Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Το βασίλειο των κοραλλιών. Ένας μαγικός βυθός ανοιχτά της Ιεράπετρας


Ένας κήπος από κοράλλια, που δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε βάθος μεγαλύτερο από 500 μ., στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Είναι τα κοράλλια των βαθιών θαλασσών και στην Ελλάδα δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά. Ένα από αυτά μάλιστα είχε αναπτυχθεί στον πυθμένα, σε βάθος 600 μ. δίπλα από έναν αρχαίο αμφορέα. Σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, κοντά στο νησί Χρυσή, υπήρχε όπως φαίνεται τη μινωική εποχή ένα «μονοπάτι» που ακολουθούσαν τα πλοία των αρχαίων Κρητών όταν πήγαιναν στις αντικρινές ακτές της Αφρικής και κυρίως της Αιγύπτου.

Μινωικά ίχνη
Κάποιο από τα πλοία βούλιαξε και το ξύλινο σκαρί του αποσαθρώθηκε από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας. Όμως ένας από τους αμφορείς που μετέφερε, κατακάθησε πάνω στον βυθό, παρασύρθηκε δεκάδες μέτρα από τα ρεύματα και κάποια στιγμή τον «είδε» ένα κοράλλι και τον διάλεξε για να στεριώσει πάνω τις «ρίζες» του. «Μερικά από τα κοράλλια που βρήκαμε, είχαν ύψος ενός μέτρου ενώ κάποια άλλα δεν ξεπερνούσαν σε μέγεθος τα 15 εκατοστά. Ήταν ένα σπάνιο εύρημα γιατί σε τόσο μεγάλα βάθη, το περιβάλλον δεν θεωρείται πως είναι πάντα πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες ώστε να τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα συστατικά την ανάπτυξη των κοραλλιών», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρις Σμιθ που είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ.

Ο ίδιος μαζί με τον δρα Δημήτρη Σακελλαρίου που είναι διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του ΕΛΚΕΘΕ και με τη συνεργασία Αμερικανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και αρχαιολόγων, αναζητούσαν στο πλαίσιο εγκεκριμένης αποστολής τα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια που ενδεχομένως να είχαν επιζήσει στη λάσπη του πυθμένα, σε μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 36 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Ιεράπετρας.

Εκτός από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα (σόναρ) που διέθεταν οι επιστήμονες για τον εντοπισμό των... ύποπτων στόχων, το ωκεανογραφικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν, μετέφερε και ένα υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να καταδύεται μέχρι 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι, όταν κάποια στιγμή τα μηχανήματα υπέδειξαν μια τοποθεσία όπου μπορεί να «αναπαύονται» τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναυαγίου, το υποβρύχιο ρομπότ καταδύθηκε για να δει από κοντά τι συμβαίνει και τότε ανακάλυψε τον κρυμμένο κήπο από κοράλλια.

Ο «βλάχος»
«Τα κοράλλια αποτελούν μια όαση στον βυθό γιατί φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία από διάφορους μικροοργανισμούς και ψάρια», προσθέτει ο κ. Κρις Σμιθ. «Καθώς εξερευνούσαμε τα κοράλλια στα ανοικτά της Κρήτης, είδαμε ένα μεγάλο ψάρι που λέγεται βλάχος- είναι σαν τη σφυρίδανα προσπαθεί να κρυφτεί σε ένα από αυτά ενώ σε άλλα κοράλλια βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από μικρές γαρίδες. Για πολλά ψάρια, οι συστάδες από κοράλλια αποτελούν χώρο αναπαραγωγής».

Δείκτης υγείας του οικοσυστήματος

ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΙΑ αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό δείκτη για την υγεία του οικοσυστήματος στο οποίο ζουν. «Πολύ περισσότερο όμως, τα κοράλλια που είναι ευρύθερμοι οργανισμοί καθώς ζουν σε νερά με θερμοκρασίες από 3-4 βαθμούς Κελσίου (στον Ατλαντικό) και 13 βαθμούς Κελσίου (στην Ανατολική Μεσόγειο, Κρήτη) κρύβουν μέσα τους ουσίες που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για τη βιοϊατρική και τη βιοχημεία, κατ΄ επέκταση και για τον ανθρώπινο οργανισμό» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τάσος Τσελεπίδης που είναι καθηγητής Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο ΕΛΚΕΘΕ.

Ο κ. Τσελεπίδης που έχει πραγματοποιήσει πολύχρονες έρευνες στις θάλασσες της χώρας μας λέει στα «ΝΕΑ» ότι οι πληθυσμοί των κοραλλιών έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη βιοποικιλότητα των θαλασσίων οικοσυστημάτων και για τον λόγο αυτό προστατεύονται διεθνώς. «Τα κοράλλια χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθούν και αποτελούν ένα δημιούργημα που η φύση έχει κοπιάσει πολύ για να το φτιάξει. Μένουν σταθερά στη θέση τους και τρέφονται με τα οργανικά συστατικά που μεταφέρονται από τα υποθαλάσσια ρεύματα.

Τα νερά που κυκλοφορούν σε μεγάλα βάθη διασκορπίζουν γύρω τους θρεπτικά συστατικά τα οποία προσροφώνται από τα κοράλλια αποτελώντας την τροφή τους».

Πηγή

Καλούσαν τους Αφγανούς με αφίσες να τα σπάσουν.......

Προχθές το απόγευμα 21 Μαίου,στη Πάτρα διοργανώθηκε από αριστερές οργανώσεις διαδήλωση υπέρ των μεταναστών μετά από την επιχείρηση σκούπα που έγινε από την αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το φάρο για τους Σομαλούς!
Αναρτήθηκαν αφίσσες που καλούσαν το κόσμο να συμμετάσχει!Η πρωτοτυπία όμως είναι ότι μαζί με τις αφίσσες ήταν τοιχοκολημένες και κάποιες άλλες μικρότερου μεγέθους πάνω απο τις μεγαλύτερες!
Οι μικρότερες αφίσσες δεν είχαν εικόνες παρά ηταν λευκές με "Αραβικα-Αφγανικα'' γράμματα!Δε μπορούσε κάποιος να καταλάβει τι ακριβώς έλεγαν Πέρα από τον αριθμό 21!Το έξυπνο είναι ότι είναι ένα απλό κείμενο χωρίς να το υπογράφει κάποιος κάτι που θα τους δίνει άλλοθι!
Παρακολουθώντας τις ειδήσεις του Super B μία δημοσιoγραφος επισκέφθηκε...........το καταυλισμό και σηνομιλούσε για την επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας με τους αφγανούς.Οι αφγανοί γνώριζαν για το τι είχε γίνει και στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου αναφέρθηκε και η πορεία των αριστεριστών!
Προς έκπληξη μου οι αφγανοί γνώριζαν για τη πορεία και στην ερώτηση της δημοσιογράφου από που; απάντησαν από κάποιες αφίσσες στους δρόμους που έγραφαν αφγανικά!Η δημοσιογράφος επέμεινε και ρώτησε για το περιεχόμενο που αναγραφόταν στις αφίσσες!Η απάντηση των αφγανών ήταν ότι μας καλούν 21 Μαίου για να κάνουμε ζημιές!!!!!!!!!

Η δημοσιογράφος τότε κάνει την εξής ερώτηση;
-Δηλαδή σας καλούν για εξέργεση

Απάντηση Αφγανού:
-Ναι!Και για ζημιές,Να κάνουμε ζημιές!

Καλό θα ήταν να μεταφραστεί αυτό το κείμενο και στα Ελληνικά!
Ενα 24 ωρο αργότερα είχαμε μεγάλης έκτασης επεισόδια στην Αθήνα από λαθρομετανάστες και αριστεριστές!
Τα συμπεράσματα δικά σας για το ποιος υποκινεί τις καταστροφές και ποιός εκμεταλεύεται αυτούς τους ανθρώπους!
Φοβάμαι πως κάτι ετοιμάζεται με τους λαθρομετανάστες!Ίσως έχουμε και νέα ''Δεκεμβριανά".Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά!Υ.Γ. Παρακαλώ διασταυρώστε το.Ότι αναγράφω είναι πέρα για πέρα αληθινό.Ας ενημερωθεί πια ο κόσμος για το τι γίνεται πίσω από τη πλάτη του!Σας παραθέτω φωτογραφίες με τις αφίσσες που τράβηξα σήμερα το πρωί προς απόδειξη των λεγομένων μου!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πηγή

Διεθνής επιτυχία για τα ΕΑΣ με μέλλον

25-05-2009

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ανακοίνωσαν την έναρξη δύο συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες θα μπορούσαν να «απογειώσουν τις» δυνατότητές τους. Ειδικά η συνεργασία των ΕΑΣ με την αμερικανική ΑΤΚ για την παροχή βλημάτων στην Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μία δυναμική και θεαματική είσοδο της ελληνικής εταιρείας σε μία ουσιαστικά αστείρευτη αγορά όπως αυτή των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα υπεγράφη σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΑΤΚ για την παραγωγή 5.000 βλημάτων των 40 L 60 που αποτελούν μερίδα αξιολόγησης για περαιτέρω μεγάλη παραγγελία που προορίζεται για την Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF). Είναι προφανές πως η εν λόγω συμφωνία πρόκειται για μια συνεργασία των ΕΑΣ και της αμερικανικής ΑΤΚ γεγονός που καθιστά την ελληνική εταιρία ένα δυναμικό οικονομικό σύμμαχο με μεγάλες προοπτικές στις αγορές πέραν του Ατλαντικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία θα κατασκευάζει ολόκληρο το βλήμα εκτός του πυροσωλήνα ο οποίος είναι προϊόν της ΑΤΚ.

Η συνεργασία με την ΑΤΚ για λογαριασμό της USAF έχει να κάνει με μία οδηγός μερίδα η οποία θα αποτελέσει και προπομπό νέων παραγγελιών οι οποίες υπολογίζεται πως θα κυμαίνονται από τα 150 χιλιάδες έως τα 2 εκατομμύρια βλήματα. Η USAF ζήτησε αυτή την οδηγό μερίδα βάσει μίας αξιολόγησης που έγινε σε 4 προσφορές κοινοπραξιών ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών. Τα βλήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούνε για τα gunship (ιπτάμενα πολυβολεία) C-130 Spectre που μεταξύ άλλων είναι εφοδιασμένα με πυροβόλο Bofors των 40 χιλ.

Όπως προαναφέρθηκε, στις τέσσερεις κοινοπραξίες συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες όπως οι αμερικανικές ΑΤΚ, General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, Talley και οι ευρωπαϊκές ΕΑΣ, Nammo, Simmel Difesaq κ.λ.π. Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, η ελληνική εταιρεία επιλέχθηκε λόγω της πολύ υψηλής βαθμολογίας που σημείωσε σύμφωνα με τα κριτήρια της αμερικανικής Αεροπορίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα σαφώς και αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα ΕΑΣ καθώς το συνολικό κόστος του όλου προγράμματος της Αεροπορίας των ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. δολάρια. Επιπροσθέτως, η ανάληψη της παραγγελίας αναμένεται να αναζωογονήσει την κρατική εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μηδενικές παραγγελίες από το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.



Πηγή

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Περιφερειακό ρόλο υπόσχονται στην Ελλάδα οι ΗΠΑ

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας νέας ατζέντας στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. «Μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με περιφερειακά θέματα που εμφάνιζαν στασιμότητα τώρα έχουν αναθερμανθεί», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε "στρατηγική" τη θέση της Ελλάδας και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων. Ανάμεσα στις προκλήσεις που ανέφερε, συμπεριλαβάνονται η παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα "ανοίγματα" της Δύσης προς το Ισλάμ, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά και η πειρατεία. Όσον αφορά στην τελευταία, εκτίμησε ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο.

Όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο Ντ. Σπέκχαρντ είπε ότι έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει, καθώς είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή.

Κάνοντας αναφορά στα εθνικά θέματα, ανέφερε μεν ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας για το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά σημείωσε όπτι θα πρέπει να είμαστε "πραγματιστές".

Ντ. Μπακογιάννη: "Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη"

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι είναι υπέρ, τόσο της ένταξης της τουρκίας στην Ε.Ε. όσο και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες θα συμμορφωθούν πλήρως στους απαιτόμενους όρους και προϋποθέσεις. "Στηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας με συγκεκριμένα βήματα,όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων στην Ε.Ε.", πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογίαννη.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, τόνισε ότι η λύση που θα προκύψει για την επανένωση του νησιού θα πρέπει να είναι μια λύση "κυπριακή".

Όσον αφορά την παγκόσμια σκηνή, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , λέγοντας δεν μπορούν να απουσιάζουν η Γερμανία, η Ινδία, ή η Βραζιλία, οι αναδυόμενες δυνάμεις που άλλαξαν "εν μια νυκτί" τον πλανήτη από G8 σε G20.

Μήνυμα Μεϊμαράκη σε Σκόπια και Άγκυρα

Στο ίδιο κύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια ότι θα "παραμείνουν κλειστές οι πύλες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ" εάν δεν επιτευχθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Αντίστοιχο μήνυμα απηύθυνε και προς την Άγκυρα, αναφορικά με τις εντεινόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο υπ. Άμυνας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Πηγή

Ο εξοχότατος κ. Νταβούτογλου.

Το όνομά του είναι Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Και φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα μας προκύψει φιλικός. Κάθε άλλο. Οι Τούρκοι δεν μας έχουν μάθει σε τέτοια ευχάριστα και πολιτισμένα
Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρώτην ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του έσπευσε να μας γνωρίσει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τις γνώμες του και φυσικά τα εχθρικά του αισθήματα προς την Ελλάδα. Κρατήστε καλά μιά από τις ιδέες που έχει σχετικά με τον Βαλκανικό χώρο αλλά και με την Ελλάδα ιδιαίτερα.
«Ο χώρος στον οποίον η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο».
Αυτή, σε γενικές γραμμές η αντίληψη του κ. Νταβούτογλου.
Ο προκάτοχός του, ο αλησμόνητος κ. Παπατζιάν, είχε αναλώσει σχεδόν όλη την θητεία του ασχολούμενος με την τουρκοποίηση της ελληνικής Θράκης. Και στην κυριολεξία επί υπουργείας του κατάφερε να ταράξει γιά καλά τις ισορροπίες αφού επέτυχε να ασχοληθεί με την ελληνική Θράκη ακόμη και αυτή η ανιστόριτη Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον.
Ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αυτή τη φορά. Όχι πως και πριν από τον εξοχότατο νέο Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος δεν είχαμε προβλήματα. Κάθε άλλο. Οι αγαπητοί μας γείτονες, χωρίς καμμιά αιτία, φρόντιζαν να τονίζουν την παρουσία τους στα νησιά μας. Η ιστορία με τα Ίμια είναι ακόμη νωπή στις μνήμες του λαού μας ενώ ο αέρας των νησιών μας έχει γίνει ο καθημερινός περίπατος των Τούρκων αεροπόρων. Όμως ο κ. Νταβούτογλου δείχνει αποφασισμένος γιά ακόμη μεγαλύτερα και περισσότερα. Σχέδιό του να μετατρέψει σε θύελλες τα ήρεμα νερά του Αιγαίου.
Γεννημένος στην Τασκένδη ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και νέος σχετικά στην ηλικία είναι καθηγητής διεθνολόγος και γιά ένα διάστημα ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από τότε ο προβλεπτικός Ερντογάν εκτίμησε τις ικανότητές του και τον κράτησε κρυφό άσο στο μανίκι του.
Έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο, Στρατηγικό βάθος - Η Διεθνής θέσης της Τουρκίας.
Στο βιβλίο αυτό ο κ. Νταβούτογλου κλείνει όλην του την φιλοσοφία αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του αμφισβητεί όλες τις διεθνείς συνθήκες οι οποίες καθόρισαν τα σύνορα των Βαλκανικών κρατών αλλά ακόμη και τα δικαιώματα των λαών. Πρόκειται γιά ολοκληρωτική αμφισβήτηση του “Στάτους κβο”στο χώρο των Βαλκανίων και μάλιστα από έναν διεθνολόγο καθηγητή. Αφήνει να διαφαίνονται οι προοπτικές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έτσι όπως αυτός ο ίδιος τις οραματίζεται.
Η πηγή του του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γαιοπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο γράφει στο βιβλίο του ο κ. Νταβούτογλου. Με τις ιδέες του αυτές ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ανασύρει από το μανίκι του τον κρυφό άσο που ακούει στο όνομα Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο και η αναβάθμιση της θέσης της στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αποτελεί μιά ευκαιρία γιά την διεύρυνση της εξωτερικής της πολιτικής και μάλιστα προς την μεριά της γειτονικής Ελλάδας, που κατέχει τα νησιά του Αιγαίου.Τα νησιά, τα οποία, σύμφωνα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας “….είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διαθνών συμφωνιών υπέρ της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την αντίληψη, την γνώμη αλλά και τις.....γνώσεις του κ. Νταβούτογλου, όλα αυτά «...υποδαυλίζουν προβλήματα όπως η υφαλοκριπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών» αναφέρει στο βιβλίο του.
Δυστυχώς γιά την Ελλάδα ένα ακόμη πρόβλημα παρουσιάζεται με το πρόσωπο του νέου Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής μας Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου και οι πολιτικές του ιδέες θα ξεσηκώσουν νέες θύελλες. Τα νερά του Αιγαίου θα δεχτούν τις τουρκικές φουρτούνες.
Το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών, απ΄ό,τι φαίνεται, μάλλον δεν θα έχει γνώση όλων αυτών. Διότι καμμιά αντίδραση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από μέρους του. Οι ευρωεκλογές, γιά την κ. Μπακογιάννη μοιάζουν να είναι πιό σημαντικές από τα νησιά του Αιγαίου. Στις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου δεν δόθηκε καμμιά επίσημη απάντηση.
Πιθανόν γιά μιά ακόμη φορά να χρειαστεί να στηρίξουμε την εξωτερική μας πολιτική στο χαμόγελο της κ. Μπακογιάννη.

Πηγή

Η Αγκυρα απλώνει νέα «δίχτυα» προκλήσεων.

Αντιμέτωπη με ποιοτικά αναβαθμισμένη και πολυσύνθετη προσέγγιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού, αποτέλεσμα του προσωπικού στίγματος που δίνει στην τουρκική εξωτερική πολιτική ο Α. Νταβούτογλου, θα βρεθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική , μόλις ολοκληρωθεί το παρατεταμένο «διάλειμμα» με αφορμή τις ευρωεκλογές.

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, εν όψει μάλιστα και των δύο συναντήσεων που θα έχουν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Νταβούτογλου, την πρώτη στην Κέρκυρα στο τέλος Ιουνίου και τη δεύτερη στην Αγκυρα πιθανότατα εντός του Ιουλίου.

Απογοητευμένος δηλώνει με τις εξελίξεις ο Δ. Χριστόφιας.Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Νταβούτογλου είναι η νέα κατεύθυνση που έχει δώσει και στις συνομιλίες της χώρας του με την Ε.Ε.. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας που έγινε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Τσέχου και Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, Ζ. Κοχουτ και Κ. Μπιλντ, και του επιτρόπου Ολι Ρεν και των κ. Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπάγκις από τουρκικής πλευράς.

Κεφάλαιο «Αλιείας». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ο κ. Μπάγκις στη συζήτηση του Κεφαλαίου «Αλιείας» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επέμεινε ότι πολλοί κοινοτικοί κανονισμοί είναι «αντιφατικοί», επιχειρώντας αντιστροφή ρόλων, καθώς η Τουρκία είναι αυτή που οφείλει να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και όχι βεβαίως η Ευρώπη να προσαρμοσθεί στις αντιλήψεις της Τουρκίας.

«Συμπτωματικά» διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί και οδηγίες, που η τουρκική πλευρά χαρακτήρισε «αντιφατικές», είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία φυσικά δεν έχει αποδεχθεί (και το οποίο δικαιώνει πολλές από τις πάγιες ελληνικές θέσεις).

Ο κ. Μπάγκις υπό την επίβλεψη του Α. Νταβούτογλου, θέλοντας να αντιστρέψει την εικόνα για τις αιτίες έντασης στο Αιγαίο, επανέλαβε σε Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι η Τουρκία έχει θέσει υπόψη της Ελλάδας, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της ελληνοτουρκικής Κατευθυντήριας Επιτροπής (Steering Committee), «Κώδικα Συμπεριφοράς» (code of conduct) για τις πτήσεις στο Αιγαίο.

Διπλωματική πηγή μας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της πρότασης, η οποία όμως μέσα από φαινομενικά αθώες και εύλογες ρυθμίσεις εισάγουν, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, όλο το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.

Mας επιρρίπτουν ευθύνες
Οι Τούρκοι ζητούν και τα ρέστα για τους λαθρομετανάστες


Στο Κυπριακό όπου οι συνομιλίες καρκινοβατούν, αναγκάζοντας ακόμη και τον πρόεδρο Χριστόφια να εκφράζει... απογοήτευση ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε την τουρκική στάση ρίχνοντας το βάρος του στο συνομοσπονδιακό μοντέλο.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι η λύση θα πρέπει να είναι ένας «νέου είδους συνεταιρισμός σε διζωνική βάση μεταξύ δύο κρατών». Επέμεινε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία η «ασφάλεια» των Τουρκοκυπρίων επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να επιμείνει στη διατήρηση του καθεστώτος των Εγγυήσεων.

Με τις θέσεις αυτές όμως, οι οποίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαχέονται από τον κ. Ταλάτ, περιορίζονται ασφυκτικά οι πιθανότητες για ουσιαστική πρόοδο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των πιέσεων, ώστε να μην προβληθεί το Κυπριακό ως πρόσχημα για να ανακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Στο μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Τούρκος αρχιδιαπραγματευτής μάλιστα έσπευσε να επιρρίψει στην... Ελλάδα την ευθύνη για τις «δυσλειτουργίες» στην εφαρμογή της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μη έγκαιρη προώθηση των λαθρομεταναστών από τις ελληνικές αρχές». Σημειώνεται ότι με διάφορα προσχήματα οι τουρκικές αρχές αρνούνται την επανεισδοχή με διάφορα προσχήματα, προκειμένου να εξαντληθεί το διάστημα των τριάντα ημερών, μετά την παρέλευση του οποίου οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν υπό κράτηση τους λαθρομετανάστες.

Συγχρόνως η τουρκική πλευρά με τη συμβολή του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μετε (που έχει αναλάβει και την προεδρία της λεγόμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής) διαμορφώνει και μειονοτική ατζέντα εν όψει των συναντήσεων των δύο ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση-μανιφέστο, που εξέδωσε η «Συμβουλευτική» την Πέμπτη, περιλαμβάνει όλο το φάσμα των διεκδικήσεων των ακραίων στοιχείων της μειονότητας: από την κατάργηση του πλαφόν του 3% στις εκλογές, την αναγνώριση των ψευδομουφτήδων, την παράδοση της εκπαίδευσης των νέων στα χέρια των ανθρώπων του Προξενείου έως την ακύρωση των νόμων για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων και περί διαχείρισης των βακουφίων και την αναγνώριση της χρήσης του όρου «τουρκικός» στον τίτλο Συλλόγων της μειονότητας στη Θράκη.

Πηγή

«Φωλιές» ψαριών στον βυθό για να σωθούν τα αποθέματα.

Στο «φως» έρχονται τα «μυστικά» του βυθού στα νησιά των Κυκλάδων.

Τα είδη των ψαριών που παλαιότερα έπεφταν συχνά στα δίχτυα των ψαράδων και πλέον κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ο άγνωστος «εισβολέας» των βυθών και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να σωθούν οι πληθυσμοί των ψαριών αποτυπώνονται σε μια μεγάλη επιστημονική έρευνα, που γίνεται για πρώτη φορά, σε επίπεδο νομού, στην Ελλάδα.
Οι ερευνητές προχωρούν εδώ και δύο χρόνια βήμα βήμα. Εξέτασαν τον βυθό σε 295 «σταθμούς», σε 31 μικρά και μεγάλα νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων, στο κεντρικό Αιγαίο, «πήραν» πάνω από 3.000 υποβρύχιες φωτογραφίες, μίλησαν με παράκτιους αλιείς και έκαναν αναρίθμητες μετρήσεις και υπολογισμούς

Τα συμπεράσματά τους «παγώνουν». Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι άμεση.

«Η κατάσταση του βυθού, όπως την βρήκαμε, είναι πάρα πολύ άσχημη όσον αφορά τα ιχθυαποθέματα», λέει στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κόκκορης, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, που διενεργείται με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διενεργείται και η διδακτορική διατριβή της κ. Συλβαίν Γιακουμή, που συνέταξε και έκθεση, η οποία διανεμήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, όπου ο κ. Κόκκορης έκανε αναλυτική παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας.

Σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καθοριστεί ένα δίκτυο θαλάσσιων αποθεμάτων στις Κυκλάδες.

Οπως εξηγεί ο κ. Κόκκορης, θα πρέπει σε κάθε νησί να καθοριστούν κάποιες επιλεγμένες, μικρές περιοχές, που θα απαγορευτεί πλήρως το ψάρεμα και γι αυτό απαιτείται να υπάρξει συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να λειτουργούν ως φυσικά ιχθυοτροφεία.

Δηλαδή, να μπορούν οι πληθυσμοί των ψαριών να καταφεύγουν εκεί, ν αναπαράγονται και να μεγαλώνουν με ασφάλεια και στη συνέχεια να βγαίνουν έξω και να εμπλουτίζουν τα αλιευτικά αποθέματα.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας απομένει να γίνει φέτος το καλοκαίρι μελέτη του βυθού στη Μύκονο και στα κοντινά της μικρά νησιά, Ρήνεια και Δήλο. Εκτός του κ. Κόκκορη και της κ. Γιακουμή, την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι Μαρία Σίμη, Αλέξανδρος Πανταζής, Ισιδώρα Βλάχου, Αλεξάνδρα Σπυροπούλου και ο κ. Αντόνιο Γκόμεζ.

Ομως, η μέχρι τώρα εικόνα για το κεντρικό Αιγαίο δεν είναι καλή.

Αν και δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να ξέρουν οι ερευνητές ποια ακριβώς είδη έχουν μειωθεί, από τις συνεντεύξεις αλιέων φαίνεται ότι πλέον δεν ψαρεύονται τόσο συχνά όσο παλαιότερα συνολικά 34 είδη ψαριών, κυρίως το σκαθάρι, η γόπα, ο κολιός, το λυθρίνι κ.ά.

«Αναμέναμε να υπάρχει μεγάλη βιομάζα σε βραχώδη βυθό και λιγότερη σε αμμώδη. Ομως, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση, και αυτό είναι άσχημο», μας λέει ο κ. Κόκκορης.

Από τις υποθαλάσσιες έρευνες διαπιστώνεται και η ύπαρξη ενός «εισβολέα», που έφτασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ, του «γερμανού», όπως αποκαλούν οι ψαράδες το συγκεκριμένο είδος.

Ακόμα, καταγράφτηκαν στην περιοχή 55 διαφορετικά είδη ψαριών και 5 «οικογένειες», αλλά οι υπολογισμοί που έγιναν σε σύγκριση με την προστατευόμενη περιοχή των νήσων Μέντες, στην Ισπανία, ήταν απογοητευτική. «Η διαπίστωση των αλιέων ότι οι θάλασσες έχουν αδειάσει δεν είναι υπερβολή», αναφέρεται στην έκθεση που διανεμήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων, που συνεδρίασε στα Κουφονήσια.

Ο κ. Παναγιώτης Βούρος, από το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κυκλάδων, το οποίο μαζί με τη Διεύθυνση Αλιείας παρακολουθούν το θέμα, μας εξήγησε ότι «η έρευνα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις Κυκλάδες, για να ληφθούν μέτρα, που άλλωστε επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μας εξήγησε ότι η προτεινόμενη μέθοδος έχει λειτουργήσει με επιτυχία στην Ισπανία και στην Αυστραλία και γι αυτό η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με επιστήμονες των δύο χωρών.

«ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Ή ΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ
Ενας... «γερμανός» απειλεί τον ντόπιο πληθυσμό ψαριών

Ενας «εισβολέας» έχει εγκατασταθεί στον βυθό των Κυκλάδων. Είναι ένα ψάρι, με μέγιστο μήκος τα 30 εκατοστά, που οι ψαράδες ονομάζουν «γερμανό» (Siganus Luridus), ενώ λέγεται και «αγριοσάλπα».

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε ακριβώς έκανε την εμφάνισή του στις Κυκλάδες. Ομως, παλαιότερα δεν υπήρχε, και τώρα διαπιστώνουμε ότι η βιομάζα του αντιστοιχεί στο 37% της βιομάζας των ψαριών, που τρέφονται με φύκια», μας λέει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Κόκκορης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο «γερμανός» είναι από τα περίπου 40 είδη ψαριών που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα ή και τον Ινδικό ωκεανό και μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχουν εγκατασταθεί και αναπαράγονται στη Μεσόγειο.

Πάντως, μέχρι τώρα ο «γερμανός» δεν αλιεύεται ή και, εάν πιαστεί από κάποιον ψαρά, συνήθως αυτός το πετάει στη θάλασσα, ενώ, όπως λέει ο κ. Κόκκορης, δεν έχει φτάσει ακόμα αυτό το είδος στο βόρειο Αιγαίο, στα νερά της Λέσβου.

Οπως λέει ο καθηγητής, η παρουσία του «εισβολέα» στις Κυκλάδες έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις στον «ντόπιο» πληθυσμό ψαριών, πράγμα, όμως, που απαιτείται να διερευνηθεί περαιτέρω.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ
Σπάνια στα δίχτυα των ψαράδων 34 είδη ψαριών που κάποτε ήταν άφθονα

«Δυσεύρετα» είδη τείνουν να γίνουν για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες που ρίχνουν δίχτυα στα νερά των Κυκλάδων το σκαθάρι, η γόπα, ο κολιός και το λυθρίνι.

Αυτό διαπιστώνουν οι ίδιοι οι ψαράδες της περιοχής απαντώντας σε ερωτήσεις που τους έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας για τον σχεδιασμό δικτύου θαλασσίων αποθεμάτων στις Κυκλάδες, που πραγματοποιείται με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργου Κόκκορη, με τη συνεργασία της Συλβαίν Γιακουμή.

Στο πλαίσιο της έρευνας ρωτήθηκαν 144 παράκτιοι αλιείς από νησιά των Κυκλάδων, από τους οποίους το 98% έχει παρατηρήσει μείωση στα ιχθυαποθέματα και μόνο το 2% θεωρεί ότι παραμένουν σταθερά.

Οι ερευνητές κατέφυγαν στη μέθοδο των συνεντεύξεων με παράκτιους αλιείς, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα για το ποια είδη ψαριών έχουν χαθεί.

Ωστόσο, μιλώντας κατά μέσο όρο με 7 ψαράδες από κάθε νησί, ηλικίας από 27 μέχρι και 91 ετών, με μέγεθος σκαφών που κυμαίνεται από 4,7 μέχρι 16,2 μέτρα, αποκτάς μια ασφαλή εικόνα, αφού καταγράφτηκαν 34 είδη ψαριών, που ενώ κάποτε ήταν άφθονα σήμερα σπάνια πιάνονται.

Επειδή οι απαντήσεις ήταν αυθόρμητες, οι περισσότερες (40,6%) αφορούσαν την «εξαφάνιση» του αστακού και ακολουθούν όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1 διάφορα είδη ψαριών, όπως το σκαθάρι (35%), η γόπα (23%), ο κολιός (19%), το λυθρίνι (13%) κ.ο.κ.


Οι ίδιοι απαντώντας επίσης αυθόρμητα επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ως πιθανές αιτίες για τη μείωση των αποθεμάτων τις εξής:

Η υπεραλίευση (67%), η ανεμότρατα (52%), το γρι γρι (26%), τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αλιείας (17%), η χρήση δυναμίτη (15%), η ρύπανση από ξηρά (14%) κ.ά.

Οι ίδιοι προτείνοντας λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση επιλέγουν την εφαρμογή της νομοθεσίας και αύξησης της αστυνόμευσης, να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους οι ανεμότρατες κ.ο.κ.

Ομως, το σημαντικό είναι ότι το 72% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου (αποθέματος) στην περιοχής τους από τους οποίους το 37% είναι υπέρ μιας τέτοιας πρότασης εφόσον η διάρκειά της περιοριστεί από 1 έως 5 χρόνια.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Πηγή

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΗΠΑ: Βουλευτές καταγγέλλουν ότι τα Σκόπια υπονομεύουν την καλή γειτονία

19 Αμερικανοί βουλευτές επικρίνουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι δημιουργεί στους πολίτες της εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας, γεγονός για το οποίο κατέθεσαν σχετική απόφαση-σύσταση.

Απόφαση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπου επικρίνεται η κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με την ανθελληνική της ρητορική δημιουργεί στους πολίτες της εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την αρχή της καλής γειτονίας (σ.σ. όρος για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ), κατέθεσαν 19 Αμερικανοί βουλευτές, λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ. Η απόφαση 486 ακολουθεί το προηγούμενο των αποφάσεων 356 της Βουλής και 300 της Γερουσίας που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Κογκρέσου και είχαν συγκεντρώσει την υποστήριξη 130 νομοθετών, μεταξύ των οποίων και του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η απόφαση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και συνολικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ επισημαίνεται η εχθρική δραστηριότητα και προπαγάνδα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι εναντίον της Ελλάδας, και υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές των Σκοπίων ενθάρρυναν τους πολίτες τους να μποϋκοτάρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Γίνεται, δε, μνεία στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και της αντίστοιχης απόφασης των ηγετών της Συμμαχίας στο Στρασβούργο σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το θέμα του ονόματος.

Η απόφαση προτρέπει την πΓΔΜ να συνεργασθεί με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Την καλεί επίσης να απέχει από κάθε εχθρική δραστηριότητα εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει να παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας προπαγάνδα.

Η απόφαση υπογράφεται αρχικά από 19 Βουλευτές, 14 του Δημοκρατικού κόμματος και 5 του Ρεπουμπλικανικού. Η πρωτοβουλία αυτή της ηγεσίας της ομάδας στήριξης των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από 6 μέλη της αρμόδιας υποεπιτροπής Ευρώπης της Βουλής. Αποτελεί την πρώτη κίνηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Κογκρέσο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Ομπάμα και συνέπεσε με τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της «Κυπριακής και Ελληνικής ηγεσίας» στην Ουάσιγκτον.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Αθάνατος!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!
...Όλη τη Κρήτη γύρισε, μέρα Μαγιού ο χάρος
μα γέρος δεν ευρέθηκε για να ποθάνει άλλος
κι' ο καβαλάρης του κακού στο Αιγαίο φτερουγίζει
εκιά να 'βρει το θύμα του, ζητά 'το και ελπίζει.

Περιδιαβαίνει τα νησιά, τσ' ακρίτες δε φοβίζει
ως που τ΄απομεσήμερο, τη τύχη του σα βρίζει
ένας αϊτός απ' τα Χανιά, ψηλά απ' τ' Ακρωτήρι
γι' εκιά κυνήγι έφταξε, στ' οχτρού μας το χατήρι.

Τρίτη απομεσήμερο, η μάχη αρχινάει
κ' η κρητική η λεβεντιά το Τούρκο πολεμάει.
Εδά το παραφύλαξε, ο χάρος τον αϊτό μας
και φίλιωσε και σώθηκε ο άτιμος οχτρός μας
κείνη την ώρα τη κακή, ο αϊτός που γκρεμιζόταν
και στου Αιγαίου τα νερά για πάντα θα κοιμόταν.

Μέρα Μαγιού κουρσέψανε τη Πόλη οι οχτροί μας
Τρίτη και εικοσιεννιά σκλαβώθηκ' η φυλή μας
κ' η μοίρα Μάη θέλησε, το χάρο ν' ανταμώσει
Τρίτη και εικοσιτρείς, στα χείλη να παγώσει'
κείνο του το χαμόγελο, του ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΗΛΙΑΚΗ
απού μονάχα το θωρείς σ' ένα κοπελουδάκι.

Τουρκική άσκηση "Θαλασσόλυκος". Αποκλείστηκε το Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού

Επιχείρηση εικονικού αποκλεισμού του Ανατολικού Αιγαίου με τεράστια αεροναυτική δύναμη βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.

Η μεγαλύτερη τουρκική αεροναυτική αρμάδα που έχει εμφανιστεί εδώ και πολύ καιρό στο Αιγαίο συμμετέχει στην άσκηση "Θαλασσόλυκος" με μικτά σενάρια μάχης, όπως αποκλεισμός νήσου, κατάληψη βραχονησίδας από ειδικές δυνάμεις (στο κεντρικό-νότιο Αιγαίο συμμετέχουν και τουρκικές ειδικές δυνάμεις, όπως αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί), προσβολή εχθρικών σκαφών με βλήματα επιφανείας κλπ.

Όλες οι δραστηριότητες των Τούρκων παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές δυνάμεις και των τριών Κλάδων.Χαρακτηριστικό της εγρήγορσης του Π.Ν. είναι ότι κινητοποίησε και μονάδες επιφανείας οι οποίες δεν θα έπρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να πλέουν, λόγω εκπαίδευσης, συντήρησης κλπ.

To ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο της τουρκικής διάταξης είναι ότι και οι τρεις περιοχές που έχουν δεσμεύσει βρίσκονται κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή ξεκινούν από τον 25ο Μεσημβρινό και φτάνουν μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, διχοτομώντας επιχειρησιακά το Αιγαίο, όπως είναι η πάγια επιδίωξή τους.

Στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης DENIZ GORDU έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο σε διάφορες περιοχές 8 υποβρύχια, 11 φρεγάτες και 13 πυραυλάκατοι. Παράλληλα διεξάγεται και η άσκηση EFES στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές συγκεντρώσεις που έχει κάνει ποτέ η Τουρκία στο Αιγαίο,

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει πλοία και υποβρύχια σε όλο το Αιγαίο, τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου και τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονται στα διεθνή ύδατα, ενώ διατηρεί υψηλή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε συμβάν που ενδεχομένως παρουσιαστεί.

Την ίδια στιγμή οι παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ. έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως γράφουμε σε σχετικό σημείωμα κατωτέρω.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω δραστηριότητας, εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα, περίπου επτά μίλια βόρεια της Αλονήσσου, το βοηθητικό πλοίο του τουρκικού Ναυτικού A558 το οποίο και παρακολουθείται διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. Το σκάφος αυτό καταγράφηκε να ποντίζει ηχοσημαντήρες, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή οι Τούρκοι συνήθως αναπτύσσουν υποβρύχιο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.


Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Να επισημάνω επίσης ότι σήμερα είχαμε 35! παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου. Οι 14 ήταν με οπλισμένα μαχητικά.

Παγκόσμια ακαδημαϊκή κίνηση για το Σκοπιανό!

Παγκόσμια ακαδημαϊκή κίνηση για το Σκοπιανό!
Με μία εντυπωσιακότατη κίνηση 220 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο και μέλη των πλέον φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού απέστειλαν προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) μακροσκελή επιστολή ζητώντας να εξασκήσει όλη της την επιρροή προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας. «Βοηθείστε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να καταλάβει πως δενμπορεί να οικοδομεί μία εθνική ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας» αναφέρουν στην επιστολή τους οι ακαδημαϊκοί. Ας σημειωθεί πως στην λίστα υπάρχουν ονόματα από καθηγητές των πανεπιστημίων του Πρίνστον, του Χάρβαρντ και την Οξφόρδης.

Εκτός των ελληνικών ιδρυμάτων, οι επιφανείς ακαδημαϊκοί αντιπροσωπεύουν και πανεπιστήμια για παράδειγμα από την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τις ΗΠΑ. Ας σημειωθεί δε πως οι υπογραφές δεν είναι μόνο Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκών , αλλά πραγματικά έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Στην επιστολή τους οι ακαδημαϊκοί απαντάνε σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το θέμα και φυσικά καταλήγουν πως δεν είναι δυνατόν μία χώρα, με την βοήθεια των ίδιων των ΗΠΑ, να παραχαράσει ιστορικά δεδομένα με σκοπό να δημιουργήσει την δική της ταυτότητα. Έτσι καλούνε την Ουάσιγκτον να διορθώσει τα «λάθη» της κυβέρνησης του Τ. Μπούς στο συγκεκριμένο θέμα. Για την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι σαφές λοιπόν πως ο «Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν ήταν Σλάβος, καθώς οι Σλάβοι και η γλώσσα τους κατέφθασαν στην περιοχή 1000 χρόνια αργότερα». Σημειώνουν δε και ζητούν η κυβέρνηση των ΗΠΑ «να βρει τους κατάλληλους τρόπους σας ώστε η κυβέρνηση των Σκοπίων να καταλάβει ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια εθνική ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας. Η διεθνής κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει, όταν η ιστορία έχει αγνοηθεί, πόσο μάλλον όταν η ιστορία είναι κατασκευασμένη».
Οι υπογραφές αυξάνονται καθημερινά καθώς έχει δημιουργηθει ειδική ιστοσελίδα http://macedonia-evidence.org/ για το θέμα αυτό με όλες τις λεπτομέρειες και τη συνέχιση της συλλογής υπογραφών.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε όλη την επιστολή και τα ονόματα των ακαδημαϊκών που υπογράφουν την επιστολή: http://macedonia-evidence.org/obama-letter.html

Πηγή

Με αφαλάτωση θα ξεδιψάσουν 4 νησιά μας

Τέσσερις νέες μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση εγκαθίστανται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σε Τήνο, Αντίπαρο, Κύθνο και Λέρο, για να δώσουν οριστική λύση στο οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει τα νησιά, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέθοδος αυτή θεωρείται η αποτελεσματικότερη, αφού καθαρίζει το νερό ακόμα και όταν αυτό φέρει βαρύ ρυπαντικό ή μολυσματικό φορτίο.
Το ελληνικό Δημόσιο από το 2004 έως το 2006 ξόδεψε για τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου περίπου 25,5 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά θα είχαν κατασκευαστεί 15 μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, συνολικής παραγωγής 30.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, με κόστος παραγωγής φρέσκου νερού 0,4 ευρώ ανά κυβικό - ενώ μόνο το 2006 δαπανήθηκαν πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ για μεταφορά νερού.
Σήμερα καλύπτουν περίπου το 4,1% της ζήτησης νερού ύδρευσης και 2% της ζήτησης αρδευτικού νερού σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Νησιά που διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης είναι: Λέρος, Νίσυρος, Θήρα, Ιος, Μήλος, Σίφνος, Πάρος, Σύρος, Μύκονος, Τήνος, Κίμωλος, Οινούσες και Χίος. Για παράδειγμα, στη Θήρα εγκαταστάθηκε πρόσφατα, το 2009, μια μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αντίστροφης ώσμωσης, δυναμικότητας 1.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, και στη Νίσυρο λειτουργεί μια μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης υφάλμυρου νερού από το 1991, δυναμικότητας 800 κυβικών μέτρων την ημέρα.
«Η αφαλάτωση μπορεί να είναι βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου, όπου το κόστος του μεταφερόμενου νερού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του παραγόμενου με αφαλάτωση νερού» εξηγεί ο Γιώργος Παπαδάκης, καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος πρόσφατα συντόνισε και ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση 10 μονάδων αφαλάτωσης που τροφοδοτούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις χώρες Ιορδανία, Μαρόκο, Τουρκία και Κύπρο.
Οι μονάδες που εγκαθίστανται στα ελληνικά νησιά είναι αναγκαίο να τροφοδοτούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτόν είναι ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, λόγω του ότι το Αιγαίο έχει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
«Η αφαλάτωση είναι μια διεργασία αποχωρισμού των αλάτων από το θαλασσινό ή υφάλμυρο νερό» μας λέει ο Γιώργος Παπαδάκης (την ομάδα του Εργαστηρίου αποτελούν και οι κύριοι ερευνητές δρ Εσαμ Μοχάμεντ και δρ Δημήτρης Μανωλάκος).
«Χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή φρέσκου νερού για κάθε χρήση (πόσιμο νερό, οικιακή και βιομηχανική χρήση) και λιγότερο για άρδευση (λόγω κόστους παραγωγής του φρέσκου νερού).
»Οι τεχνολογίες αφαλάτωσης που έχουν πλήρως δοκιμαστεί και κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι η αφαλάτωση με απόσταξη, η αντίστροφη ώσμωση και η ηλεκτροδιάλυση (κυρίως για υφάλμυρο νερό). Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τουλάχιστον για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, όπου οι καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας αναμένεται να πλήξουν σοβαρά τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
»Τα οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα υποστηρίζουν τη χρήση της αφαλάτωσης ως μέσου αντιμετώπισης της λειψυδρίας». *

Πηγή

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ψάρια από την άβυσσο. Τα φωτογράφισαν με ρομπότ στα 800 μ.

Ήταν η πρώτη φορά που ένα υποβρύχιο ρομπότ φώτισε το απόλυτο σκοτάδι, όπου ζουν σχεδόν 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκείνα δεν έδειξαν να ενοχλούνται και συνέχισαν να ψάχνουν για τροφή.

Άλλωστε, τόσο βαθιά που βρίσκονται, σπάνια μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων. Δεν τα τρόμαξε ούτε ο θόρυβος από το ρομπότ που ξαφνικά βρέθηκε πάνω από το κεφάλι τους. Μόνο ένα από αυτά τα είδη, μια σκορπιδομάνα, που καθόταν αμέριμνη σε βάθος 705 μέτρων, έδειξε να παραξενεύεται από το μεγαλόσωμο μηχάνημα που ήρθε και «κάθησε» δίπλα της, με αποτέλεσμα να κουνήσει έντονα το σώμα της και να δημιουργήσει ένα νέφος λάσπης για να κρυφθεί, χωρίς όμως να το βάλει στα πόδια. «Δεν είχε συμβεί άλλη φορά να παρατηρήσουμε ψάρια των βαθιών νερών στο φυσικό τους περιβάλλον με τη χρήση υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Χρύση Μυτιληναίου που είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ.

Η ίδια μαζί με τον ιχθυολόγο κ. Κρις Σμιθ ήταν επικεφαλής της έρευνας για την παρατήρηση των ψαριών, στο πλαίσιο της αποστολής Ναυτίλος ΙΙ, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν στο 9ο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα. «Τα ψάρια αυτά τα εντοπίσαμε σε βάθος από 250 έως 780 μέτρα και παρά το γεγονός ότι ζουν μέσα στο σκοτάδι, αφού οι ακτίνες του ήλιου δεν εισχωρούν ποτέ τόσο βαθιά στη θάλασσα, δεν έδειξαν να παραξενεύονται από τον προβολέα του ρομπότ που τα πλησίασε και τα φώτισε για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους».

Λαμπερά χρώματα.
Ένα από τα ψάρια που βρέθηκε στα πιο μεγάλα βάθη, δηλαδή 780 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν το Νezumia sclerorynchus, το οποίο αιωρούνταν σε πολύ μικρή απόσταση από τον πυθμένα- μάλλον ψάχνοντας για τροφήκαι όταν το ρομπότ ήρθε κοντά του για να το βιντεοσκοπήσει, δεν έδειξε καμία ενόχληση. Κάποια από αυτά είχαν λαμπερά χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε, του γκρι, του ασημί. Ορισμένα είχαν περίεργα σχήματα, με κέρατα στο κεφάλι ή σώμα όμοιο με του φιδιού. Σε τόσο μεγάλο βάθος, ο πυθμένας της θάλασσας στα δυτικά της Πελοποννήσου ήταν σκεπασμένος από λάσπη και έδινε την εικόνα ενός φτωχού περιβάλλοντος από πλευράς πανίδας. Όμως τα ψάρια που εντοπίστηκαν ήταν πολυάριθμα αν και σχεδόν όλα είχαν μικρό μέγεθος που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε τα 20 εκατοστά.

Εκεί, ψαχουλεύοντας τη λάσπη, βρίσκουν την τροφή τους. «Η διατροφή τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ψαριού», προσθέτει η κ. Χρύση Μυτιληναίου. «Ορισμένα τρέφονται με μικροσκοπικά σκουλήκια, με γαρίδες ή με άλλα καρκινοειδή, άλλα τρώνε μικρότερα ψάρια και κοχύλια και βεβαίως ο οργανισμός τους είναι προσαρμοσμένος ώστε να μπορούν να βλέπουν μέσα στο πυκνό σκοτάδι ενώ διαθέτουν και μηχανισμούς για να βρίσκουν την τροφή τους».

Για πάντα στο σκοτάδι
Τα ψάρια αυτά δεν ταξιδεύουν ποτέ στα επιφανειακά νερά. Από τα 700 μέτρα όπου βρίσκονται ή ακόμη βαθύτερα, μπορεί να ζήσουν μέχρι τα 300 μέτρα, πάντα όμως στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτός μάλιστα είναι και εν πολλοίς ένας απο τους λόγους που ακόμα υπάρχουν τόσο στο Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο διάφορα είδη ψαριών που δεν έχουν ανακαλυφθεί! «Όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα είδη οργανισμών ζουν στα μεγάλα βάθη. Οι έρευνές μας βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο».

Πηγή

"Σφαγή" μαγιάτικων στη θάλασσα του Ρεθύμνου

Μαγιάτικο. Κλικ στην εικόνα για να δείτε το επίμαχο βιντεο

Οργή έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς του Ρεθύμνου η προχθεσινή ενέργεια ενός χανιώτικου – όπως καταγγέλλουν – γρι γρι, το οποίο ψάρεψε περίπου 2,5 τόνων μαγιάτικα (ψάρια) σε βάθος μόλις 17 μέτρων και σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, κάτω από τη Φορτέτζα.
Η παράνομη αλιεία μάλιστα έχει καταγραφεί και σε βίντεο από ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, προκειμένου να καταγράψει την παράβαση και στη συνέχεια κατέθεσαν και το βίντεο, παράλληλα με έγγραφη καταγγελία στην υπηρεσία.
"Χθες (σ.σ. προχθές) γίναμε μάρτυρες μιας επανάληψης του συνεχούς αυτού εγκλήματος, όταν ένα Χανιώτικο Γρί-Γρί, ψάρεψε 2,5 τόνους μαγιάτικα, σε νερά βάθους 17 μέτρα, και σε απόσταση 500 μέτρα από την ακτή, έξω από τη Φορτέτσα. Προηγουμένως είχε ψαρέψει ανάλογες ποσότητες Μαγιάτικων, τόσο μπροστά στο Σφακάκι, στου Σταυρωμένου όσο και μπροστά στον Πετρέ.
Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνης είχε φυσικά βγάλει το πλωτό του μέσο και αστυνόμευε τους ερασιτέχνες της περιοχής μη τυχόν και ψαρέψουν καμία γόπα παραπάνω από το κανονικό. Το Γρί-Γρί δεν το είδε και χρειάστηκε να γίνουν τέσσερα τηλεφωνήματα από ερασιτέχνες και από τον πρόεδρο των επαγγελματιών Αλιέων για να πάει να το ελέγξει, αφού είχε πια συντελεστεί η καταστροφή. Χρειάστηκε επίσης να γίνει η ακόλουθη επώνυμη καταγγελία από τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών και να κοινοποιηθεί στο Λιμεναρχείο η κινηματογραφημένη σφαγή των Μαγιάτικων για να δηλωθεί πως θα κινήσει αυτό διαδικασίες για την τιμωρία του", αναφέρει καταγγελία των αλιευτικών συλλόγων του Ρεθύμνου, οι οποίοι έχουν ενημερώσει παράλληλα και τις αρχές για το "έγκλημα" που συνεχίζουν να συντελούν κάποιοι ιδιοκτήτες γρι – γρι.
Στην καταγγελία τους προς το Λιμεναρχείο, οι αλιευτικοί σύλλογοι αναφέρουν: "Οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Ρεθύμνης υποβάλλουν συνημμένα ένα DVD και ένα χάρτη με διάγραμμα της θέσης του Γρι-γρί «Γέρο Παυλής», Ν.Χ 159, το οποίο το μεσημέρι της 18ης Μαΐου 2009, αλίευσε περίπου 2.500 κιλά Μαγιάτικα (Greater Amberjack, Seriola Dumerili) με κυκλωτικά δίχτυα, μεταξύ των στιγμάτων Ν35.22.707 – Ε24.28.130, και Ν35.22.913 Ε24.27.914, σε απόσταση 534 έως και 980 μέτρων από τη Φορτέτσα Ρεθύμνης και σε βάθος 17-32 μέτρα.Επειδή πιστεύουμε ότι τόσο η απόσταση από την ξηρά, όσο και το βάθος αλιείας, παραβιάζουν τους Κοινοτικούς και Εθνικούς Κανονισμούς, παρακαλούμε για τη διεξαγωγή λεπτομερούς ελέγχου της πράξεως αυτής.Επιπλέον σας ενημερώνουμε, ότι, όπως διαπίστωσε και το πλωτό μέσο, το οποίο έφθασε στην τελευταία φάση της δραστηριότητας του Γρι-γρί, όταν τόσο αυτό όσο και η βάρκα που άπλωνε το δίχτυ είχαν απομακρυνθεί αρκετά από την ακτή, ο καπετάνιος του, αγνόησε τα αλιευτικά εργαλεία συναδέλφου μας (παραγάδια) που είχαν σημανθεί όπως προβλέπεται και έριξε πάνω τους τα δίχτυα του.Το γεγονός αυτό, παραδέχεται τόσο στο συνημμένο DVD, όσο και ενώπιον των Λιμενικών, ο καπετάνιος του γρι-γρι". Για όσους ενδιαφέρονται να δουν το "οικολογικό έγκλημα" που περιγράφεται από τους αλιείς, το σχετικό βίντεο υπάρχει στο Youtube και μπορεί να αναζητηθεί με τις λέξεις κλειδιά «Η Σφαγή των Μαγιάτικων».
"Αναρωτιόμαστε", συνεχίζουν οι εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων, "πότε η Νομαρχία και κυρίως οι Βουλευτές μας θα πάψουν να ασχολούνται μόνο με τα εγκαίνια και τα ανώδυνα και «πιασάρικα» ζητήματα που τους προβάλουν και θα σκύψουν ουσιαστικά στο πρόβλημα της νέκρωσης των θαλασσών μας, που αποτελούν την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του τόπου μας. Και μέχρι πότε ο Ρεθυμνιώτικος Λαός θα δέχεται τη συμπεριφορά αυτή".



Πλούσιος σε "μαγιάτικα" και άλλα είδη ψαριών ο βυθός του Ρεθύμνου



Τα "μαγιάτικα", επιστημονικά Seriola Dumerili, πλησιάζουν το Μάιο τις ακτές για να γεννήσουν και από εκεί έχουν πάρει και το όνομά τους. Όπως αναφέρουν οι αλιείς, "ο κόλπος της Ρεθύμνης, με τη σπάνια βιοποικιλότητά του, αποτελεί πόλο έλξης για αυτά, μια και βρίσκουν τόσο ήσυχα μέρη για αναπαραγωγή όσο και αφθονία τροφής. Το τρίμηνο από Μάιο μέχρι και Ιούλιο, τα Μαγιάτικα, που οι ντόπιοι ξέρουν και σαν Λίτσες, αποτελούν προσφιλή θηρευτική λεία για τους ψαράδες της περιοχής. Τα αλιευτικά τους εργαλεία είναι για μεν τους επαγγελματίες τα παραγάδια και τα δίχτυα, για δε τους ερασιτέχνες, το ψαροντούφεκο, τα παραγάδια και συρτή.
Για να μην πέσουν τα ψάρια θύματα της ανάγκης που έχουν για την αναπαραγωγή του είδους τους, η Πολιτεία έχει απαγορεύσει το ψάρεμα με παραγάδια και ψαροντούφεκο, στους ερασιτέχνες αλιείς το μήνα αυτό. Για τους επαγγελματίες αλιείς η απαγόρευση δεν ισχύει και αυτό οφείλεται στη στρεβλή και ακατανόητη θεώρηση της πραγματικότητας στην οποία μας έχει συνηθίσει η Δημόσια Διοίκηση σε όλες τις αποφάσεις της.Συνολικά ψαρεύονται περίπου 100-150 Μαγιάτικα κάθε άνοιξη στο Ρέθυμνο, αλλά η ισορροπία μεταξύ γεννήσεων και συλλήψεων διατηρείται λόγω του σχετικά μεγάλου αριθμού που πλησιάζει τις ακτές μας. Εδώ και λίγα χρόνια η ισορροπία αυτή έχει ανατραπεί, λόγω των νέων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην αλιεία τους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παράνομες αλλά και λόγω της αναλγησίας του Κράτους και των οργάνων του, που κυριολεκτικά αδιαφορούν για τη σφαγή τους και την πιθανή εξάλειψη του είδους αυτού.
Κύριος συντελεστής στον αφανισμό τους είναι το ψάρεμα με κυκλικά δίχτυα που χρησιμοποιούν τα Γρί-Γρί, για τη σύλληψη σαρδέλας και ρέγκας, θηράματα που έχουν εξαλειφθεί από τα νερά μας, σχεδόν ολοκληρωτικά πια. Ο κανονισμός 1967 του 2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προλάβει την ολοκληρωτική εξαφάνιση και των υπολοίπων ειδών που ψαρεύουν τα Γρί Γρί, απαγορεύει σε αυτά να βγαίνουν κοντά στις ακτές σε απόσταση μικρότερη από ένα μίλι και να ρίχνουν τα δίχτυα τους σε νερά ρηχότερα των 50 μέτρων. Οι Υπουργοί της Κυβέρνησής μας, σαν γνήσιοι Έλληνες, υπέγραψαν πέρυσι φαρδιά πλατιά τον κανονισμό αυτό μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αλλά με συνεχείς παρεκκλίσεις και «προσωρινές» αποφάσεις, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Τρατών, φροντίζουν να εξαιρούν τους κατόχους των καταστρεπτικών αλιευτικών εργαλείων από τις διατάξεις του.
Οι Ρεθυμνιώτες επαγγελματίες αλιείς, προς τιμή τους, δεν χρησιμοποιούν ούτε τράτες, ούτε Γρι-Γρί στα ψαρέματά τους. Το γεγονός αυτό, εκμεταλλεύονται τόσο οι ψαράδες των όμορων νομών, όσο και Τρατάρηδες από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό (Ιταλία) για να καταληστεύουν τη θάλασσά μας και να τη μετατρέπουν σιγά σιγά σε νεκρή θάλασσα, με μοναδικό είδος τις μέδουσες που λόγω ελλείψεως ψαριών, έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό".



Πηγή

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Όλη η αλήθεια για τους Οικολόγους... Έλληνες προσοχή! Όχι ψήφο στην προδοσία και στους Εφιάλτες.

Γκαιμπελικό παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών υπέρ των Οικολόγων-Πρασίνων
Γράφει ο “πραγματικὀς οικολόγος”

Γκαιμπελικό παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών υπέρ των Οικολόγων με τις βαθιά μειοδοτικές θέσεις για τα εθνικά θέματα.ΟΛΟΙ οι εκδότες, καναλάρχες και τηλε-δημοσιογραφοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τις ακραίες θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ όμως για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, το εθνικό δηλαδή ακροατήριο, που το ΜΟΝΟ που γνωρίζει είναι: Οικολόγοι Πράσινοι = οικολογία.

Πρόκειται για αισχίστου είδους πλύση εγκεφάλου απο τα ΜΜΕ υπέρ των Οικολόγων Πράσινων, μέχρι και ο Κύρτσος τους αποθέωνε προχθές…Για να δούμε αν πάρουν έστω και 2% αν μάθει ο κόσμος τις καλά κρυμμένες θέσεις τους…

Οι θέσεις των ΟικοΠράσινων για την εξωτερική πολιτική πάντως δεν θα μείνουν κρυφές:Την Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 και ώρα 7:30μ.μ., τα περιοδικά και οι εφημερίδες Οικολογείν, Χριστιανική και Άρδην διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: Ευρώπη και εκλογές: Η οικολογία και οι «Πράσινοι», η οικονομική κρίση, η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Σχίζας, Γιώργος Καραμπελιάς, Γιάννης Ζερβός, Σταύρος Λυγερός και Στάθης Σταυρόπουλος (ΣΤΑΘΗΣ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8 – 7ος Όροφος).

Για να δούμε μερικές “ωραίες” πρόσφατες θέσεις των Οικολόγων

Τρεμόπουλος 1
http://www.bulls.gr/read_op.php?oid=1276&mid=192 Συμμετοχή Τρεμόπουλου στην κίνηση κατάδοσης της χώρας ως υποθάλπουσας εγκληματίες πολέμου που συμμετείχαν στην σφαγή των Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας.Μεταξύ άλλων αναφέρεται:“Έλληνες «εθελοντές» (οι επώνυμες μαρτυρίες τους έχουν δημοσιευθεί) πολέμησαν στη Bοσνία με τον Kάρατζιτς και τον Mλάντιτς και –ατιμάζοντάς την– ύψωσαν την ελληνική σημαία στη Σρεμπρένιτσα την ώρα της μεγάλης σφαγής. H Eλληνική Πολιτεία έχει συνεπώς την υποχρέωση και συγγνώμη να ζητήσει δημοσίως από τις οικογένειες των 8.000 σφαγιασθέντων και να απαιτήσει να λογοδοτήσουν όσοι έλληνες «εθελοντές» συνέπραξαν στο μεγάλο έγκλημα και οι γνωστοί-άγνωστοι που τους ενέπλεξαν. Tο απαιτούμε”.

Με άλλα λόγια, καταγγέλλεται το ελληνικό κράτος στο εσωτερικό και διεθνώς ως έχον συμμετοχή στο ολοκαύτωμα της Σρεμπρένιτσα, επειδή, πιθανώς κάποιοι Έλληνες πολίτες πήγαν με δική τους πρωτοβουλία στη Βοσνία εκείνα τα χρόνια, προσφέροντας, όπως είναι σε όλους γνωστό –ακόμη και στους εισαγγελείς του ειδικού διεθνούς δικαστηρίου που ΔΕΝ άσκησαν καμία δίωξη εναντίον κανενός Έλληνα-, ανθρωπιστική βοήθεια, ασχέτως τι παραμύθια σέρβιραν μετά στους συγχωριανούς τους. Και λυπημένοι όλοι αυτοί –μεταξύ τους και ο Τρεμόπουλος- που δεν παραπέμφθηκε η Ελλάδα, συντάσσουν το κατάπτυστο κείμενο ζητώντας από την Ελλάδα να ζητήσει συγνώμη, να αναγνωρίσει δηλαδή την ενοχή της και συνεπώς να ζητήσει … από μόνη της να παραπεμφθεί και αυτή στην Χάγη μαζί με τον Μιλόσεβιτς και τους άλλους πραγματικά υπαίτιους αυτής της μελανής σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τρεμόπουλος 2
http://ecology-salonika.org/lib/?p=421 Η αυθεντική σαφής προτίμηση του Τρεμόπουλου για την ονομασία της οδού Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη ως Κεμάλ Ατατούρκ, καταγεγραμμένη στο ίδιο το site του Τρεμόπουλου!

Τρεμόπουλος 3
http://panosz.wordpress.com/2008/04/10/tsamides/#comment-36290Τρεμόπουλος υπέρ του να ανακινηθεί θέμα Τσάμηδων, με προσωπική αφήγηση για τις σφαγές και το παιδομάζωμα που έκανε ο ελληνικός στρατός…

Τρεμόπουλος 4
http://ecology-salonika.org/lib/?p=421 (Τι καλά που περνούσαμε μαζί με τους Τούρκους…) «…στους πρόσφυγες, πέρα από την πίκρα και τον πόνο για τον ξεριζωμό, δεν υπήρχε το μίσος για τους Τούρκους που υπάρχει τώρα. Το μίσος και η εμπάθεια καθώς και η ανιστόρητη, υστερική και άδικη σύγκριση του Κεμάλ με τον Χίτλερ είναι προϊόν της δεκαετίας του 90 και τής προσπάθειας ορισμένων κύκλων να αναθεωρήσουν την πρόσφατη ιστορία μας γράφοντας και λέγοντας ότι τους κατέβει (για διάφορους λόγους). Με μια λέξη είναι προϊόν του εθνολαϊκισμού”.

Χρυσόγελος
http://efhbos.wordpress.com/2009/02/12/xrysogelos/ Χρυσόγελος για το «Μακεδονικό»: Υπέρ του αυτοπροσδιρισμού των Σκοπιανών, υπέρ της αναγνώρισης μειονότητας «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, υπέρ της επίσημης διδασκαλίας από το ελληνικό κράτος των «μακεντόντσι» (σε ποιους άραγε;).Έφηβος: Ποιες είναι οι θέσεις σας για το «Μακεδονικό»;Νίκος Χρυσόγελος: Για το «Μακεδονικό», οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν επίλυσαν το θέμα αυτό τότε που υπήρχαν ρεαλιστικές δυνατότητες για επίλυση.Για πολλά ακόμα χρόνια η εκκρεμότητα μπορεί να κάνει ζημιά στη χώρα:- Στο εξωτερικό εφημερίδες, χάρτες, εγκυκλοπαίδειες, τουριστικοί οδηγοί, αναφέρουν πια όλο και πιο συχνά τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και την ελληνική Μακεδονία όλο και συχνότερα ως σκέτη Βόρεια Ελλάδα.- Η ιστορική μνήμη των ξένων αφορά κυρίως την πολυεθνική Μακεδονία του 1900 και ελάχιστα την αρχαιότητα και το Μ. Αλέξανδρο (που θεωρείται επίκαιρος όσο και ο Μ. Ναπολέων).
Η μέχρι τώρα θέση των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο απηχεί σε μεγάλο βαθμό την αρνητική διάθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στα ελληνικά επιχειρήματα. Δεν είναι εύκολα κατανοητός ο φόβος μιας ευρωπαϊκής χώρας, που ανήκει στις 29 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με οικονομικούς παράγοντες που ελέγχουν πάνω από το 1/3 των δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας. Μπορεί να μετριαστεί μόνο με την εκλογή ευρωβουλευτή από τους Οικολόγους Πράσινους, που θα μπορεί να θέτει τις θεμιτές, όχι παράλογες, ελληνικές ευαισθησίες με όρους κατανοητούς από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.Στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται ότι καμιά εθνότητα (στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία) δεν είναι πιο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες και ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αφορά και τις περιφέρειες (άρα και την ελληνική Μακεδονία). Δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες μπορούν να υπάρχουν και συμπολίτες μας με διαφορετική εθνοτική συνείδηση και ταυτότητα. Γιατί θα πρέπει να το φοβόμαστε αν δεν συνδέεται με αλλαγές συνόρων ή απειλές; Δεν είναι λογικό να γίνουν αποδεκτοί με τον αυτοπροσδιορισμό που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους, ως Μακεντόντσι, που δε θίγει σε τίποτα τους Έλληνες Μακεδόνες”;

Παρασκευόπουλος-Τρεμόπουλος
http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=759Θέση υπέρ της αναγνώρισης της ΦΥΡΟΜ ως Μακεδονία, με βάση το “δικαίωμα” του αυτοπροσδιορισμού για το οποίο αγωνίζονται οι “πράσινοι”.”Για μας είναι δεδομένο ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και καμιά εθνότητα ή χώρα δεν είναι «πιο Μακεδόνες» από τις υπόλοιπες».

ΥΓ. Δείτε και αυτό

Πηγή

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Η επιστροφή των "συμμάχων" στο Αιγαίο - Ολόκληρο το άρθρο της "Τζουμχουριέτ"

Μετά από δέκα ημέρες ύφεσης της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, οι "σύμμαχοι" χθες έδειξαν για άλλη μιά φορά "τα δόντια τους": Συνολικά επτά παραβιάσεις του Εθνικού Eναέριου Χώρου από δύο σχηματισμούς 14 αεροσκαφών. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τω παραβιάσεων τα έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και μία αναχαίτιση-αναγνώριση εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ένα από τα ελληνικά μαχητικά που είχαν αναλάβει να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Μέσα σε όλα αυτά οι δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR στις οποίες προχώρησαν οι Τούρκοι, μοιάζουν "πταίσμα"...

Οπως σημειώσαμε και στην αρχή ήταν η πρώτη φορά μετά από δέκα ημέρες ελάχιστης τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας που η τουρκική Αεροπορία έδειξε έντονη παραβατική συμπεριφορά. Μετά την απίστευτη πρόκληση με το κατευθυνόμενο δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ" για δήθεν παράνομο εποικισμό του Αγαθονησίου και τις μαζικές παραβιάσεις εκείνων των ημερών, φαίνεται ότι κάτι κράτησε τα τουρκικά αεροσκάφη μακριά από τα ελληνικά εναέρια σύνορα για πρώτη φορά μέσα στο 2009.

Ίσως ο φόβος ότι η ένταση που είχε δημιουργηθεί θα μπορούσε να ήταν κακός σύμβουλος των Ελλήνων χειριστών ή ότι είχε δημιουργηθεί επικοινωνιακό "υπόστρωμα" για "σκληρές" απαντήσεις από ελληνικής πλευράς. Εκτός και αν έχει σχέση με καθαρά εσωτερικές διαδικασίες. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματικός της Π.Α., "Μπορεί να είχαν επιθεωρήσεις. Πάντα έχουμε μείωση της πτητικής δραστηριότητας όταν έχουν μεγάλες επιθεωρήσεις." Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αξίζει να διαβάσουμε μεταφρασμένο το άρθρο της "Τζουμχουριέτ", η οποία θεωρείται "έγκυρη κεντροαριστερή" εφημερίδα στην Τουρκία και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το μέλλον. Ο τουρκικός στρατός έχει αυξήσει κάθετα την παρουσία επίλεκτων μονάδων στα παράλια. Αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία και το άρθρο της Τζουμχουριέτ μας προϊδεάζουν για τις εξελίξεις που θα έχουμε στο Αιγαίο

"Η ιστορία του Αγαθονησίου (του Μουράτ Ιλέμ)
«Αθήνα – Αιγαίο», στην μέση της θάλασσας βρίσκεται ένα μικρό νησί που η μοίρα του έδωσε το σχήμα του. Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη είναι μόνο μια μικρή κουκίδα.Το ελληνικό όνομα Αγαθονήσι, το αγγλικό όνομα νησί Εσέκ, και τους τελευταίους 2 μήνες βρίσκεται συνεχώς στην θεματαλογία τωνελληνικών ΜΜΕ.

Ένα νησί πολύ κοντά στην Τουρκία στο οποίο οι ελληνικές αρχές για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους έχουν μεταφέρει περίπου 70 Έλληνες πολίτες.Τα τελευταία χρόνια το νησί είναι το επίκεντρο της διακίνησης λαθρομεταναστών που έρχονται απο την Τουρκία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να ανησυχούν πολύ.

Έχουν πλέον κουραστεί να φιλοξενούν και να περιθάλπτουν δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες λαθρομετανάστες οι οποίοι εμφανίζονται συνέχεια μέρα νύχτα. Πακιστανοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί η οποίοι πληρώνουν μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ στους Τούρκους λαθρέμπορους, αποβιβάζονται στο μικρό Αγαθονήσι. Δηλαδή ολόκληρο το νησι εχει μετατραπεί σε πρώτο σταθμό άφιξης των λαθρομεταναστών.

Το γεγονός αυτό ήρθε στην επιφάνεια με την άφιξη 75 λαθρομεταναστών σε ένα νησί, του οποιου οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 70. Λαθρομετανάστες που περιμένουν επι μέρες νηστικοί στα τουρκικά παράλια μόλις φτασουν στο νησι εισβάλουν στα σπίτια των κατοίκων για να αρπάξουν ότι φαγώσιμο βρούνε μέσα σε αυτά.

Παλιά στο νησί υπήρχαν διάφορα οικόσιτα ζώα, κατσίκες, κότες πρόβατα και κουνέλια των οποίων ο αριθμός σήμερα έχει μειωθεί στο ελάχιστο.Είναι αδύνατο να εμποδιστεί η άφιξη των λαθρομεταναστών στο νησί καθώς φτάνουν εκεί με λαστιχένιες λέμβους με σαμπρέλες αυτοκινήτων ή με βάρκες μήκους 3 και 10 μέτρων.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το ρυθμό άφιξης λαθρομεταναστών το νησί θα περάσει υπό το καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών και θα περιέλθει στα χέρια των υπηκόων όλων των χωρών.Ο λόγος είναι απλός : Επίσημα δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο νησί ελληνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, η κυριότητα του νησιού είναι αμφισβητούμενη και ο απέναντι γείτονας φοβάται την τουρκική αντίδραση. Μέχρι σήμερα, κατάφερε να εγκαταστήσει στο νησί μονάχα 70 Έλληνες υπηκόους.

Οπως αντιλαμβάνεστε και οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού έχουν έρθει εκεί λαθραία, όπως και οι λαθρομετανάστες απο την Τουρκία.

Το ελληνικό κράτος προκειμένου να εντάξει το νησί στα εδάφη του δημιουργώντας τετελεσμένα, εγκαθιστά εκεί 2 με 3 οικογένειες κάθε περίοδο και ακολούθως νύχτα μεταφέρει εκεί και άλλον πληθυσμό ο οποίος εποικίζει το νησί.

Επιπλέον και τα ελληνικά πλοία της γραμμής τα οποία προσέγγιζαν το νησί μια φορά τον μήνα τον τελευταίο καιρό έχουν αραιώσει το δρομολόγιο τους, με συνέπεια να επιδεινώνεται το πρόβλημα. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν να ζούν εκεί αλλά αυξάνεται η δυσφορία τους.

Η μοίρα και η στεναχώρια των Ελλήνων φίλων κατοίκων του νησιού δεν τελειώνει μόνο με την ενασχόληση τους με τους λαθρομετανάστες.

Πιστεύουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος θα έρθει απο απέναντι δηλαδή απο την Τουρκία.

Μάλιστα έχουν μάθει απ’έξω αυτά που αναγραφονται πάνω στα φτερά των τουρκικών αεροσκαφών τα οποία υπερίπτανται κάθε μέρα και κάθε λεπτό πάνω απο τα κεφάλια τους.Τα ελληνικά ΜΜΕ σε μια δόση υπερβολής αναφέρουν ότι πάνω απο το νησί πετούν περισσότερα τουρκικά αεροσκάφη απ'ότι οι γλάροι.

Ιδού λοιπόν η ιστορία ενός νησιού, όπου στις διεθνείς συνθήκες δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιόν ανήκει.
Ιδού και η ζωή των 70 κατοίκων του που μοιράζονται την ίδια μοίρα..."

Πηγή

ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΤΗΣ AIRSEA LINES "ΦΕΥΓΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα υδροπλάνα της AirSea Lines δεν θα τα ξαναδούμε στα νησιά μας!!! Ο προάγγελος απ ότι φαίνεται ήταν η επιστολή που είχε στείλει πέρυσι τον Οκτώβριο ο ιδρυτής της εταιρείας στην Ελλάδα, Μιχάλης Πατέλης στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το υπουργείο Μεταφορών, παραθέτοντας τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η AirSea Lines αλλά και η μέχρι σήμερα καμιά «παρουσία» της εταιρείας στα νησιά του Ιονίου.

Έγραφε τότε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Πατέλης, καταδεικνύοντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, δικαιολογούνται, καθώς η AirSea Lines εφηύρε μια νέα αγορά. «Τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, λόγω των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των υποθέσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες και πλέον έχουμε φτάσει στα όρια, ως επιχείρηση, που έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 70 άτομα προσωπικό…..Επιπλέον, η επίμονη καθυστέρηση λειτουργίας υδατοδρομίου στην Αθήνα μας καθιστά παράλυτους, με αποτέλεσμα καθημερινά να ξοδεύονται τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, να απολύεται προσωπικό της εταιρείας και σε γενικές γραμμές, η εταιρεία να οδηγείται στη μη ικανότητα λειτουργίας», συμπλήρωνε ο ιδρυτής της AirSea Lines Ελλάδας, απευθύνοντας ουσιαστικά απέλπιδα προσπάθεια στο ελληνικό Δημόσιο να διευκολύνει τη παρουσία της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα μηνιαία έξοδα της AirSea Lines, μαζί με τα έξοδα προσωπικού, ανέρχονταν σε 700.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που τους χειμερινούς μήνες τα ημερήσια έσοδα μόλις που ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ !!!!!!!!!!

Αν και τα περσινά αποτελέσματα ήταν τα καλύτερα για την εταιρεία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού κατάφερε το καλοκαίρι του 2008, με την προσθήκη ακόμα ενός υδροπλάνου (3 συνολικά), να διεξάγει 1.850 πτήσεις, μεταφέροντας 13.100 επιβάτες, φαίνεται ωστόσο ότι οι μέτοχοι έχουν πλέον «αγριέψει». Μέτοχοι της εταιρείας είναι δυο επενδυτικά fund, η Rab Capital με ποσοστό 17,16% και η Fidelity με ποσοστό 9,56%. Στον όμιλο των επενδυτών της AirSea Lines δεύτερος μεγαλομέτοχος είναι ο Καναδός Thomas Grenville, με ποσοστό 12,62%.

Παρ’ όλα ταύτα, η μη διεξαγωγή πτήσεων, για δεύτερο συνεχή καλοκαίρι στο Αιγαίο, αλλά και η έλλειψη υδατοδρομίου στην Αθήνα, η εταιρεία διεκδικούσε το Φάληρο, ήταν τα δύο σοβαρά μείον για τη βιωσιμότητά της.

Να θυμίσουμε ότι η Air Sea lines είχε διακόψει το καλοκαίρι του 2007 όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις στο Αιγαίο και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας κ. Μιχάλης Ασαριώτης, είχε δηλώσει τότε ότι η Air Sea lines προχώρησε στην ενέργεια αυτή επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο έργο της, όπως αυτή επιθυμούσε, παρέχοντας στους επιβάτες της υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι λόγοι που είχε επικαλεστεί είχαν να κάνουν τόσο με δυσλειτουργίες της ίδιας της εταιρείας, οι οποίες κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στην έλλειψη ικανού αριθμού υδροπλάνων, όσο και σε θεσμικά θέματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση που παρείχαν στα αεροσκάφη της Air Sea lines, τα αεροδρόμια και τα υδατοδρόμια που υπήρχαν στο Αιγαίο. Η εταιρεία έριχνε τότε πλέον το κύριο βάρος της στις γραμμές του Ιονίου, όπου υπήρχε η κατάλληλη υποδομή για την εκτέλεση του πτητικού και επιχειρησιακού έργου των υδροπλάνων.

Το θέμα είχε απασχολήσει τότε και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ: «Η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μεταφορών με υδροπλάνο μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών της άγονης γραμμής», είχε απαντήσει η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Ντ. Χούμπνερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής ρωτούσε την Επιτροπή αν έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την αποθαλάσσωση και προσθαλάσσωση των υδροπλάνων.

«Η σκληρή πραγματικότητα επικράτησε, για μια ακόμη φορά, της εικονικής πραγματικότητας που φιλοτεχνεί συστηματικά η κυβέρνηση Καραμανλή. Οι πομπώδεις “υδροπλανικές” εξαγγελίες, οι δοκιμαστικές πτήσεις συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων και οι “αυθόρμητες” λαϊκές υποδοχές των υπουργών στους τόπους άφιξης των υδροπλάνων, κατέρρευσαν εντός ολίγων ημερών», δήλωνε ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

Η AirSea Lines που δημιούργησε νέα δεδομένα στη τουριστική αγορά και ιδιαίτερα σε αυτή των μικρών νησιών, και έγινε αποδεχτή με τις καλύτερες συνθήκες ιδιαίτερα από τους μικρά νησιά που συμπεριελάμβανε στα δρομολόγιά της, παρ’ όλο που μέχρι και το 2004 δεν υπήρχε νομοθετικό καθεστώς για τη λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας και καμία αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, αν είναι δυνατόν, μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων δηλαδή την Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι πρώτες γενικές κατευθύνσεις για την ίδρυση αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας στην Ελλάδα δόθηκαν με το νομοσχέδιο 3333/2005, δηλαδή η αδειοδότηση και λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας κι αυτό ύστερα από πιέσεις και εξ ανάγκης θα λέγαμε, ενώ τον ίδιο χρόνο εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία έθετε ως όριο τη διεξαγωγή τριών πτήσεων την ημέρα ανά προορισμό.

Ο Nόμος για τα υδροπλάνα παρέπεμπε τη ρύθμιση κρίσιμων θεμάτων όπως συχνότητα δρομολογίων, έγκριση για τη διενέργεια πτήσεων τσάρτερ ή διακομιδής ασθενών σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να εκδοθεί εντός έξι μηνών.

Πέρασαν περισσότερο από τέσσερα χρόνια και το ΠΔ ακόμα εκδίδεται, ……εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και ενστάσεων που υπέβαλαν συνεχώς η Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορία και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να αποσαφηνιστούν θεσμικά ζητήματα, όπως οι απαιτούμενοι κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας των υδατοδρομίων, οι περιοχές κίνησης και ελιγμών των υδροπλάνων, καθώς και πολλές άλλες διατάξεις τελωνιακής και αστυνομικής φύσης.

Αποτέλεσμα, φέτος τα νησιά μας να μείνουν χωρίς υδροπλάνα αλλά και απ’ ότι φαίνεται και η χώρα μας αφού σύμφωνα με πληροφορίες…. αυτά θα εγκαταλείψουν και την Ελλάδα!!!!

Πηγή

19 ΜΑΪΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

353.000 ΝΕΚΡΟΙ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - ΔΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ - ΔΙΕΚΔΙΚΩ - ΑΠΑΙΤΩ - ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Καταφύγιο ζωής στο Αιγαίο

Την επιχείρηση εντοπισμού και χαρτογράφησης των άγνωστων μέχρι σήμερα λιβαδιών του υποθαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία, ξεκίνησαν από κοινού η Greenpeace και η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου.

Η έναρξη των κοινών δράσεων σηματοδοτήθηκε με την κατάπλευση του πλοίου της Greenpeace "Arctic Sunrise" στα νερά των βόρειων Κυκλάδων. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι για τη θάλασσα τόσο σημαντικά όσο τα δάση στην στεριά. Αποτελούν καταφύγιο, τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 διαφορετικά θαλάσσια είδη.

Όπως τα δάση έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και παράγουν ό,τι πιο σημαντικό για τη ζωή μας: οξυγόνο. Αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύονται από μια σειρά εθνικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές νομοθεσίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα υποφέρουν (όπως ακριβώς και τα δάση της στεριάς) από την απουσία του αντίστοιχου "δασολογίου", αφού ελάχιστα λιβάδια έχουν μέχρι ήμερα χαρτογραφηθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 80% της Ποσειδωνίας μένει απροστάτευτη εξαιτίας της έλλειψης χαρτογράφησης.

Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας γίνεται στα πλαίσια πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους συλλόγους επαγγελματιών παράκτιων αλιέων των νησιών Άνδρου, Τήνου, Μύκονου, Σύρου, Κύθνου και Κέας για τη δημιουργία μιας περιοχής προστασίας και αναγέννησης της θάλασσας στην περιοχή τους. Μέσα στην περιοχή προστασίας θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος.
Η πρόταση των αλιέων εξελίσσεται σε συνεργασία και υποστήριξη και με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών.

Πηγή

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

25 χρόνια ΜΕΔ. Μοίρα Ερευνας και Διάσωσης

Ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώνει εφέτος η 358 ΜΕΔ και για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από εκδηλώσεις. Έτσι, την Τρίτη 19 Μαϊου 2009, και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί στην 112 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων της 358 ΜΕΔ (Μοίρα Έρευνας Διάσωσης).

AB-205

Υπενθυμίζεται πως η 358 ΜΕΔ, για την ώρα, αξιοποιεί τα παλαιά αλλά πάντα αξιόπιστα ΑΒ-205 καθώς και τα νέα μεγάλων δυνατοτήτων ΑS 332CI Super Puma. Ο εξοπλισμός της 358 ΜΕΔ αναμένεται να αναβαθμιστεί κάθετα με την απόκτηση 15 + 2 ελικοπτέρων μέσω του προγράμματος «Απόκτηση Ε/Π SAR και συναφούς εξοπλισμού», με προϋπολογισμό 234,5 εκ. ευρώ, για τα 15 ελικόπτερα.



Νέα ελικότερα αναμένεται να υπερασπίσουν τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο στο άμεσο μέλλονΑς σημειωθεί πως οι επαφές με την γαλλική πλευρά τον τελευταίο καιρό είναι προχωρημένες και στον συγκεκριμένο τομέα, με αποτέλεσμα η πιθανότητα αγοράς γαλλικού ελικοπτερου, μάλλον κάποιας έκδοσης του Super Puma, να βρίσκεται προ των πυλών.

Είναι σαφές πως μέσα στα επόμενα χρόνια 25 -27 σύγχρονα ελικόπτερα SAR και CSAR θα υπηρετούν με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, και τα περισσότερα εξ’ αυτών θα είναι ενταγμένα στην 358 ΜΕΔ.

Πηγή

Ο «από μηχανής Θεός» της Ελλάδας

Για τα πληρώματα των ελικοπτέρων Super Puma όλες οι αποστολές είναι “πολεμικές αποστολές”, είτε τώρα που είμαστε σε ειρήνη είτε –ο μη γένοιτο– σε πραγματικό πόλεμο. Γιατί σε όλες επιχειρούμε με στόχο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, κάτω από ακραίες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, μέρα και νύχτα, 365 μέρες το χρόνο», μας λέει ο αντισμήναρχος (Ι) Λεωνίδας Τσαϊρής, διοικητής της 384 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης (384 ΜΕΔ) της Π.Α.Της Μοίρας που μαζί με τη «μητρική» Μοίρα, την 358 ΜΕΔ, που σήμερα επιχειρεί με τα παλαιότερα ελικόπτερα ΑΒ-205, είναι υπεύθυνες για την έρευνα και διάσωση σε όλο το FIR Αθηνών. Και την τελευταία περίοδο (και όχι μόνον) όλοι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πώς ακριβώς «μεταφράζεται» αυτό στον ακήρυχτο πόλεμο για την έρευνα και διάσωση (SAR) στο Αιγαίο με τους Τούρκους, αλλά και στην επίθεση που δέχτηκε πριν λίγες μέρες ένα ελικόπτερο Super Puma, ενώ εκτελούσε αποστολή SAR στα Δωδεκάνησα, από δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Για όλους αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους, η «Α.τ.Κ.» επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την 384 ΜΕΔ στη βάση της στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για όλα αυτά με το διοικητή της Μοίρας αντισμήναρχο (Ι) Λεωνίδα Τσαϊρή και να πετάξει για μία ώρα σε μία εκπαιδευτική αποστολή SAR ενός ελικοπτέρου Super Puma.

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα αναφορικά με το είδος της αποστολής της Μοίρας, ο διοικητής της αντισμήναρχος Λ. Τσαϊρής, ένας εξαιρετικά έμπειρος πιλότος με 6.500 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, από τις οποίες οι 2.000 στα Super Puma, μας είπε:«Κύρια αποστολή της Μοίρας είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε ειρήνη και σε πόλεμο, τόσο στην ξηρά όσο και πάνω από τη θάλασσα, ενώ δευτερεύουσα αποστολή της είναι οι αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών, η μεταφορά υψηλών προσώπων, οι μεταφορές προσωπικού και εφοδίων κ.λπ.Για επιχειρήσεις SAR στη θάλασσα επεμβαίνουμε, μετά από κλήση από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, διάσωσης ψαράδων, δυτών, κολυμβητών.Στην ξηρά επεμβαίνουμε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, σε περιπτώσεις αεροπορικών ατυχημάτων, όταν έχουν χαθεί ορειβάτες, εκδρομείς, κυνηγοί ή σε κυνηγητικά ατυχήματα κ.λπ., μόνο στην περίπτωση που ο κίνδυνος για τη ζωή των τελευταίων είναι άμεσος».

Αναφορικά με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η 384 ΜΕΔ, ο μοίραρχός της τόνισε ότι αυτή πραγματοποιείται με δέκα συνολικά ελικόπτερα, από τα οποία σήμερα τα εννέα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς το δέκατο επισκευάζεται μετά από βαριά προσγείωση που πραγματοποίησε στη Λήμνο.«Η 384 ΜΕΔ με το προσωπικό της και τους τεχνικούς της ΜΣΕ/Π έχει αναλάβει την υποχρέωση διατήρησης ελικοπτέρων ετοιμότητας σε διάφορα ευαίσθητα σημεία εντός του FIR Αθηνών, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως εξής: Ένα ελικόπτερο Super Puma σε κατάσταση ετοιμότητας στην Ελευσίνα, με δυνατότητα προσθήκης και ενός ακόμα ελικοπτέρου ανάγκης (Α/Ν), αν αυτό ζητηθεί, εντός μίας ώρας το μέγιστο, και από ένα σε Ρόδο, Χίο και Λήμνο, συνολικά πέντε» μας επισημαίνει ο διοικητής, προσθέτοντας:«Η προαναφερθείσα επιχειρησιακή ανάπτυξη των Super Puma εξασφαλίζει αλληλοκάλυψη και ταχεία αντίδραση για κάθε παρουσιαζόμενο περιστατικό. Η ετοιμότητα των πληρωμάτων των ελικοπτέρων σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου είναι των 30 λεπτών, που μπορεί να μειωθεί στο μισό, στα 15 λεπτά, με την πρώτη ένδειξη ύπαρξης κάποιου περιστατικού».

Μολονότι η 384 ΜΕΔ δεν είναι η μόνη που έχει ελικόπτερα ετοιμότητας (Α/Ν) σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας, τα προβλήματα του μικρού αριθμού των σύγχρονων Super Puma για την κάλυψη όλου του FIR είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε στους στρατιωτικούς συντάκτες πριν από μερικές μέρες ότι το πρόγραμμα της απόκτησης των 15 νέων ελικοπτέρων Super Puma (και των δύο επιπλέον που θα αποκτηθούν με χρήματα του υπουργείου Υγείας) «είναι ύψιστης προτεραιότητας και εθνικής σημασίας».

Όμως, η 384 ΜΕΔ έχει μία χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα, καθώς τα πληρώματα των ελικοπτέρων της αποτελούνται τόσο από προσωπικό της Π.Α. (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, χειριστής βαρούλκου ή «Hoist Operator» στην αεροπορική διάλεκτο) όσο και από συναδέλφους τους του Λ.Σ. (συντονιστής/σύνδεσμος και δύο δύτες/διασώστες). Κι αυτό λόγω του διπλού «ιδιοκτησιακού» καθεστώτος των πτητικών μέσων της Μοίρας.

Στην πράξη όμως όλα αυτά τα χρόνια έχει καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο είναι άριστη.«Πετώντας σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, όπου πρώτιστο καθήκον είναι να σώσεις συνανθρώπους μας, υπάρχει ένα επιπρόσθετο συναίσθημα. Το ανθρώπινο στοιχείο που δεν μπορείς να παραγνωρίσεις» επισημαίνει ο διοικητής της Μοίρας. Και συνεχίζει: «Όταν αιωρείσαι στα 10-12 μέτρα πάνω από τη βάρκα με τους ναυαγούς ή τους λαθρομετανάστες, τότε βλέπεις το πρόσωπό τους, τα μάτια τους, την ελπίδα για ζωή που εσύ αντιπροσωπεύεις. Αυτά ούτε ξεχνιούνται, ούτε παραγνωρίζονται».

Απαντώντας στο ερώτημα ποια από όλες τις αποστολές διάσωσης στις οποίες ο ίδιος έχει συμμετάσχει του έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό του, ο αντισμήναρχος (Ι) Λ. Τσαϊλής μας απάντησε αμέσως:«Η αποστολή της 2 Ιανουαρίου του 2002. Τότε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, με ένταση αέρα στα 10 Μποφόρ, πραγματοποιήσαμε αποστολή διάσωσης περίπου 40 μίλια νότια της Κρήτης. Ένα πλοιάριο μετέφερε 200 λαθρομετανάστες και το ελικόπτερό μου έφτασε πρώτο στην περιοχή. Κατεβαίνει κάτω ο ένας διασώστης και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πλήθος γυναικόπαιδα.Δίνω εντολή και ανεβάζουμε πρώτα γυναίκες και παιδιά σε αναλογία τρία παιδιά, μία γυναίκα, ώστε όταν θα τα πάμε στην ξηρά να μπορέσουν να τα βοηθήσουν, μέχρι να φτάσουν και οι υπόλοιποι με τα πλοία.Τελικά έτσι ανέβασα πάνω στο ελικόπτερο 23 άτομα, ενώ το ελικόπτερο χωρά 15 επιβάτες. Βέβαια η μέτρηση αφορά ενήλικες και όχι παιδιά, οπότε από πλευράς βάρους είμαστε εντάξει.Σε αυτή τη διάσωση συμμετείχε και ένα ελικόπτερο Sikorsky του Π.Ν., που και αυτό διέσωσε άλλα 20 γυναικόπαιδα σε αρκετές πτήσεις, καθώς αυτό προσνηωνόταν σε παρακείμενα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, που όμως δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους ναυαγούς λόγω ακριβώς της θαλασσοταραχής. Ήταν μια φανταστική μέρα. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω τα βλέμματα των μικρών παιδιών. Εκείνη την ώρα έβλεπα μπροστά στα μάτια μου τα δικά μου παιδιά».

Αυτό που δεν λέει ο μοίραρχος είναι πως γι’ αυτήν του τη διάσωση ο ίδιος και το πλήρωμά του, όπως και το πλήρωμα του ελικοπτέρου του Π.Ν. βραβεύτηκαν στο Μπράιτον της Αγγλίας ως «η καλύτερη και πιο ριψοκίνδυνη διάσωση της χρονιάς», μεταξύ δέκα άλλων περιπτώσεων διάσωσης, παγκοσμίως.

Πηγή

"Πλήττει την Ελλάδα η ενέργεια Πουργουρίδη"

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρεί ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης «συμβάλλει στη συκοφαντική προσπάθεια να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας ως ενός ευνομούμενου κράτους, προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου με το ισχυρότερο στήριγμά της και δίνει τροφή στους εχθρούς του Ελληνισμού».

Σε σημερινή του δήλωση, ο κ. Κουτσού ανέφερε πως «η ενέργεια του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρήστου Πουργουρίδη να υπογράψει με άλλους δεκαέξι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και Τούρκων βουλευτών, της ΚΣΣΕ προσχέδιο ψηφίσματος που εγείρει θέμα δικαιωμάτων της λεγόμενης ‘τουρκικής μειονότητας’ της Ρόδου και της Κω», αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές συνθήκες, καθώς, όπως υπέδειξε, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ‘τουρκική μειονότητα’, αλλά μουσουλμανική μειονότητα».

«Είναι η πρώτη φορά που εγείρεται δήθεν ‘μειονοτικό ζήτημα’ στη Ρόδο και στην Κω και γίνεται με τη συμβολή ενός Ελληνοκύπριου βουλευτή», πρόσθεσε ο κ. Κουτσού και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι «αυτές τις προκλητικές για το δίκαιο και ανθελληνικές θέσεις και πολιτικές, που προωθούν και θα προωθήσουν οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ στην Ευρώπη».

Πηγή

Θέμα μειονότητας σε Κω και Ρόδο με τη βοήθεια Ελληνοκύπριου βουλευτή!

Μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης η Αγκυρα προσθέτει μία ακόμη πρόκληση με... συνεργό τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Πουργουρίδη

Θέμα «τουρκικής μειονότητας στην Κω και στη Ρόδο» επιχειρείται να στηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί και ο Ελληνοκύπριος βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Χρήστος Πουργουρίδης.

Στον επίσημο ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναρτήθηκε η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος και άλλοι δεκαέξι βουλευτές με τίτλο «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω».

Είναι ενδεικτικό των προθέσεων ότι η Ρόδος και η Κως αναφέρονται και με τα τουρκικά ονόματά τους (Rhodes- Rodos και Kos-Istankoy), ενώ οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που το υπογράφουν είναι Τούρκοι, δίπλα στους οποίους φιγουράρει και ο Κύπριος Χ. Πουργουρίδης (από τους σθεναρούς υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν το 2004 και σφοδρός πολέμιος του αείμνηστου πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου).

Ο υποκινητής της προσπάθειας αυτής Ελβετός Α. Γκρος είναι ο ίδιος βουλευτής που πέρυσι είχε πραγματοποιήσει αποστολή στην Ιμβρο και την Τένεδο και είχε καταγράψει την καταθλιπτική κατάσταση των δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης και από τη Συνθήκη της Λοζάνης ελληνικής μειονότητας των δύο νησιών.

Τότε όμως είχε προαναγγελθεί από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα υπάρξει ως αντιστάθμισμα ανάλογη έκθεση όχι βεβαίως μόνο για τη Θράκη (όπου την εργολαβία έχουν αναλάβει και άλλοι «απεσταλμένοι» πέραν του κ. Γκρος) αλλά για την «τουρκική μειονότητα στην Κω και στη Ρόδο».

Ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής σε συνέντευξή του στη Ζαμάν (10 Αυγούστου 2008) δήλωνε: «Μετά την έκθεση που ετοίμασα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο, υποσχέθηκα στις τουρκικές αρχές να επισκεφθώ τη Ρόδο και την Κω.
Οι τουρκικές μειονότητες εκεί νιώθουν επίσης παραμελημένες. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε αντικειμενικοί, καταδεικνύοντας ότι και η αντίθετη πλευρά υπόκειται σε παρόμοια προβλήματα...»

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον δεν αποτραπεί η υπερψήφιση της πρότασης Γκρος, θα συνιστά διπλωματική ήττα για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων δείχνει αδύναμο να αντιδράσει, καθώς υπάρχει και το χειρότερο σενάριο της αποδοχής της συμπερίληψης και του μειονοτικού ως θέματος στη διμερή ελληνοτουρκική ατζέντα, όπως παγίως διεκδικεί η τουρκική εξωτερική πολιτική.


Ο ΣΤΟΧΟΣ
Μεθοδεύουν συμψηφισμό για τον αφανισμό των Ελλήνων

Η πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο (Doc 11904) καταλήγει εκφράζοντας «ανησυχία για την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω» και ζητώντας από το προεδρείο της Συνέλευσης να «εξετάσει την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω και να δώσει εντολή στην αρμόδια επιτροπή να διαμορφώσει μια έκθεση παρόμοια με αυτή που προαναφέραμε «Ιμβρος και Τένεδος: διατηρώντας τον διπολιτισμικό (bicultural) χαρακτήρα των δύο τουρκικών νησιών σαν μοντέλο για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας...».

Η πρόταση ψηφίσματος διατυπώνει την καινοφανή θεωρία ότι η «τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο διέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923» αν και η ίδια η «τουρκική μειονότητα» προέκυψε δύο δεκαετίες αργότερα με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Η πρόταση υιοθετεί πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία και αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«...Τα μειονοτικά δικαιώματά τους παραμένουν αιτία ανησυχίας για την τουρκική κοινότητα. ...Η Συνέλευση υπενθυμίζει ότι ο πληθυσμός της τουρκικής μειονότητας των νησιών συνεχίζει να μειώνεται από το 1967.

Τα τουρκικά σχολεία στη Ρόδο και την Κω έπαυσαν να λειτουργούν το 1972. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε, αρνούνται στην τουρκική μειονότητα των νησιών το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα τους. Δεν τους επιτρέπεται καν η οργάνωση εβδομαδιαίων σχολείων η πρόσθετων τάξεων.

Η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζει περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της. Η θέση του μουφτή παραμένει άδεια από το 1972. Μόνο ένα από τα υπάρχοντα ακόμη 12 τζαμιά στη Ρόδο είναι ανοικτό για θρησκευτικές λειτουργίες».
Η μεθόδευση του Ελβετού βουλευτή και όσων συνυπογράφουν την πρόταση του ουσιαστικά αποσκοπεί στην «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, μέσα από μια διαδικασία πραγματικής εθνοκάθαρσης διαρκείας και νομιμοποίησης της επιδίωξης της Τουρκίας να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας τα μειονοτικά θέματα, κάτι που είναι απαράδεκτο από άποψη δικαίου και απολύτως ανισοβαρές πολιτικά για τη χώρα μας.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Πηγή

18 Μαϊου 1913. Λήξη Α' Βαλκανικού Πολέμου. Η Ελλάδα Θριαμβεύει!

Σαν σήμερα 18 Μαϊου ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος τελείωσε επίσημα με τη συνθήκη του Λονδίνου (1913). Η οποία περιλάμβανε τα εξής κύρια σημεία:
παραχώρηση στις χώρες του Βαλκανικού Συνασπισμού όλων των εδαφών δυτικά της Γραμμής Αίνους-Μηδείας

Tην ρύθμιση του καθεστώτος της Αλβανίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, σε επόμενη διάσκεψη

Tην παράχώρηση της Κρήτης στους Συμμάχους

Tην ρύθμιση της τύχης των νησιών του Αιγαίου και της χερσονήσου του Άθω από τις Μεγάλες Δυνάμεις (επίσης σε μελλοντική διάσκεψη)

Η συνθήκη ειρήνης υπογράφτηκε στο Λονδίνο στις 17 (30) Μαϊου 1913. Δύο μέρες αργότερα υπογράφτηκε στην Θεσσαλονίκη η ελληνοσερβική συνθήκη συμμαχίας και συνεργασίας.

Η διάσκεψη ειρήνης τελικά δημιούργησε λόγους για νέες προστριβές μεταξύ των βαλκανικών συμμάχων: η δημιουργία αλβανικού κράτους, που θα στερούσε την έξοδο προς στην Αδριατική στη Σερβία, την ανάγκασε να γίνει πιο αδιάλακτη στις σχέσεις της με την Βουλγαρία και να αθετήσει τις υποσχέσεις για παραχώρηση εδαφών (ως αποζημίωση) που είχε οριστεί εξαρχής με διακρατική συμφωνία.

Ένας άλλος παράγοντας προστριβών ήταν και η έλλειψη ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για την διανομή των νέων εδαφών, καθώς και οι «φιλομακεδονικοί» κύκλοι στην Βουλγαρία, που απαιτούσαν άμεση βουλγαρική προσάρτηση της Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα ήταν πλέον έτοιμη να αντιμετωπίσει από κοινού με την Σερβία την απειλή της πρώην συμμάχου τους, της Βουλγαρίας.



Την ίδια ημερομηνία αλλά σε διαφορετικές χρονολογίες είχαμε δύο πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα για τον Ελληνισμό:
18-05-1821: Ο Νικηταράς νικά τους Τούρκους στην μάχη των Δολιανών
18-05-1828: Έγινε η μάχη στο Φραγγοκάστελο μεταξύ Κρητών και Οθωμανών. Αυτή την Ημέρα ξεκινάνε την ιστορία τους και οι ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters