Την μεγαλύτερη απειλή για την χλωρίδα και πανίδα της αντιμετωπίζει η Μεσόγειος Θάλλασα, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα ορόσημο, την παγκόσμια Απογραφή Θαλάσσιας Ζωής, που διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια.
Σε καμία άλλη θαλάσσια περιοχή της Γης η βιοποικιλότητα δεν δέχεται περισσότερες πιέσεις.
Η απογραφή επίσης διαπίστωσε ότι οι αστακοί, τα καβούρια, οι γαρίδες και τα λοιπά μαλακόστρακα -και όχι τα ψάρια- αποτελούν το πιο κοινό είδος των θαλασσών του πλανήτη μας (ποσοστό 19% έναντι 12% των ψαριών), ενώ τα ύδατα της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας είναι αυτά που φιλοξενούν την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών.
Η Μεσόγειος (που εκτιμάται ότι έχει συνολικά περίπου 17.000 είδη), μαζί με τις θάλασσες της Κίνας και τον Κόλπο του Μεξικού, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα από άποψη βιοποικιλότητας.
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της δεκάχρονης έρευνας, που απασχόλησε 360 επιστήμονες και κόστισε 650 εκατ. δολάρια, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PloS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η μελέτη συνεχίζεται και νέα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα και τότε δύσκολα θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης η απογραφή, όπως είπαν οι επιστήμονες, με δεδομένη την αχανή έκταση των ωκεανών και το μεγάλο βάθος τους, που συχνά είναι απρόσιτο.
Μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο η απογραφή έχει βρει 10.750 γνωστά είδη σε κάθε μια θαλάσσια περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον τετραπλάσια είδη που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες -ίσως και ένα εκατομμύριο- θαλάσσια είδη που παραμένουν άγνωστα στον άνθρωπο.
Τα σχετικά απομονωμένα νερά της Αυστραλίας. Ν.Ζηλανδίας και Ανταρκτικής έχουν τα περισσότερα ενδημικά είδη (μοναδικά στις περιοχές αυτές). Αντίθετα, η Μεσόγειος φαίνεται πως αποτελεί «κέντρο διερχομένων», αφού σε αυτήν διαβιούν τα περισσότερα «αλλοδαπά» είδη (γύρω στα 600 ή το 4% των συνολικών ειδών της), αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλη θάλασσα, κυρίως από την Ερυθρά, και «τρυπώνουν» στην Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ.
Η Μεσόγειος, η μεγαλύτερη περίκλειστη θάλασσα του κόσμου, μαζί με τον Κόλπο του Μεξικού, είναι οι δύο περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η μόλυνση και η υπεραλίευση, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ο τουρισμός (200 εκατ. επισκέπτες επισκέπτονται την Μεσόγειο κάθε χρόνο).
Η απογραφή υπολογίζει ότι το 75% των ειδών που ζουν στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου, δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, και ίσως ποτέ να μη γίνουν γνωστά, επειδή μπορεί στο μεταξύ να έχουν εξαφανιστεί.
Πηγή
Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.
Γεώργιος Σεφέρης
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)
Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!
Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.
Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ
Γιά Μένα
Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου
-
►
2014
(43)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2013
(160)
- ► Φεβρουαρίου (13)
- ► Ιανουαρίου (54)
-
►
2012
(35)
- ► Δεκεμβρίου (9)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
-
►
2011
(190)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (20)
- ► Φεβρουαρίου (17)
- ► Ιανουαρίου (19)
-
▼
2010
(312)
- ► Δεκεμβρίου (12)
- ► Σεπτεμβρίου (25)
-
▼
Αυγούστου
(18)
- Καί πάλι για το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου -...
- Σε ελεύθερη πτώση το ΑΕΠ - Κάτω 3,5% - Τριπλάσια η...
- Υποράφεται στις 24 Αυγούστου η συμφωνία μεταβίβαση...
- 10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟ...
- Γιατί είμαι Έλληνας εγώ.
- Απειλείται η Μεσόγειος Θάλασσα
- Οι επικίνδυνοι «μετανάστες» της Ερυθράς.
- Σε ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις για τον φόβο π...
- AΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕ...
- «Ησυχαστήριο» διασημοτήτων πολλές μαγευτικές γωνιέ...
- Μόνιμο αγκυροβόλιο ή ναυτική βάση ζητά από την Ελλ...
- ΗΠΑ - Δημοσίευμα για Σάμο, Πάτμο και Αμοργό
- Ξανά στις φλόγες. Νέα μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στη...
- ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ:"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ Λ...
- Με άδεια των δικαστηρίων τα blogs; Η Πασοκική λαί...
- Η αλήθεια για την πτώση του «Απάτσι». «Λόγω οικονο...
- Προκλητικές αυξήσεις για τους συνεργάτες του Πρωθυ...
- Συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων ενέργειας με Τουρκία, ...
- ► Φεβρουαρίου (53)
- ► Ιανουαρίου (52)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.