Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919) Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ « Η ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

10ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.
Μία δεκαετία πολιτιστικής προσφοράς με άξονα την πνευματικότητα.
Πάτμος,
29 Αυγούστου- 8 Σεπτεμβρίου 2010. Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως


Δέκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Το Φεστιβάλ, από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Από την Κυριακή 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα τοπίο υποβλητικό ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σερβία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ, η οργάνωση του οποίου ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, τη Nνομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη. Έτσι λοιπόν το φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου προχωράει στην δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας του με στόχο να παραμείνει ένας σοβαρός πολιτιστικός θεσμός όπως αρμόζει στην ιερότητα και πνευματικότητα του νησιού της Αποκάλυψης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29/8 με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, χοράρχης της οποίας είναι ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, μίας χορωδίας που διακρίνεται για την ποιότητα και ακρίβεια στην ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων.

Στις 31/8 η συναυλία «Άρπες Αγγέλων» για 4 άρπες, φωνή και αφηγητή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μότσαρτ κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και άλλα ιερά βιβλία.

Την 1/9 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά συναυλία αφιερωμένη στην «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος» όπως έχει ανακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 1η Σεπτεμβρίου με τον Κώστα Μακεδόνα να ερμηνεύει έντεχνα ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από την φύση.

Στις 3/9 με την αγγλική συμφωνική ορχήστρα “I maestri” υπό την διεύθυνση του Αναστάσιου Στρίκου. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα των Άιβς, Ρεσπίγκι και Έλγκαρ. Μία μέρα αργότερα, στις 4/9, θα εμφανιστεί η σερβική ανδρική χορωδία “Serafim” σε κατανυκτικά χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Κοσολάποβ κ.α.

Στις 5/9 η συναυλία της Ορχήστρας του φεστιβάλ Πάτμου περιλαμβάνει ένα περίτεχνα φτιαγμένο πρόγραμμα με συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπαχ, Βιβάλντι κ.α. και πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών των καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά. Μεταξύ των έργων του προγράμματος, θα διαβαστούν από τους ηθοποιούς Φιλαρέτη Κομνηνού και Γιώργο Καραμίχο στίχοι ιερωμένων ποιητών.

« Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στις 7/9 στην κεντρική πλατεία της Χώρας με βιντεοπροβολές του Γιάννη Νικολάου και μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.

Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το αφιέρωμα στον ζωγράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου στις 8/9, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και τη συμμετοχή του βαρύτονου Χάρη Ανδριανού και του ηθοποιού-αφηγητή Γιώργου Καραμίχου. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από βιβλία του Κόντογλου θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου και λογοτέχνη.


Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί μια και κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε.Γι’ αυτό και το κοινό μετά τις μαγικές και κατανυκτικές βραδιές του Φεστιβάλ χειροκροτεί ενθουσιωδώς

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. +30 22473 60300 & +30 22470 31666 & +30 22470 29363

Ακολουθεί το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ με τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων και τα έργα που θα παρουσιαστούν:


Πρόγραμμα 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
29 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου 2010
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

1η Συναυλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
(Χοράρχης Λυκούργος Αγγελόπουλος)
Πρόγραμμα : Βυζαντινοί ύμνοι


2η Συναυλία
ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – «ΑΡΠΕΣ ΑΓΓΕΛΩΝ»
ΑΡΠΕΣ: Maria Bildea, Stasha Mirkovic Grujic, Σίσυ Μακροπούλου, Θεόδωρος Ματούλας
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Καραμίχος
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Νατάσα Αγγελοπούλου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : έργα των Bach, Curcio, Argento, Humperdink, Bernstein, Schubert, Mozart κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και από άλλα ιερά βιβλία.


3η Συναυλία
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ (με τη συνοδεία 5μελούς συγκροτήματος)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Ελληνικά έντεχνα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση


4η Συναυλία
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ “I MAESTRI” ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΥ ΣΤΡΙΚΟΥ
ΣΟΛΙΣΤ : George Hlawiczka (βιολί)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ch. Ives : το αναπάντητο ερώτημα, O. Respighi : «γρηγοριανό κοντσέρτο» για βιολί και ορχήστρα, E. Elgar : Παραλλαγές αίνιγμα

5η Συναυλία
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ “SERAFIM” ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Ρούσκαγια, Μοκράνιατς, Κοσολάποβ και άλλων συνθετών


6η Συναυλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ
ΣΟΛΙΣΤ: Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος (τραγούδι), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο), Υβόννα Γκλίνκα (φλάουτο)
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Καραμίχος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Μεταξύ των μουσικών συνθέσεων των Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.α. θα διαβαστούν ποιήματα ιερωμένων ποιητών (Παν. Καποδίστριας, Στ. Χαρκιανάκης, Καθηγούμενος Αντίπας, Βασ. Θερμός κ.α). Θα ερμηνευτούν, επίσης, σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια των Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά.


7η Συναυλία
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως»
Προβολή στην κεντρική πλατεία της Χώρας βίντεο που δημιούργησε ο Γιάννης Νικολάου με μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.
Συμμετέχουν χορευτές και η σοπράνο Diane Sutherland


8η Συναυλία
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Τα μυστικά άνθη» - ένα Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ
ΣΟΛΙΣΤ: Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), Αγγελίνας Τκάτσεβα (σαντούρι), Αστέριος Πούφτης(μπουζούκι)
ΗΘΟΠΟΙΟΣ, Γιώργος Καραμίχος


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ένα μουσικο – φιλολογικό αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο και λογοτέχνη ο οποίος αφιέρωσε τη μοναδική του Τέχνη για να υμνήσει την Ορθόδοξη Πίστη. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του Φώτη Κόντογλου.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ « Η ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

Πηγή:PATMOS TODAY 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
Loading...