Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πηγή: Patmostimes
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πασχαλίδης http://lifeinpatmos.blogspot.com/2010/07/merci-beaucoup.html


Για μία οικογένεια πλοηγών, η Ελλάδα είναι συνώνυμο του Παραδείσου: η θάλασσά της, το Μελτέμι της, τα νησιά της, η ιστορία και ο πολιτισμός της είναι συνυφασμένα σε απόλυτη αρμονία… Προς ένδειξη τιμής και με αίσθημα αναγνώρισης, προσφέρουμε τα απαραίτητα για τη διαφύλαξη ενός από τα σύμβολα της Ελλάδας: τους ανεμόμυλους....



Charles Pictet, October 2008


Στις 10 Ιουλίου 2010, το νησί της Πάτμου  γιορτάσε την αποκατάσταση τριών ανεμόμυλών του Μοναστηριού του Αγ. Γιάννη. Εγκαινιάσθηκαν στις 10 Ιουλίου 1588, και έπεσαν σε αχρηστία στα τέλη της δεκαετίας του 50 αφού υπηρέτησαν την κοινωνία της Πάτμου για σχεδόν 400 χρόνια. Εγκαταλήφθηκαν και σταδιακά μετετράπησαν σε ερείπια όπως οι περισσότεροι ανεμόμυλοι στο Αιγαίο.

Οι ανεμόμυλοι στην Ελλάδα όπως και αλλού, συνιστούν πραγματικούς θησαυρούς της μνήμης των λαών.


Είναι προάγγελοι της βιομηχανικής περιόδου. Η κατασκευή τους αποτελεί ανακάλυψη στενά συνδεδεμένη με την ιστορία, την οικονομία και το ανθρώπινο περιβάλλον. Μία αξιοθαύμαστη εφεύρεση, επιτυχημένο παράδειγμα οικολογικής σκέψης, ικανής να παράγει αλεύρι χρησιμοποιώντας την ανεξάντλητη ενέργεια του ανέμου και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτοί οι μύλοι, αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μαρτυρούν την δημιουργικότητα των ανθρώπων και τις προσπάθειές τους κατά την διάρκεια των περασμένων αιώνων.


Ο Charles Pictet, Ελβετός τραπεζίτης και θαλασσοπόρος, πιστός στο φιλελληνικό πνεύμα της οικογενείας του, εμπνεύστηκε και έδωσε ζωή σε αυτό το εγχείρημα αποκατάστασης των ανεμόμυλων της Πάτμου, στο οποίο συνέπραξαν (με το οποίο συνετάχθησαν) γενναιόδωροι Έλληνες δωρητές και το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

Αυτή η προσπάθεια, πέραν της συνέργειας Ελβετών και Ελλήνων μαικήνων, αποτελεί επίσης ιδανικό παράδειγμα πνεύματος διεθνούς συνεργασίας. Εκπονήθηκε από μία ομάδα ετερόκλητη όσον αφορά στην καταγωγή των μελών της, όπως Έλληνες και Ελβετούς αρχιτέκτονες, έναν ξυλουργό από την Πάτμο, έναν Γάλλο κατασκευαστή μυλόπετρας, Έλληνες και Ελβετούς μυλωνάδες, εξειδικευμένους στην αεροδυναμική μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, έναν Ελβετό κατασκευαστή πανιών κλπ. Στο ίδιο πνεύμα, προσκεκλημένοι από διάφορα μέρη του κόσμου παρευρεθηκαν στην Πάτμο στις 10 Ιουλίου.


Κατευθυντήρια ιδέα του εγχειρήματος ήταν η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία του μηχανισμού των ανεμόμυλων, καθ’ ολοκληρία του ενός από αυτούς και μερικώς για τους άλλους δύο. Η αποκατάσταση τους είναι μοναδική καθώς δεν συνίσταται σε μια αντιγραφή παλαιών ανεμόμυλων με την δημιουργία μιας «ψευδο-αναπαλαίωσης», ούτε σε ένα επιτηδευμένο μοντερνισμό. Η μελέτη είχε ως σκοπό να κατανοήσει το πνεύμα και την τέχνη των παλαιών: οικονομία στα μέσα, αρμονία και χάρη στις λύσεις. Η ομάδα της αποκατάστασης, αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα με εκείνους, σεβάστηκε τις τεχνικές, τη σοφία και τη λειτουργικότητα τους, αναζητώντας σύγχρονα μέσα για την ανακατασκευή των Μύλων. Αυτή η αποκατάσταση έπρεπε να είναι πιστή όχι μόνο στη μορφή αλλά και στο πνεύμα των αρχικών ανεμόμυλων.


Ο πρώτος Ανεμόμυλος θα αλέσει ξανά στάρι μετατρέποντάς το σε αλεύρι. Έχει εξοπλιστεί με παλιές γαλλικές μυλόπετρες, προερχόμενες από την Ferte sous Jouarre.


Tα καλοκαίρια θα λειτουργεί ως ζωντανό μουσείο παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων, από τον κόκκο του σιταριού μέχρι και το καρβέλι ψωμιού.


Παράλληλα, ΜΚΟ, όπως το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, το ΠΕΛΙΤΙ και ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ ήταν παρούσες στις 10 Ιουλίου με τη πεποίθηση ότι η δυναμικότητα της επαναλειτουργίας των Ανεμόμυλων να αποτελέσει μοχλό για την επαναφορά της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή. Προμηθεύοντας τοπικούς σπόρους πιστοποιημένης προέλευσης καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την καλλιέργειά τους, παροτρύνουν τους κατοίκους της Πάτμου να ξαναβρούν τις ρίζες μιας αγροτικής ανεξαρτησίας και ενός διατροφικού πλούτου σπάνιου στις μέρες μας.


Οι άλλοι δύο ανεμόμυλοι, όμοιοι στην εμφάνιση με τον πρώτο, δεν έχουν εφοδιαστεί με μηχανισμό αλέσματος, αλλά με ένα ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο θα ρυθμίζει την ταχύτητα των ιστίων, επιτρέποντάς τους έτσι να περιστρέφονται με κάθε ασφάλεια. Η τεχνολογία αυτή, ειδικά ανεπτυγμένη ενόψει του συγκεκριμένου σχεδίου, επιτρέπει σε αυτές τις υπέροχες μηχανές να ξαναποκτήσουν ζωή προς ευχαρίστηση των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού.


Οι παλαιοί γνώριζαν πώς να εκμεταλλευτούν την ανεξάντλητη ενέργεια του ανέμου για τις ανάγκες τους.


Έτσι, με την ευλογία του Ηγουμένου, οι δύο άλλοι ανεμόμυλοι θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μία δεύτερη φάση του εγχειρήματος


1 σχόλιο:

Σχόλια πού περιέχουν ύβρεις και συνδέσμους πού οδηγούν σε ιστοτόπους με ακατάλληλο, αντεθνικό, ανθελληνικό, και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά σχόλια γραμμένα σε greeklish.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters