ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ
Στερεύει από ψάρια το Ανατ. Αιγαίο
Μείωση 88% στα πιο εµπορικά είδη αλιείας, όπως η συναγρίδα και τα λυθρίνια, τους πρώτους πέντε µήνες του 2011
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Σήµα κινδύνου για τη μείωση των αλιευµάτων στο Ανατολικό Αιγαίο εκπέµπει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Ερευνα που πραγµατοποίησε και αφορά τους µήνες Ιανουάριο - Μάιο 2011 έδειξε ότι τα πιο συνηθισµένα είδη ψαριών (σκορπίνα, µπαρµπούνι, σουπιά, γόπα και κακαρέλος) που αλιεύονται στην περιοχή µειώνονται σε ποσοστό 60% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα αποτελέσµατα της έρευνας είναι ακόµη πιο απογοητευτικά στα εµπορικά είδη ψαριών, όπως η συναγρίδα, ο σαργός, οι κουτσοµούρες, τα λυθρίνια, τα σκαθάρια. Εκεί η µείωσηχτυπάει κόκκινο, αφού φτάνει το 88%.Το διάστηµα Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 δηλαδή αλιεύτηκαν 1.488 ψάρια και το 2011 µόλις 175. Οπως τονίζεται από την οργάνωση, τα ιχθυαποθέµατα προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης. Τα συνολικά αλιεύµατα έχουν πέσει στο µισό (51%) σε σχέση µε την περασµένη χρονιά.
∆ύο είναι οι βασικές αιτίεςγια την κατακόρυφη πτώση των αλιευµάτων στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι έρευνες των επιστηµόνων του Ινστιτούτου δείχνουν πως η Ελλάδα πρωτοστατεί µεταξύ των κρατών-µελών της Ε.Ε. όχι µόνο στις παράνοµες, καταστροφικές πρακτικές, αλλά και στη δίχως τον παραµικρό έλεγχο αλιεία. Καθηµερινά φτάνουν στο Αρχιπέλαγος καταγγελίες για παρανοµίες για βεντζινότρατες, µηχανότρατες, γρι γρι που αλιεύουν αδιάκοπα σε πολύ µικρή απόσταση από τις ακτές, παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νοµοθεσία.
Την ίδια στιγµή,η οργάνωση διαπιστώνει ότι στη Νότια Νάξο, στην Αµοργό, στην περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια και στηΝότια Κρήτη πραγµατοποιείται σχεδόν καθηµερινά και εντελώς απροκάλυπτα αλιεία µε δυναµίτιδα. Μάλιστα, το Αρχιπέλαγος καταγγέλλει ότι «οι ανενόχλητοι καταστροφείς εκτός από την αυτοσχέδια δυναµίτιδα µε µείξη νιτρικής αµµωνίας και πετρελαίου, χρησιµοποιούν και εκρηκτική δυναµίτιδα (η διακίνηση της οποίας γνωρίζει ιδαίτερη άνθηση στηνπεριοχή το τελευταίο διάστηµα)».
ΠΡΟΒΛΗΜΑ αποτελεί και η ερασιτεχνική αλιεία µε ψαροντούφεκο, κατάδυση και υποβρύχιο φωτισµό. Οπως τονίζεται από το Ινστιτούτο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαντλούν µε αθέµιτα µέσα και για εµπορικούς σκοπούς τα ήδη επιβαρηµένα ιχθυαποθέµατα της παράκτιας ζώνης.
Το πρόβληµα καιη παραβατικότητα επιδεινώνονται συνεχώς, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Αρχιπελάγους, αφού οι παρανοµίες δεν αποτρέπονται από τις αρµόδιες αρχές. «Είναι παντελής η απουσία των ελεγκτικών µηχανισµών. Ουσιαστικά δεν υπάρχει αλιευτική αστυνοµία – η εκπαίδευση των λιµενικών υπηρεσιών σε ζητήµατα ελέγχων είναι εξαιρετικά ελλιπής. Αρα δεν υπάρχει και µηχανισµός ελέγχου» λέει στα«ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδω ρής Τσιµπίδης. Το αποτέλεσµα είναι «οι πάντες να παραβαίνουν τα πάντα». Επιπλέον προσθέτει ότι τα µέτρα αλιευτικής διαχείρισης στην Ελλάδα βασίζονται ακόµα και εν έτει 2011 σε βασιλικά διατάγµατα. Η οργάνωση, τονίζει, µολονότι έχει ενηµερώσει το Λιµενικό Σώµα αλλά και το υπουργείο για την έξαρση της πειρατικής αλιείας και την απουσία ελεγκτικών µηχανισµών, απαντήσεις δεν έχει πάρει.
Παράνοµη αλιεία και απουσία ελέγχου, οι βασικές αιτίες της καταστροφής
Το «Αρχιπέλαγος»
διαπιστώνει ότι στη Νότια Νάξο, την Αµοργό, την περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια και τη Νότια Κρήτη πραγµατοποιείται απροκάλυπτα αλιεία µε δυναµίτιδα
Απειλή για το οικοσύστηµα
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4636514