρευνας, που απασχόλησε 360 επιστήμονες και κόστισε 650 εκατ. δολάρια, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PloS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μελέτη συνεχίζεται και νέα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα και τότε δύσκολα θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης η απογραφή, όπως είπαν οι επιστήμονες, με δεδομένη την αχανή έκταση των ωκεανών και το μεγάλο βάθος τους, που συχνά είναι απρόσιτο.


Μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο η απογραφή έχει βρει 10.750 γνωστά είδη σε κάθε μια θαλάσσια περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον τετραπλάσια είδη που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες -ίσως και ένα εκατομμύριο- θαλάσσια είδη που παραμένουν άγνωστα στον άνθρωπο.

Τα σχετικά απομονωμένα νερά της Αυστραλίας. Ν.Ζηλανδίας και Ανταρκτικής έχουν τα περισσότερα ενδημικά είδη (μοναδικά στις περιοχές αυτές). Αντίθετα, η Μεσόγειος φαίνεται πως αποτελεί «κέντρο διερχομένων», αφού σε αυτήν διαβιούν τα περισσότερα «αλλοδαπά» είδη (γύρω στα 600 ή το 4% των συνολικών ειδών της), αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλη θάλασσα, κυρίως από την Ερυθρά, και «τρυπώνουν» στην Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ.

Η Μεσόγειος, η μεγαλύτερη περίκλειστη θάλασσα του κόσμου, μαζί με τον Κόλπο του Μεξικού, είναι οι δύο περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η μόλυνση και η υπεραλίευση, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ο τουρισμός (200 εκατ. επισκέπτες επισκέπτονται την Μεσόγειο κάθε χρόνο).


Η απογραφή υπολογίζει ότι το 75% των ειδών που ζουν στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου, δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, και ίσως ποτέ να μη γίνουν γνωστά, επειδή μπορεί στο μεταξύ να έχουν εξαφανιστεί.

Πηγή







Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οι επικίνδυνοι «μετανάστες» της Ερυθράς.

Θεωρούνται από τους μεγαλύτερους «φόβους» των παραθεριστών, αφού μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να καταστρέψουν κάθε χαρά που προσφέρει η θάλασσα. Κατά καιρούς μάλιστα κάνουν... εφόδους κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες, προκαλώντας παράκτιο πανικό! Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο φόβος για τις μέδουσες- τις τσούχτρες, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, παρ΄ ότι οι επιστήμονες διαχωρίζουν τις τσούχτρες με το κριτήριο του τσιμπήματος- είναι σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητος.

«Μόνο τα είδη μεδουσών που τσιμπούν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα αλλεργικά άτομα.Για τους άλλους είναι απλώς ένα δυσάρεστο τσίμπημα.Στην Ελλάδα το πιο συχνό είδος μέδουσας που τσιμπάει είναι η γνωστή μας Ρelagia noctiluca (κοινώς τσούχτρα). Επίσης τσιμπάει η μέδουσα Rhopilema nomadica που ήλθε από την Ερυθρά και λίγα άτομα είχαμε δει, κατά τύχη,το καλοκαίρι του 2006 στον Λακωνικό κόλπο» αναφέρει η δρ Ιωάννα Σιώκου, διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Στις ελληνικές θάλασσες «κολυμπούν» πέντε είδη μεδουσών τα οποία θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα. Πέρα από τις «ντόπιες» τσούχτρες, το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ, έφερε και εισαγόμενες! «Μετά το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζπάρα πολλά θαλασσινά είδη μετανάστευσαν από τον Ινδικό ωκεανό και την Ερυθρά θάλασσα στη Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών είναι και τα δύο είδη μεδουσών, τα οποία παρατηρήθηκαν τυχαία από βιολόγους ωκεανογράφους κατά τις διακοπές τους» αναφέρει η δρ Σιώκου.

Οπως συμπληρώνει η κυρία Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και συντονίστρια Επιστημονικής Ερευνας και Δράσεων Προστασίας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», «τα ξενόφερτα είδη μεταφέρονται από το έρμα των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν άλλες θάλασσες και κατόπιν έρχονται στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, το έρμα πρέπει να αλλάζει από θάλασσα σε θάλασσα» . Οι επιστήμονες στο «Αρχιπέλαγος» επιχειρούν να μελετήσουν τις πληθυσμικές εξάρσεις μεδουσών που παρατηρούνται κατά καιρούς στις ελληνικές θάλασσες. Οπως επισημαίνει η κυρία Μήλιου, «είναι σημαντικό για την έρευνα, οι πολίτες να αναφέρουν μεγάλους πληθυσμούς μεδουσών όταν τους παρατηρούν στις ακτές».

Οπως εξηγεί η δρ Σιώκου, «οι μέδουσες αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ευνοϊκές είτε για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των μικρών μεδουσών είτε των ενήλικων μεδουσών (π.χ. θερμοκρασία, αφθονία λείας, απουσία θηρευτών). Και οι εμφανίσεις μεγάλων πληθυσμών έχουν συνήθως μια περιοδικότητα εποχική ή μεταξύ των ετών. Για παράδειγμα η μέδουσα που μοιάζει με τηγανητό αβγό αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Για τις τσούχτρες είχε διαπιστωθεί ότι εμφανίζονταν σε μεγάλους πληθυσμούς κάθε 10-12 χρόνια. Αλλά οι μελέτες στη Βόρεια Αδριατική έδειξαν ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πιο συχνά μεγάλοι πληθυσμοί τσουχτρών και οι επιστήμονες στη Σλοβενία διερευνούν αν αυτό μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Παρόμοιες αλλαγές στη συχνότητα εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών μεδουσών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες θάλασσες εκτός από τη Μεσόγειο και έχουν αποδοθεί κυρίως στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ελάττωση των πληθυσμών των ψαριών λόγω υπεραλίευσης».

Τσούχτρα, ζώο αμελέτητο
Διότι η επιστημονική έρευνα απαιτεί πόρους

Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ειδών μέδουσας που μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και τα λεπτομερή χαρακτηριστικά τους. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απλός: έλλειψη χρημάτων! «Για να μελετηθούν όλα τα είδη πρέπει τουλάχιστον ένας επιστήμονας να έχει ειδικευθεί στην αναγνώρισή τους και να έχει χρηματοδότηση για ερευνητικά προγράμματα μελέτης. Η μοναδική φορά που χρηματοδοτήθηκε πρόγραμμα ήταν το 1983- από το τότε υπουργείο Ερευνας- και αφορούσε τη μελέτη της μέδουσας Ρelagia noctiluca. Παρ΄ όλο που θα μπορούσαμε είτε στο ΕΛΚΕΘΕ είτε στα πανεπιστήμια να μελετήσουμε τη βιολογία και οικολογία των 4-5 πιο κοινών ειδών μεδουσών, δεν βρίσκουμε κανέναν δημόσιο φορέα που να ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων με αυτό το αντικείμενο. Αντιθέτως σε άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Τυνησία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Τουρκία) οι κρατικοί φορείς χρηματοδοτούν προγράμματα παρακολούθησης και μελέτης της βιολογίας και της οικολογίας των μεδουσών, ιδίως των τσουχτρών» αναφέρει η δρ Σιώκου. Και συμπληρώνει ότι «πολλές φορές μας ζητούν πληροφορίες για το θέμα σε διεθνείς συναντήσεις και αναγκαζόμαστε να τους απαντήσουμε ότι δεν έχουμε στοιχεία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!»

Πηγή:Το Βήμα

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις για τον φόβο προβοκάτσιας εν όψει δημοψηφίσματος στην Τουρκία

Βόρεια πορεία προς τον κόλπο της Σμύρνης έχει πάρει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" και αυτή την στιγμή πλέει παράλληλα με τις τουρκικές ακτές, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αφού διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Φεστιγιέ, απέναντι από την Ρόδο. Στο μεταξύ στις 12.26 μια εξάδα τουρκικών μαχητικών μπήκε στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον Ε.Ε.Χ. μεταξύ Λέσβου και Χίου από το αεροδρόμιο της Μπαντίρμα και εξήλθε στις 13.04 πάλι μεταξύ των δύο νησιών.

Όπως αναφέρουν πηγές της διακλαδικής υπηρεσίας πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει εκτός περιόχής ερευνών για δύο εικοσιτετράωρα και θα επανέλθει για την τελική φάση μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις όχι μόνο σtο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και στην περιοχή τυο Έβρου και θα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί στην Τουρκία το δημοψήφισμα για το σύνταγμα Εβρέν, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού εκφράζονται φόβοι για απόπειρα δημιουργίας επεισοδίου από την πλευρά των σκληροπυρηνικών αξιωματικών έτσι ώστε να δημιουργηθεί υπόβαθρο για κινήσεις κατά της ισλαμικής κυβέρνησης του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Πηγή: Defencenet

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

AΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Ο δικηγόρος Αθηνών κ. Ιωάννης Ανδριόπουλος κατέθεσε σήμερα την υπ' αριθμόν 6342/05.08.2010 Αίτηση Ακυρώσεως και την υπ' αριθμόν 1225/05.08.2010 Αίτηση Αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των αντισυνταγματικών πράξεων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τις οποίες απονέμεται μαζικά η Ελληνική Ιθαγένεια και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς. Παραθέτουμε στην συνέχεια τα κείμενα των δύο ανωτέρω αιτήσεων.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

Προς το Συμβούλιο της Επικρατείας

ΚΑΤΑ

Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.), που εδρεύει στην Αθήνα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

1) Της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) με Αριθμ. Φ. 130181/23198/10 Καθορισμός δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση και αίτηση εγγραφής στο Δημοτολόγιο, λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που υπέγραψε στις 20.04.2010 ο καθ’ ύλην Υπουργός, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 562 στις 30.04.2010 και του οποίου ΦΕΚ έλαβε χώρα η κυκλοφορία από το Εθνικό Τυπογραφείο στις 06.05.2010

2) Της Εγκυκλίου υπ’ αριθμόν 6 με θέμα «Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» που υπέγραψε ο καθ’ ύλην Υπουργός και πρωτοκολλήθηκε με Αριθ. Πρωτ. 24592/07.05.2010 και οι 2 προσβαλλόμενες πράξεις δημοσιεύθηκαν στις 06.05.2010και07.05.2010 αντίστοιχα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.ypes.gr

3) Κάθε άλλης πράξης της Διοίκησης προγενέστερης ή μεταγενέστερης, που απορρέει από την εφαρμογή των 2 προσβαλλόμενων πράξεων

Οι ανωτέρω πράξεις της Διοίκησης, επήλθαν συνεπεία της ψηφίσεως του Ν. 3838/24.03.2010 Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις.

Η μεν πρώτη σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κεφαλαίου Α’ Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας του άνωθεν Νόμου περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο αλλοδαπών που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 1Α που προστέθηκε στον ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ (Ν. 3284/2004)

Η δε δεύτερη πράξη, είναι η εγκύκλιος προς τη Δημόσια Διοίκηση αναφορικά με την εφαρμογή του Κεφαλαίου Β’ Συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην ανάδειξη αιρετών οργάνων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. 3838/24.03.2010

Τόσο η Υπουργική Απόφαση όσο καιη Εγκύκλιος αλληλένδετες μεταξύ τους θεσμοθετούν κατά παράβαση κατ’ ουσίαν διατάξεων του Συντάγματος, νόμων και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου 2 παράλληλους τρόπους απονομής πολιτικών δικαιωμάτων (πλήρων με την απόκτηση ιθαγένειας και μερικών με την εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους) σε απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών, αλλοιώνοντας τη λαϊκή κυριαρχία, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος και νοθεύοντας τη βούληση του Ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου 2010 σε πρώτη φάση, την στιγμή που μόνο μία κατηγορία για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος, σελίδα 4 της Εγκυκλίου) καλύπτεται από 642.905 αλλοδαπούς – πάνω από το 6% του εκλογικού σώματος (άρθρο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 643.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, 04.02.2010 με επίσημα στοιχεία Υπουργείου Εσωτερικών)

Οι πράξεις αυτές, τις οποίες έχω έννομο συμφέρον να προσβάλλω ως Έλληνας ιθαγενής και εκλογέας, είναι παράνομες για τους ακόλουθους λόγους:

Η Υπουργική απόφαση (Υ.Α.) με Αριθμ. Φ. 130181/23198/10:
1. Παραβίαση Ποινικής Νομοθεσίας
Σύμφωνα με την παράγραφο 5iv) της Υ.Α. για τη δήλωση καιαίτηση εγγραφής στο Δημοτολόγιο, απαιτείται από τους αλλοδαπούς της παραγράφων 3 (Απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης από ενηλικιωθέντες – άρθρο 1Α, παρ. 6 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας) & 4i)α (Απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης από ενηλικιωθέντες πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 3838/2010 σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3838/2010) ένα από τα δικαιολογητικά είναι το ποινικό μητρώο δικαστικής χρήσης για τυχόν ποινικά κωλύματα του άρθρου 5 παρ. 1 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Ν. 3838/2010.

Στο τροποποιηθέν άρθρο 5 παρ. 1 του Κώδικα, που παραπέμπει η Υ.Α. περιλαμβάνονται μια σειρά αδικήματα που αποτελούν κώλυμα απόκτησης ιθαγένειας, για τα οποία όμως απαιτείται αμετάκλητη καταδίκη του αιτούντος και στο άρθρο 5Β του Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 3838/2010 απαιτείται να μην συντρέχουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

Η διάταξη αυτή της Υ.Α. με τις παραπομπές στις τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας, έρχεται σε σύγκρουση με την ποινική νομοθεσία, διότι δεν περιλαμβάνει τη διερεύνηση άσκησης ποινικής δίωξης ούτε καν για όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον 3 μηνών για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της Χώρας. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 5Β του Κώδικα Ιθαγένειας είναι απαραίτητο να απουσιάζουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας. Οι λόγοι διαπιστώνονται ποινικώς και όχι από γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ποινικό Δίκαιο

Ν. 3386/2005 Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια όπως ισχύει

Άρθρο 76 Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης

1. Η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται εφόσον:

Περ. γ’ Η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της Χώρας. Ο αλλοδαπός θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια ιδίως όταν σε βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

2. Παραβίαση άρθρου 22 παρ. 1 Συντάγματος καιΕυρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική καιυλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.

Η Υπουργική Απόφαση με την αυτόματη και μαζική ιθαγενοποίηση όλων σχεδόν των αλλοδαπών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και με τη μη θέσπιση μέγιστου ορίου πληθυσμού αλλοδαπών και προσδιορισμού ποσοστού τους επί του υπάρχοντος πληθυσμού της Ελλάδας, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία του Έλληνα πολίτη, του οποίου η ανεργία είναι σε διψήφιο ποσοστό με εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών να μην έχουν εξασφαλισμένη την επιβίωση τους και με άμεσο κίνδυνο των πάντων την στιγμή που θα εισάγονται αλλογενείς σε δημόσιες λειτουργίες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπάρχει άμεση σύνδεση αριθμού αλλοδαπών με δυνατότητες εργασίας, στέγασης και υγειονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη η Υ.Α.

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο δε διαθέτει τα μέσα για να δεχθεί αξιοπρεπώς όλους τους μετανάστες που επιδιώκουν μια καλύτερη ζωή. Η μη ελεγχόμενη μετανάστευση μπορεί να διαταράξει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στις χώρες προορισμού. Συνεπώς, η οργάνωση της μετανάστευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ικανότητα υποδοχής της Ευρώπης, από απόψεως αγοράς εργασίας, στέγασης και υγειονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών και να προστατεύει τους μετανάστες από τον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης εγκληματικών δικτύων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να δηλώνει τη βούληση αμφότερων των πλευρών, τόσο του μετανάστη, όσο και της χώρας υποδοχής, και να αποβλέπει σε αμοιβαίο όφελος. Υπενθυμίζει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει τις προϋποθέσεις εισόδου των νόμιμων μεταναστών στο έδαφός του και να καθορίζει ενδεχομένως τον αριθμό τους. Η επιβολή ποσοστώσεων που μπορεί να προκύψει, θα μπορούσε να γίνει σε σύμπραξη με τις χώρες προέλευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια επιλεκτική και συντονισμένη μεταναστευτική πολιτική, ιδίως σε συνάρτηση με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς εργασίας και λαμβανομένων υπόψη των πιθανών επιπτώσεων στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

3. Παραβίαση άρθρου 1 παρ.2 Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου

Παραβιάζει το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία (Παύει να θεωρείται κυρίαρχος ο Ελληνικός λαός με την Ελληνοποίηση εκατομμυρίων αλλοδαπών σε βάθος χρόνου βάσει των δικαιολογητικών αυτής της Υπουργικής Απόφασης), το άρθρο 77 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΟ ΆΣΥΛΟ και ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ και το Πρωτόκολλο αριθ. 23 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ της Ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008/C 115/01 Εφημ. ΕΕ), καθώς και τις Οδηγίες 2009/50, 2008/115, 2005/71, 2004/81 και τον Κανονισμό 2002/1030, διότι:

i. Εντάσσει αυθαίρετα ως πολίτες στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο όλους τους πρώην λαθρομετανάστες των οποίων απλά μέχρι τώρα είχε νομιμοποιηθεί μονάχα η παραμονή, χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο δικαίωμα σχετικό με ιθαγένεια, με νομοθεσία του εθνικού δικαίου της Ελλάδος κατά τα έτη 1997 (Προεδρικά Διατάγματα 358 και 359), 2001 (Νόμος 2901), 2005 (Νόμος 3386 και Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 24103 (ΦΕΚ Β’ 1804) όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 13703/2007 (ΦΕΚ Β’ 1135) και με την Υ.Α. 933/2009 (ΦΕΚ Β’ 53). Επιπρόσθετα, με αυτούς και άλλους νόμους έλαβαν χώρα μαζικές έμμεσες νομιμοποιήσεις με παράταση αυτοδικαίως της χρονικής ισχύος αδειών διαμονής, ακόμη και μετά τη λήξη της ισχύος τους ή εκ των υστέρων αποδοχή της εκπρόθεσμης κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων (Νόμοι 3013/2002, 3103/2003, 3242/2004, 3448/2006 και 3536/2007) Επομένως αλλοιώνει ριζικά τόσο τη λαϊκή κυριαρχία του Ελληνικού λαού όσο και τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ii. Σε ακολουθία με τον άνω λόγο η Υπουργική Απόφαση αλλοιώνει το Εκλογικό σώμα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Θα μπορούν πλέον ως «Έλληνες υπήκοοι», οι πρώην υπήκοοι κρατών που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με τον «Ευρωπαϊκό χώρο» που ορίζεται στο Προοίμιο της ανωτέρω Συνθήκης, να αναδεικνύονται ακόμα και Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

iii. Συνεπώς παραβιάζει και την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού «χώρου» και κατά την έννοια των άρθρων 3 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (2008/C 115/01 Εφημ. ΕΕ) και 67 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Εγκύκλιος υπ’ αριθμόν 6 με Αριθ. Πρωτ. 24592/07.05.2010

Η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική στο σύνολο της, διότι δίδει πολιτικά δικαιώματα σε αλλοδαπούς με διατήρηση της αλλοδαπής ιθαγένειας τους.

1. Σύγκρουση Δικαιώματος Εκλέγειν σε αλλοδαπούς (σελίδες 3-5 Εγκυκλίου) και Εγγραφής στους Ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (σελίδες 6-18 Εγκυκλίου) με το Ενιαίο των Πολιτικών Δικαιωμάτων, όπως αναγνωρίζεται από την Ποινική Νομοθεσία

Ποινικός Κώδικας (Π.Κ.)

Στο άρθρο 63 Π.Κ. ως προς τα αποτελέσματα αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή, αναφέρονται λεπτομερώς εκείνες οι ιδιότητες, που απονέμονται μόνο στον πολίτη και όχι στον οποιοδήποτε άνθρωπο μερικές εκ των οποίων είναι:

- δημόσια, δημοτικά ή κοινοτικά αξιώματα

- δημοτικές ή κοινοτικές θέσεις

- να ψηφίζει και να εκλέγεται στις πολιτικές, δημοτικές ή κοινοτικές εκλογές

Οι αλλοδαποί εκλογείς, που εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, εξασφαλίζουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως δημοτικοί, διαμερισματικοί και τοπικοί σύμβουλοι σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 3838/2010 κατά παράβαση του ενιαίου των πολιτικών δικαιωμάτων του Π.Κ., αφού ψηφίζουν σε δημοτικές ή κοινοτικές εκλογές χωρίς να έχουν δικαίωμα σε πολιτικές (Βουλευτικές και Ευρωεκλογές) και εκλέγονται σε δημοτικά ή κοινοτικά αξιώματα, χωρίς να είναι πολίτες για να έχουν πρόσβαση σε άσκηση δημόσιας εξουσίας

2. Κανονιστική πράξη της Διοίκησης η Εγκύκλιος ενός Νόμου, ο οποίος δεν είναι ειδικός σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του Συντάγματος ούτε εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος

Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους (άρθρο 4, παρ. 4)

Κατά τη κρατούσα άποψη δημόσια λειτουργία υφίσταται σε κάθε θέση που συνεπάγεται συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας (ενδεικτικά, σελ. 157 επ. με περαιτέρω παραπομπές, Κ. Χρυσόγονος «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», 2η έκδοση, Αθήνα 2002). Οι Ο.Τ.Α. είναι φορείς δημόσιας εξουσίας και ως εκ τούτου τα δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αυτούς επιφυλάσσονται κατά κανόνα μόνο σε Έλληνες πολίτες.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νέδα Κανελλοπούλου παρατηρεί σχετικά σε άρθρο της Τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 24.01.2010:

“Δημόσια λειτουργία ενυπάρχει σε κάθε θέση που συνεπάγεται συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ασκούν δημόσια εξουσία. Έτσι, τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν αναμφισβήτητα συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας λειτουργίας. Επιφυλάσσονται επομένως από το Σύνταγμα μόνο στους Ελληνες πολίτες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αλλά και για το δικαίωμα του εκλέγειν, που έχει αναμφισβήτητα θεσμική λειτουργικά διάσταση.”

Ο Νόμος 3838/2010 στον οποίο εδράζει το περιεχόμενο της Εγκυκλίου 6 δεν είναι ειδικός, διότι αφενός καθιερώνει γενικές και ευρείες εξαιρέσεις (εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών εκλογέων) και όχι συγκεκριμένες. Η εξαίρεση δεν πρέπει να αναφέρεται ούτε σε γενική ούτε σε ευρεία κατηγορία προσώπων (βιβλιογραφία ως ανωτέρω) καταλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως η εν προκειμένω εγκύκλιος τη λαϊκή κυριαρχία (άρθρο 1, παρ. 2 Συντάγματος)

Η κυρία Κανελλοπούλου παρατηρεί σχετικά (από το παραπάνω άρθρο): για να είναι «ειδικός» ο νόμος, πρέπει η κατηγορία των προσώπων στα οποία αναφέρεται η εξαίρεση να μην είναι ούτε γενική ούτε ευρεία. Πληροί την προϋπόθεση αυτή το νομοσχέδιο; Ασφαλώς όχι.

Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 5 παρ.2 προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα των αλλοδαπών σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.)

Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (άρθρο 5, παρ. 2)

Σε αυτά τα δικαιώματα όμως δεν υπάγονται, τα δικαιώματα πολιτικής συμμετοχής, όπως π.χ. το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, η άσκηση των οποίων κατοχυρώνεται με βάση το Σύνταγμα – κατά την κρατούσα άποψη – στους Έλληνες πολίτες (σελ. 393 επ. με περαιτέρω παραπομπές, Κ. Μαυριάς «Συνταγματικό Δίκαιο», 2η έκδοση, 2002)

3. Αντισυνταγματική η Εγκύκλιος με το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος

Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είναι δεδομένο, ότι χωρίς αυτό το δικαίωμα, που απολαμβάνουν μόνο Έλληνες πολίτες, δε νοείται και οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκλογές πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (σελ. 388 επ. βιβλιογραφίας ως ανωτέρω)

Ο Καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος στο Συνταγματικό του Δίκαιο (τόμος Γ΄, Θεμελιώδη Δικαιώματα, 1988, σελ. 164 -165) παίρνει σαφώς θέση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως φαίνεται και από το σχετικό απόσπασμα: «Ο Γ. Βλάχος (σ. 59-60), βασιζόμενος στη διατύπωση του άρθρου 102 § 2 που δεν μνημονεύει την ιδιότητα του “Έλληνα πολίτη” ως προϋπόθεση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δέχεται πως φορέας αυτού του δικαιώματος είναι και ο αλλοδαπός. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε πως το Σύνταγμα και αυτό το δικαίωμα το επεφύλαξε μόνο στους Έλληνες πολίτες»… «αυτό προκύπτει και από το άρθρο 29 § 1 του Συντάγματος (δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα) που ρητά ισχύει μόνο για τους Έλληνες πολίτες»… διότι «συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έξω από την αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων μόνο θεωρητικά είναι νοητή στην Ελλάδα και μόνο στη βάση της παραγνώρισης της πολιτικής πραγματικότητας»… «Η αναγνώριση τέτοιων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς προϋποθέτει συνταγματική μεταβολή. Τελικά, η συνταγματική μεταβολή, που θα ήταν αναγκαία για την αναγνώριση ενός τέτοιου δικαιώματος για τους αλλοδαπούς, δεν συντελέσθηκε. Η σχετική συζήτηση, όμως, έκανε πολύ ορατή τη σχέση του ρόλου που το Σύνταγμα αναγνωρίζει στον άνθρωπο που μετέχει στις κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες με τον πραγματικό ρόλο που ο άνθρωπος διαδραματίζει στις οικονομικές διαδικασίες ενός κοινωνικού συνόλου».

Στο άρθρο της η κυρία Κανελλοπούλου αναφέρει, ότι γεννιούνται προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας επειδή στην αναθεώρηση του 2008 δεν αναθεωρήθηκε τελικά, αν και προτάθηκε για αναθεώρηση, το άρθρο 102, παρ. 2…Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η ψήφος των μεταναστών στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είχε προταθεί να εισαχθεί με ρητή συνταγματική διάταξη και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Για τους λόγους αυτούς

ΖΗΤΩ
Να γίνει δεκτή η αίτηση μου.

Να ακυρωθούν οι πράξεις που προσβάλλονται και να καταδικαστεί το Δημόσιο στα δικαστικά μου έξοδα.

Καταβλήθηκαν τα νόμιμα παράβολα του Δημοσίου (ΣΕΙΡΑ Α 1289507, 1289508 και 2484940)
Αθήνα, 05.08.2010
ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ


Προς το Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας
ΚΑΤΑ
Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.), που εδρεύει στην Αθήνα

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) με Αριθμ. Φ. 130181/23198/10 Καθορισμός δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση και αίτηση εγγραφής στο Δημοτολόγιο, λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που υπέγραψε στις 20.04.2010 ο καθ’ ύλην Υπουργός, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 562 στις 30.04.2010 και του οποίου ΦΕΚ έλαβε χώρα η κυκλοφορία από το Εθνικό Τυπογραφείο στις 06.05.2010

2) Της Εγκυκλίου υπ’ αριθμόν 6 με θέμα «Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» που υπέγραψε ο καθ’ ύλην Υπουργός και πρωτοκολλήθηκε με Αριθ. Πρωτ. 24592/07.05.2010 και οι 2 προσβαλλόμενες πράξεις δημοσιεύθηκαν στις 06.05.2010 και 07.05.2010 αντίστοιχα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.ypes.gr

3) Κάθε άλλης πράξης της Διοίκησης προγενέστερης ή μεταγενέστερης, που απορρέει από την εφαρμογή των 2 προσβαλλόμενων πράξεων

Οι ανωτέρω πράξεις της Διοίκησης, επήλθαν συνεπεία της ψηφίσεως του Ν. 3838/24.03.2010 Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις.

Η μεν πρώτη σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κεφαλαίου Α’ Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας του άνωθεν Νόμου περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο αλλοδαπών που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 1Α που προστέθηκε στον ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ (Ν. 3284/2004)

Η δε δεύτερη πράξη, είναι η εγκύκλιος προς τη Δημόσια Διοίκηση αναφορικά με την εφαρμογή του Κεφαλαίου Β’ Συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην ανάδειξη αιρετών οργάνων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. 3838/24.03.2010

Τόσο η Υπουργική Απόφαση όσο και η Εγκύκλιος αλληλένδετες μεταξύ τους θεσμοθετούν κατά παράβαση κατ’ ουσίαν διατάξεων του Συντάγματος, νόμων και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου 2 παράλληλους τρόπους απονομής πολιτικών δικαιωμάτων (πλήρων με την απόκτηση ιθαγένειας και μερικών με την εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους) σε απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών, αλλοιώνοντας τη λαϊκή κυριαρχία, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος και νοθεύοντας τη βούληση του Ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου 2010 σε πρώτη φάση, την στιγμή που μόνο μία κατηγορία για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος, σελίδα 4 της Εγκυκλίου) καλύπτεται από 642.905 αλλοδαπούς – πάνω από το 6% του εκλογικού σώματος (άρθρο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 643.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, 04.02.2010 με επίσημα στοιχεία Υπουργείου Εσωτερικών)

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 3852/07.06.2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης έλαβε χώρα επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών Εκλογών για τις 07.11.2010 από τις 14.11.2010 που προβλεπόταν στην Εγκύκλιο υπ’ αριθμόν 6

Επειδή σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 29982/31.05.2010 Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) Παράταση προθεσμίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ομογενών και των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (ΦΕΚ Β’ 754/01.06.2010) παρατάθηκε η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των αλλοδαπών έως 31.08.2010

Επειδή τίθεται βάσιμος λόγος νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου από τη μαζική απονομή ιθαγένειας σύμφωνα με τους όρους της προσβαλλόμενης Υπουργικής Απόφασης και τη συνέχιση εγγραφής αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα συμφέροντα μου ως Έλληνα ιθαγενή και εκλογέα, διότι η δύναμη της ψήφου μου θα μετριαστεί από την στρατιά των αλλοδαπών εκλογέων.

Για τους λόγους αυτούς

ΖΗΤΩ

Να ανασταλεί η εκτέλεση της Υπουργικής Απόφασης, της Εγκυκλίου και κάθε συναφούς πράξης της Διοίκησης (μαζική χορήγηση ιθαγενειών με το νέο καθεστώς και εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους) ώσπου να κριθεί η αίτηση ακυρώσεως μου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να εκδοθεί Προσωρινή Διαταγή αναστολής εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης και της Εγκυκλίου, που ορίζουν μαζική χορήγηση ιθαγενειών με το νέο καθεστώς και εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι την έκδοση της, επί της παρούσας αίτησης, απόφασης,.

Να καταδικαστεί το Δημόσιο στα δικαστικά μου έξοδα.

Καταβλήθηκαν τα νόμιμα παράβολα του Δημοσίου (ΣΕΙΡΑ Α 1289510 και 4350611)
Αθήνα, 05.08.2010

Πηγή : http://syntagmagr.blogspot.com/ και http://filotimia.blogspot.com/2010/08/blog-post_5791.html

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

«Ησυχαστήριο» διασημοτήτων πολλές μαγευτικές γωνιές της Ελλάδας

Θαυμάστρια της Πάτμου η Τζούλια Ρόμπερτς (Φωτογραφία: Associated Press)

Πόλο έλξης διάσημων εκπροσώπων της σόου μπιζ, αλλά και της πολιτικής και της οικονομίας, συνεχίζει να αποτελεί η χώρα μας.



Από τη Τζούλια Ρόμπερτς, τον Τομ Χανκς, τον Μπρους Γουίλις, τον Τζακ Νίκολσον, την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ μέχρι τον Αμπράμοβιτς και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πλειάδα διασημοτήτων έχει αποκτήσει ή σκοπεύει να αποκτήσει κατάλυμα σε κάποια μαγευτική γωνιά της Ελλάδας.


Στη Βόρεια Κέρκυρα, το «Μονακό της Ελλάδας», όπως αποκαλείται το τόξο από τον Άγιο Στέφανο ώς την Κασσιόπη και το Νησάκι, το σπίτι του μεγαλοτραπεζίτη Ναθάνιελ Ρότσιλντ, υιού του λόρδου Τζέικομπ Ρότσιλντ και εξ αγχιστείας εγγονού του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ανοίγει τα καλοκαίρια για να υποδεχθεί το «αφεντικό» και τους φίλους του.


Περιφερειακά του αρχοντικού Ρότσιλντ, οι βίλες των Ανιέλι και Αμπράμοβιτς συντηρούνται τους χειμώνες για να κατοικούνται τα καλοκαίρια. Στην περιοχή μεταξύ Αγίου Στεφάνου και παραλίας Αυλακίου, διατηρεί ακίνητη περιουσία ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τομ Σάκβιλ. Πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία, θέλουν και τον Μπρους Γουίλις να αναζητεί το δικό του … καταφύγιο στην ευρύτερη περιφέρεια.

«Πρόκειται, πράγματι, για ένα μαγικό κομμάτι του νησιού, που αποτελεί πόλο έλξης για τους διάσημους του εξωτερικού» λέει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κέρκυρας, Δημήτρης Χαρίτος, και προσθέτει: «Το αρχοντικό των Ρότσιλντ λειτουργούσε πάντως ως μαγνήτης προσωπικοτήτων, η μία βίλα μετά την άλλη και σήμερα, δικαίως το τόξο αυτό στα βόρεια του νησιού αποκαλείται 'Μονακό της Ελλάδας'».

Στην Οία της Σαντορίνης, το δικό τους «φτωχικό», αξίας 5,5 εκ. ευρώ και με θέα στην καλντέρα, που κόβει την ανάσα, απέκτησαν πριν λίγα χρόνια η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ. Φήμες κάνουν λόγο περί εκδήλωσης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για ένα σπίτι στην ίδια περιοχή, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά φαίνεται πως πέριξ της καλντέρας αναζητεί «φωλιά» και ο Τζακ Νίκολσον. Κατά μία άλλη εκδοχή, οι δύο τελευταίοι έχουν χτυπήσει πόρτες και στη Σύμη.

«Το νησί μας αποτελούσε από πάντα πόλο έλξης, λόγω εξαιρετικού φυσικού κάλους, αλλά η παρουσία εδώ και μάλιστα με δικά τους σπίτια, προσωπικοτήτων του εξωτερικού, προσθέτει ακόμη περισσότερη φήμη» τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών της Σαντορίνης, Γιάννης Φουστέρης.


Από τους παλαιούς ταγούς της ελληνικής φυσικής ομορφιάς, ο Τομ Χανκς μετά της συζύγου του, της Ρίτα Γουίλσον, της οποίας, άλλωστε, η …σκούφια κρατάει από Ελλάδα, εξερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή αρκετά νησιά του Αιγαίου, για να καταλήξουν στην Αντίπαρο και σε ένα παραθαλάσσιο κυκλαδίτικο αρχοντικό, έξω από τη Χώρα.

Τη Σίφνο επέλεξε για ορμητήριό του προς τα γύρω κυκλαδονήσια, ο ορκισμένος λάτρης της Ελλάδας Εμίρ Κοστουρίτσα, ενώ ο Ρόουαν Άτκινσον, ο δημοφιλής Μίστερ Μπιν, αποτελεί πλέον αγαπημένο «κεφάλαιο» για τον πληθυσμό της Άνδρου.


Η Πάτμος, το νησί του Ιωάννη, φαίνεται πως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών διασήμων, που αναζητούν ήσυχες διακοπές. Πάντως, η «Pretty Woman» Τζούλια Ρόμπερτς, φαίνεται πως βρέθηκε σε σύγχυση με την ελληνική ομορφιά. Αρχικά εφέρετο με το ενδιαφέρον στραμμένο προς την Κρήτη και αργότερα προς την Οία της Σαντορίνης. Εντέλει φαίνεται πως κατέληξε στην Πάτμο, με τον κινηματογραφικό της παρτενέρ Ρίτσαρντ Γκιρ να ακολουθεί κατά πόδας, για τους δικούς του λόγους. Ως «γενεσιουργός αιτία» της δικής του επιλογής φέρεται η αφοσίωσή του στον βουδισμό και ως εκ τούτου, ποια άλλη ελληνική ομορφιά, πλην της Πάτμου, θα μπορούσε να του προσφέρει τέτοια κατανυκτική ατμόσφαιρα, ιδανική για αυτοσυγκέντρωση…


Αλλά και η Ελαφόνησος, στη μύτη του λακωνικού ποδιού, φαίνεται πως έχει τους θαυμαστές της. Ο άσος της φόρμουλα Μίκαελ Σουμάχερ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει εκεί τη δική του θερινή κατοικία.

Ο Σον Κόνερι, πάλι, με τη σοφία των χρόνων του, επέλεξε τον συνδυασμό του ηπειρωτικού τοπίου με τη νησιωτική αύρα και απέκτησε σπίτι στο Πόρτο Χέλι. Πλάι στον Πόρο, ένα τσιγάρο δρόμος με το καΐκι για Σπέτσες και κάτι παραπάνω για Ύδρα. Για απόκτηση έκτασης στο Πόρτο Χέλι είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν και ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τελευταίοι αλλά όχι έσχατοι, η βασίλισσα της ποπ Μαντόνα, που δηλώνει γοητευμένη από την ιόνια ομορφιά και, δη, από εκείνη της Κεφαλλονιάς, όπου φέρεται να αναζητεί σπίτι, και ο μεγάλος μόδιστρος Αρμάνι, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ενδιαφέρεται για τον παράδεισο της οικογένειας Ωνάση, Σκορπιό, στη Λευκάδα.

Πηγή: in.gr

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters