Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά.Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο.Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα:“Ἔρχου καί βλέπε...”.

Γεώργιος Σεφέρης

"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος. " (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)



 Άρθρο - ανάλυση του Αντιναύαρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν. και είναι απο την ιστοσελίδα του Αντίβαρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


Για αυτό είναι καλό να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει οι ελληνόφωνοι πολιτικοί μας: Αυτόν της διάβρωσης και τελικής καταστροφής της Ελλάδος!!! Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως νομίζει.

Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ για να κατεβάσετε το άρθρο σε PDF






Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ακατάλληλα τα λιμάνια

«Ακατάλληλα» θεωρούνται τα λιμάνια της Δωδεκανήσου κατά την διαδικασία πρόσδεσης πλοίων, καθώς οι καπετάνιοι αναγκάζονται να καταστρώνουν ολόκληρο σχέδιο για να προσεγγίσουν με ασφάλεια στα «απαρχαιωμένα καταφύγια» του Νομού μας σε περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, στο μακροσκελή κατάλογο των λιμανιών που χρειάζονται την άμεση κρατική παρέμβαση, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα σχετικά προβλήματα και να μην προκληθούν περαιτέρω λειτουργικές δυσχέρειες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκονται η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος και η Αστυπάλαια, όπως επίσης το Αγαθονήσι, η Νίσυρος, η Πάτμος και το Καστελόριζο.
Βέβαια, το μεγαλύτερο «αγκάθι» αποτελεί η Ρόδος, αφού το λιμάνι της είναι εκτεθειμένο στους ανατολικούς και νοτιοανατολικούς ανέμους, με αποτέλεσμα σε κακές καιρικές συνθήκες να μην επιτρέπουν στα πλοία να το προσεγγίσουν με ασφάλεια, αφού το λιμάνι δεν είναι προστατευμένο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές τα πλοία κάνουν βόλτες μεσοπέλαγα μέχρι να περάσει η κακοκαιρία για να δέσουν στον προβλήτα.
Όσον αφορά στην Κω κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή νέου προβλήτα κάθετα στον υπάρχοντα, μήκους τουλάχιστον 150 μέτρων, ενώ για παράδειγμα στην Αστυπάλαια χρειάζεται απαραίτητα εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.Από την άλλη, στην Κάλυμνο πρέπει να γίνει κατασκευή ενός μώλου προκειμένου να δένουν μεγάλα καράβια σ' αυτόν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον λιμάνι, ενώ στο Αγαθονήσι είναι αναγκαίο να γίνει επέκταση του λιμανιού γιατί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν δέχεται πολλά τουριστικά σκάφη.
Μάλιστα, ο κοινοτάρχης Αγαθονησίου, Βαγγέλης Κόττορος, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι είναι ένα έργο το οποίο ζητά εδώ και δύο χρόνια, όμως δε φαίνεται να υπάρχει η ανάλογη διάθεση από πλευράς κυβέρνησης για να προχωρήσει η ανάλογη διαδικασία.«Έτσι όπως είναι κατασκευασμένο το λιμάνι δεν μπορεί να δεχτεί πολλά σκάφη, με αποτέλεσμα να έρχονται, να μας χαιρετούν από μακριά και να φεύγουν» αναφέρει αστειευόμενος ο κ. Κόττορος.
Πηγή:http://www.proodos.net/details.asp?ID=7113&catID=6

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «ανεξάρτητες από την Τουρκία» επιθυμεί ο Ντ.Σπέκχαρτ

Την ανάγκη αναβάθμισης, αλλά και αποδέσμευσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τον παράγοντα «Τουρκία» υπογράμμισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Ο κ. Σπέκχαρντ μίλησε για την ανάγκη της «ανεξαρτητοποίησης» της σχέσης μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον μακριά από τον παράγοντα «Τουρκία», όταν δέχθηκε ερωτήσεις για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδος από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας μπάσκετ, οπού σημειώνεις ένα πόντο με την επίσκεψη, άλλο έναν πόντο για την αναφορά της Χίλαρι Κλίντον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο» εξήγησε.

«Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν»* τόνισε επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στην χώρα αυτή είναι πολυεθνικές και όχι μόνο επιχείρηση των ΗΠΑ.

Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας ήδη επηρεάζει την Ελλάδα, καθώς 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν βρίσκονταν στην Ελλάδα πέρυσι.

Ο Σπέκχαρντ, ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία και αν θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ τόνισε ότι το αμερικανικό ναυτικό συμμετείχε με ένα μόνο σκάφος σε τουρκική άσκηση στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα και ότι όλες οι συμμετέχουσες πλευρές έλαβαν προσεκτικά μέτρα και υπάκουσαν σε υποδείξεις της Αθήνας για να μην ενοχληθεί η ελληνική πλευρά.Τέλος, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι μια θετική κατάληξη των συνομιλιών Αθήνας και Ουάσινγκτον για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας.

Συγκεκριμένα είπε ότι απομένει το κεφάλαιο περί ανταλλαγής πληροφοριών για εγκληματικές ενέργειες, με την ελληνική πλευρά να επεξεργάζεται την τελευταία πρόταση της Ουάσινγκτον.
Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1000573

* «Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν» τόνισε επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στην χώρα αυτή είναι πολυεθνικές και όχι μόνο επιχείρηση των ΗΠΑ.

Ἡ παραπάνω δήλωση εἶναι ὅλη ἡ οὐσία. Δέν τούς φτάνει πού εἶναι σέ ὅλα ἐναντίων μας. Δέν φτάνει ὁ βρώμικος πόλεμος πού μᾶς κάνουν ζητᾶνε καί τά ρέστα!
Οὔτε λίγο οὔτε πολύ ζητᾶνε προσωπικό καί μέσα γιά τό Ἀφγανιστᾶν. Γιά ἕναν πόλεμό του δέν εἶναι δικός μας. Γιά ἕναν πόλεμο πού εἶναι δικό τους δημιούργημα καί ἀπόρροια τῶν κοντόφθαλμων πολιτικῶν τους καί τῶν βρώμικων παιχνιδιῶν τους.


Καί κερατάδες καί δαρμένοι δηλαδή!

Η υποκρισία του αντιρατσισμού

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2009 09:29

Ένα από τα νεοελληνικά φαινόμενα τις τελευταίας δεκαετίας είναι ο αντιρατσισμός. Αμέτρητα χρήματα έχουν ξοδευτεί από το κράτος για την προπαγάνδα υπέρ του, χιλιάδες διαλέξεις, βιβλία, ταινίες, σχολικές εκδρομές, ακόμη κα μαθήματα στα πανεπιστήμια , όλα αυτά στην αντιρατσιστική εκστρατεία, για τη διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση του ελληνικού λαού.

Σύλλογοι, φορείς, σωματεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, δελτία ειδήσεων, υπαρκτοί και ανύπαρκτοι, όλοι ενωμένοι στην αντιρατσιστική δράση. Παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο ο αντιρατσισμός να είναι η σύγχρονη προμετωπίδα όλων των πολιτικών παρατάξεων. Ουδείς έχει το δικαίωμα να μην τον ασπαστεί. Αποτελεί το διαβατήριο για πολιτική καριέρα, για είσοδο στον κύκλο των «επωνύμων», για ακαδημαϊκή καταξίωση, για επιχειρηματική επιτυχία, ακόμη και για στυγνή κερδοσκοπία.

Ίσως αυτή να είναι και η βαθύτερη ουσία του «κινήματος» του αντιρατσισμού: μια πέρα ως πέρα κερδοφόρα επιχείρηση, μια βιομηχανία κέρδους και ψεύδους, η οποία συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, την διάβρωση της ελληνικής κοινωνίας, και την είσπραξη κρατικών, ευρωπαϊκών και πολλών άγνωστης προέλευσης κονδυλίων. Το ζήτημα αυτό έχει προκύψει από τη στιγμή που εκατομμύρια αλλοδαποί εισήλθαν και εγκαταστάθηκαν παράνομα στην Ελλάδα.

Σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε πως η παρουσία τους αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική πληγή, αλλά και κάτι ακόμη:
τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διέτρεξε ποτέ η ελληνική ιστορία, τον κίνδυνο της βιολογικής αλλοίωσης του πληθυσμού.

Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν πως οι γεννήσεις Ελλήνων μειώνονται ενώ οι γεννήσεις αλλοδαπών αυξάνονται. Πλέον υπάρχουν σχολεία στα οποία οι Έλληνες μαθητές είναι η τραγική μειοψηφία, μια μειονότητα θα λέγαμε, για την οποία όμως δεν ενδιαφέρονται οι κρατικοδίαιτοι θιασώτες των μειονοτήτων.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα, αν δεν είναι ο δημιουργός τους, με όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό, το οικονομικό, το εργασιακό, την ασφάλεια, το εκπαιδευτικό. Όλα αυτά έχουν ως γραμμή αφετηρίας την πλημμυρίδα των ξένων που ζουν στην Ελλάδα.

Έστω όμως ότι για τα οικονομικής και εργασιακής φύσεως προβλήματα δεχτούμε πως μπορεί να υπάρξει λύση, για το δημογραφικό πρόβλημα τι μέλλει να συμβεί; Οι πολιτικοί σωτήρες έχουν την απάντηση, λέγουν πως η αύξηση του ελληνικού πληθυσμού θα επέλθει από τις νέες γενιές μεταναστών που θα γεννηθούν στην χώρα. Λύση ταυτόσημη με εφιάλτη.

Το ότι μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας πολίτης, γεγονός που είναι νομική πράξη, δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και Έλληνας, γεγονός που είναι βιολογική πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί το «αντιρατσιστικό κίνημα», που και πάλι με αφορμή μια εθνική εορτή, την 25η Μαρτίου βρήκε την ευκαιρία να προπαγανδίσει για το όραμα της πολυπολιτισμικής Ελλάδας.

Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Αυτοί που κραυγάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να καταργηθούν οι παρελάσεις, οι ίδιοι είναι που υπερασπίζουν τους αλλοδαπούς που μετέχουν στις παρελάσεις. Είναι οι ίδιοι που μιλάνε για τον «φετιχισμό» της σημαίας, αυτοί που υπερασπίζουν το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, με αυτούς που δηλώνουν υπερήφανοι που αλλοδαποί μαθητές είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις. Προφανώς θέλουν παρελάσεις χωρίς Έλληνες, θέλουν σημαία χωρίς Έλληνες, θέλουν μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες. Είναι οι ίδιοι που δηλώνουν υπερήφανοι για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία φυσικά δεν έχουν μετανάστες.

Είναι οι ίδιοι που μάχονται για τη «ομαλή ένταξη» των μεταναστών στην κοινωνία, αλλά οι μοναδικοί μετανάστες που γνωρίζουν είναι αυτοί που αδειάζουν τους κάδους απορριμμάτων στις πολυτελείς επαύλεις τους. Πολιτικός κόσμος και ΜΜΕ είναι οι αχθοφόροι, οι ιεραπόστολοι του αντιρατσισμού. Δικαίωμά τους, αλλά γιατί αλήθεια δεν το εφαρμόζουν στην πράξη;

Γιατί άραγε οι καναλάρχες δεν επιλέγουν έναν αλλοδαπό να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων;

Γιατί οι πολιτικάντηδες δεν εκλέγουν για πρόεδρο του κόμματός τους έναν μετανάστη;

Δεν νομίζουμε πως το όλο θέμα έχει κάνει μόνο με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση των ξένων, που πολύ σύντομα θα είναι εκλογική πελατεία των κομμάτων. Ολόκληρη η αντιρατσιστική προπαγάνδα εστιάζεται στο να μειώσει την αίσθηση εθνικής ιδιαιτερότητας των Ελλήνων, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής σύνθεσης που δεν θα είναι πια ελληνική. Κανείς στο δημόσιο βίο δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει για την ελληνική φυλή, τον εθνικό πολιτισμό την ελληνική ιστορία, για την θρησκεία, τις παραδόσεις. Αμέσως θα τεθεί σε θέση απολογίας, θα χαρακτηρισθεί ως γραφικός και ρατσιστής, ως επικίνδυνος και ως γελοίος. Αυτό πέτυχαν, να μιλάμε για την Ελλάδα ως απολογούμενοι. Κατάφεραν στη δημόσια ζωή ο Ελληνισμός να αντικατασταθεί από τον αντιρατσισμό.

Ας έχουν όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πως στην ιστορία επικρατεί το απρόβλεπτο. Αυτό να το θυμούνται καλά όσοι έφτασαν την Ελλάδα στην σημερινή παρακμή.

Ευάγγελος Χ. Χανιώτης

Πηγή:http://www.defencenet.gr/forum/index.php?topic=7672.msg155974;topicseen#msg155974

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σήμα κινδύνου για τον πληθυσμό του ξιφία


Σήμα κινδύνου για τα αποθέματα ξιφία στη Μεσόγειο εκπέμπουν οι επιστήμονες. Μέσα σε μία 20ετία ο πληθυσμός των ψαριών σε αναπαραγωγική ηλικία έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε κατάρρευση του αποθέματος.

Ο ξιφίας είναι ένα αλίευμα υψηλής εμπορικής αξίας και η Ελλάδα, με μία ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια από 1.500-2.000 τόνους, κατατάσσεται μεταξύ των τριών παραγωγικότερων χωρών της Μεσογείου. Μόνο στην Κάλυμνο -οι Καλύμνιοι κρατούν γύρω στο 40% της ελληνικής παραγωγής- υπάρχουν σήμερα 72 σκάφη για ξιφία και τόνο (από τα οποία ζουν 350 οικογένειες).

«Οι ξιφίες είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατσοτούρχης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων στα παραμεθόρια νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σε όλη την Ελλάδα τα αλιευτικά του ξιφία είναι περίπου 300, όχι όμως όλα σε συστηματική βάση.

Για «σοβαρές ενδείξεις υπερεκμετάλλευσης του αλιεύματος» μιλά ο βιολόγος Γιώργος Τσερπές, διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού για τη Διαχείριση των Τονοειδών (ICCAT) το 2007 δείχνει ότι τα σημερινά επίπεδα της αναπαραγωγικής βιομάζας του ξιφία στη Μεσόγειο -των ατόμων δηλαδή που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία- είναι περίπου 30% χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
«Η πτώση είναι ανησυχητική και θα μπορούσε, αν δεν παρθούν μέτρα, να οδηγήσει σε κατάρρευση του αποθέματος, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα συμφέρει πια οικονομικά η αλιεία του ξιφία», διευκρινίζει ο κ. Τσερπές.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ψάρεμα μεγάλου αριθμού νεαρών ατόμων (ηλικίας μικρότερης των 3-4 ετών) που δεν έχουν φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία - οι ξιφίες γεννούν μετά τα τρία χρόνια.

«Σήμερα, το 70% του αλιεύματος στη Μεσόγειο απαρτίζεται από άτομα μικρότερα των 4 ετών, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν προλάβει να γεννήσουν. Το ποσοστό, αν και δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί, θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερο», τονίζει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ.

Το γεγονός αυτό μειώνει όχι μόνο το πλήθος των αναπαραγωγικά ενεργών ψαριών, αλλά και τη συνολική ποσότητα των αλιευμάτων. Το πρόβλημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ICCAT, που έχει εκτιμήσει ότι μια μείωση 60-80% του αριθμού των νεαρών ατόμων στα αλιεύματα θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα σε ένα υγιέστερο απόθεμα, με πολύ υψηλότερα επίπεδα «αναπαραγωγικής βιομάζας», ενώ θα έδινε μεγάλη ανάσα στους ψαράδες, αυξάνοντας σημαντικά τα περιθώρια αλιευτικής παραγωγής.

Γι αυτό και η ΕΕ χρηματοδότησε πρόσφατα 4ετές ερευνητικό πρόγραμμα που θα μελετήσει την οικολογία και τη συμπεριφορά των νεαρών ατόμων ξιφία στη Μεσόγειο και θα προτείνει μέτρα για την αποφυγή της τυχαίας αλιείας τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 ερευνητικά ιδρύματα από 8 χώρες - από την Ελλάδα το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σύγχρονες μίνι δορυφορικές μάρκες θα τοποθετηθούν σε νεαρούς ξιφίες, για να καταγράψουν τις μετακινήσεις και τη συμπεριφορά τους

Οι μάρκες είναι προγραμματισμένες να συλλέγουν πληροφορίες και να απελευθερώνονται στο περιβάλλον ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 3-9 μήνες). Μετά την απελευθέρωσή τους στέλνουν δορυφορικά δεδομένα, η ανάλυση των οποίων θα δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις κάθετες (βάθος) και οριζόντιες (τοποθεσία) μετακινήσεις των ψαριών. Ταυτόχρονα θα μελετηθούν με ηλεκτρονικά όργανα διάφορα αλιευτικά εργαλεία, ώστε να προκύψουν μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων. Η πρώτη μίνι δορυφορική συσκευή αναμένεται να τοποθετηθεί σε νεαρό ξιφία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η πρόσφατη απόφαση του ICCAT, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, να απαγορεύεται δύο μήνες κάθε χρόνο -Οκτώβρη και Νοέμβρη- το ψάρεμα ξιφία στη Μεσόγειο.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η απαγόρευση ισχύει για περισσότερα από 15 χρόνια και μάλιστα 4 μήνες κάθε χρόνο (Οκτώβρη - Γενάρη). Είχε θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία των ίδιων των ψαράδων, οι οποίοι όμως σήμερα αντιδρούν.

«Δεν γίνεται να προστατεύουμε μόνο εμείς τον ξιφία. Το είδος είναι πελαγικό και ταξιδεύει σε όλη τη Μεσόγειο. Να καταργηθεί η διάταξη που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν κοινοί κανόνες για όλους», υπογραμμίζει ο κ. Κατσοτούρχης, συμπληρώνοντας: «Οι Τούρκοι ψαρεύουν με παρασυρόμενα δίχτυα που απαγορεύονται από την ΕΕ.
Το ίδιο και οι Ιταλοί. Εμείς χρησιμοποιούμε μόνο παραγάδια αφρού. Να ισχύσουν για όλους κοινά μέτρα. Δεν έχουμε άλλους τρόπους επιβίωσης. Αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Πηγή:





Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Περιμένοντας τους Σουηδούς.... (Ε.Ε και ΗΠΑ ή Φίδια και Ύαινες)

Κυριακή, 29.03.09
Συμπτώματα κόπωσης εμφανίζει η ελληνική διπλωματία μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της αλλαγής συσχετισμών στο διεθνές περιβάλλον. Οι κραδασμοί στις ελληνογερμανικές σχέσεις και η αδυναμία αλλαγής της ατμόσφαιρας στην επικοινωνία με την Ουάσιγκτον είναι η κορυφή του παγόβουνου, στην αθέατη πλευρά του οποίου κρύβεται η υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας.

Τα επιθετικά δημοσιεύματα στο βρετανικό Tύπο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η εναντίωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο ελληνικό βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ο ισχυρισμός του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φιλ Γκόρντον ότι στην Κύπρο υπάρχει «τουρκική παρουσία» και όχι κατοχή δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία.

Στο προσκήνιο γίνεται προσπάθεια αποδραματοποίησης των δυσμενών δεδομένων που πολλαπλασιάζονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αναθεωρήσεις τακτικής και χειρισμών. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν φόβους για την ερχόμενη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. (θα ξεκινήσει τον Ιούνιο) και προβλέπουν ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού θα αναληφθεί διπλή πρωτοβουλία για το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η επόμενη προεδρία της Ε.Ε. θα επιδιώξει τον καθορισμό έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΠΓΔΜ, ανεξαρτήτως της τύχης του προβλήματος της ονομασίας, και επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα αποφασιστεί το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Εντονες πιέσεις
Η επιμονή της Αγκυρας να μην επεκτείνει την τελωνειακή σύνδεση στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις από πολλές πλευρές για επίλυση του Kυπριακού με συνθήκες κατεπείγοντος.

Η πανηγυρική εμφάνιση του Αμπντουλάχ Γκιουλ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απολύτως ενδεικτική της επιθυμίας ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να απαλλαγεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από το «βαρίδι» του Κυπριακού και να αντιμετωπιστεί με όρους πολιτικούς:

Δηλαδή με βάση τις δυνατότητες οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, στη βάση της νέας διατλαντικής σχέσης που θα διαμορφωθεί, με καθοριστική τη συμμετοχή της Αγκυρας. Αλλωστε, είναι μείζον ζήτημα και για το ΝΑΤΟ και για την Ε.Ε. να μην παρεμποδίζεται άλλο η συνεργασία μεταξύ τους λόγω της τουρκικής αντίθεσης στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας προβληματίζονται για επερχόμενες διπλωματικές αναταράξεις.Ο προβληματισμός επιτείνεται λόγω της ραγδαίας αναβάθμισης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και της σημασίας που αποδίδει η νέα αμερικανική διπλωματία στα θέματα μειονοτήτων.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η εξωτερική πολιτική της διοίκησης Ομπάμα στην περιοχή θα επικεντρωθεί στα μειονοτικά ζητήματα υπό το πρίσμα αντιλήψεων κατά τις οποίες η Συνθήκη της Λωζάννης είναι παρωχημένη και πρέπει να ξεπεραστεί.

Αλλωστε, ανάλογο μήνυμα στέλνει και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με ψήφισμα το οποίο πρόκειται να περάσει από την Ολομέλεια στο τέλος Απριλίου.Στις 31 Μαρτίου η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον στη Χάγη, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Εκεί δεν αποκλείεται να έχει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τετ-α-τετ με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Μ. Κυπριανού, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα γαλλογερμανικά σύνορα (3-4 Απριλίου) και η Σύνοδος Ε.Ε.-ΗΠΑ στην Πράγα (5 Απριλίου), στο περιθώριο των οποίων θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης Ομπάμα-Καραμανλή.
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=82775

Η Ελλάδα πλέον βάλλεται από παντού και επίσημα. Ακόμα και μες την Ευρωπαϊκή ένωση οι <<εταίροι>> μας δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.
Κάθε εθνικό μας θέμα έχει βαλτώσει και καθημερινά μαθαίνουμε και για μια νέα διπλωματική ήττα. Άφησαν την Τουρκία να αλωνίζει όπου και όποτε θέλει.

Οι καλοί μας σύμμαχοι και φίλοι (νέος όρος για τα φίδια) εκτός του ότι αβαντζάρουν έως και προσκυνούν την Τουρκία, παράλληλα υιοθετούν και ενισχύουν κάθε κράτος παρία στα Βαλκάνια και προσπαθούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις συνθήκες δίνοντας χώρο σε ένα σωρό αλλά προβλήματα. Ανύπαρκτες μειονότητες, Προσπάθεια ανεξαρτησίας της Κρήτης, υπονόμευση κάθε εθνικού ζητήματος, διαβολή και δυσφήμιση τη Ελλάδας με κάθε διαθέσιμο μέσο.... και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Με λίγα και απλά λόγια επιδιώκουν την διάλυση της ΕΛΛΑΔΑΣ στο πρότυπο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σε αυτήν την προσπάθειά τους βέβαια έχουν και τους εδώ συμμάχους τους.
Τους σύγχρονους Εφιάλτες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του που παίζουν το πιο βρώμικο παιχνίδι κατά της πατρίδος μας προδίδοντας και ξεπουλώντας τα πάντα.

Μια μερίδα του ΠΑΣΟΚ που είναι όλα τα φιλό.... εκτός από φιλελληνική.

Και τέλος η ανυπαρξία της υπάρχουσας κυβέρνησης και κυρίως της Θεοδώρας Μητσοτάκη ή Ντόρας που στο βωμό των μικροκομματικών επιδιώξεών της και της προσκόλλησης της στο αμερικάνικο άρμα διέλυσε και καταβαράθρωσε την Ελληνική εξωτερική πολιτική και απαξίωσε την διπλωματία.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ...

Μια ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:οι "ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" αγωνίζονται για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά


ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΦΙΕΣΤΕΣ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ",ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ,ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ Μ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ-ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ.


Όλο το κέιμενο της ανακοίνωσης των ''Ανένταχτων Πατριωτών''

"Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Σαββάτο μεσημέρι, 28 Μαρτίου και ώρα 14:00 κατασκηνώσαμε μπροστά από την οικεία του ήρωα – σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, που σαπίζει ντροπιαστικά για την Πατρίδα και την Ιστορία μας, συνέπεια της διαχρονικής αδιαφορίας κάθε αρμόδιας αρχής, αλλά προφανώς και των κληρονόμων του που αντέδρασαν με την εμφάνιση μας.

Σ’ αυτή την ντροπή και την άθλια εικόνα που παρουσιάζει το σπίτι του Ήρωα, κάποιος πρέπει να βάλει ένα τέλος. Κι αφού στέρεψε το φιλότιμο και περίσεψαν τα λόγια και η υπομονή, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ...
Από το σπίτι του Παύλου Μελά, στέλνουμε χαιρετίσματα σε κάθε εξουσία, κεντρική ή τοπική, που συνεχίζει λεπτό με το λεπτό,μέρα με την μέρα να μας προσβάλει ως ανθρώπους και ως Έλληνες και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επανόρθωση στην αδικία την οποία επεφύλαξαν οι αρμόδιοι στον Ήρωα.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την αποκατάσταση και την αξιοποίηση της κατοικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, ως ένα ελάχιστο δείγμα μεταμέλειας για το ΑΔΙΚΗΜΑ που τελείται.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους έντιμους Πατριώτες να σταθούν αλληλέγγυοι στην ενέργεια μας, να δυναμώσουν με κάθε τρόπο τον Αγώνα μας και να στηρίξουν με κάθε δύναμη, κάθε προσπάθεια αποτίναξης του ζυγού της λησμονιάς. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ...

"ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"

Πάντως, εκτός από το πατρικό του σπίτι, ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ στο χωριό Μελάς της Μακεδονίας!!!
Κι εκεί η κρατική μηχανή είναι ΑΠΟΥΣΑ, παρά τις εκκλήσεις των ντόπιων φορέων. Βλέπετε, το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να διαθέτει εκατομμύρια για τη διάσωση των...τζαμιών ως πολιτιστικών μνημείων (!!!),αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ για μέρη οπού έχει γραφτεί η σύγχρονη Ελληνική Ιστορία!



Περισότερες πληροφορίες για τους ''Ανένταχτους Πατριώτες'' θα βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο:http://www.patriwtes.gr/

«Θερμό» σενάριο για το Αιγαίο

«Θερμό» σενάριο για το Αιγαίο
Κυριακή, 29.03.09

Με απόλυτη μυστικότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εξετάζουν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- «θερμό» σενάριο για το Αιγαίο. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το επίκεντρο της δυνητικής επόμενης δόνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι κατοικημένο νησί, από εκείνα τα οποία το τουρκικό κατεστημένο θεωρεί ως αδιευκρίνιστης κυριαρχίας με επιχείρημα ότι δεν κατονομάζονται ρητώς στις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), όπως για παράδειγμα το Αγαθονήσι ή οι Αρκιοί.

Κατά τις ίδιες πηγές και με βάση συμπεράσματα συσκέψεων αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, η τουρκική ενέργεια (εάν υποτεθεί ότι υλοποιείται) είναι πιθανό να αποτελείται από τις εξής συνιστώσες:
1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.
2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών, με τις βάρκες και τα ψαροκάικα του νησιού, προς κάποιο γειτονικό νησί που κατονομάζεται στις Συνθήκες.
3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.
4. Ανακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας». Η ανακοίνωση θα καταλήγει καλώντας την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να διευκρινισθεί το καθεστώς εκείνων των νησιών του Αιγαίου που δεν διασαφηνίζεται από τις Συνθήκες Λονδίνου (1831), Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947).

Η ανακοίνωση θα υπαινίσσεται και τη δυνατότητα διαιτησίας για την επίλυση της διαφοράς.Με βάση αυτό το σενάριο, η ελληνική ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξής δύο μείζονες επιλογές:

Α) Να αναλάβει στρατιωτική δράση με αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού (καθώς η διάταξη των τουρκικών ναυτικών και άλλων δυνάμεων αποτρέπει επιχείρηση ανακατάληψης).
Η επιλογή αυτή διακινδυνεύει κλιμάκωση της σύγκρουσης και συνεπάγεται εκτεταμένες απώλειες, καθώς και κίνδυνο κατάληψης και άλλων μικρών νησιών ή εξουδετέρωσης των φυλακίων που υπάρχουν σε αυτά. Σε επίπεδο διεθνούς εικόνας, η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, θα εμφανισθεί:
α. Οτι προχωρεί σε ευρεία και αιματηρή σύγκρουση για μια «ασήμαντη» νησίδα, με αμφιλεγόμενο καθεστώς, την κατάληψη της οποίας δεν στάθηκε ικανή ούτε να αποτρέψει ούτε να αποκρούσει.
β. Οτι η ανακατάληψη του νησιού είναι ανέφικτη και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει προσχηματικά στρατιωτική δράση, προκειμένου να εξιλεωθεί ενώπιον της κοινής γνώμης για τον αιφνιδιασμό και την απώλεια του νησιού. Το αβίαστο συμπέρασμα των διεθνών ΜΜΕ και των ξένων κυβερνήσεων θα είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να πιεσθεί κατάλληλα ώστε να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τη σύγκρουση και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Β) Να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα «εθνικής ενότητας» και «πατριωτική» ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντίδρασης «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί».

Στην ουσία θα πρόκειται για παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες μιας ατέρμονης και ατελέσφορης μελλοντικής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η Τουρκία θα έχει μόνον λαμβάνειν.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι η προσεχής κορύφωση στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται προ των πυλών («around the corner», κατά την έκφραση ξένων παρατηρητών). Στηρίζουν αυτή την εκτίμησή τους στην επιμονή της τουρκικής αεροπορίας στα κατοικημένα νησιά που δεν κατονομάζονται στις συνθήκες και στις απαντήσεις που δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα ελληνικά διαβήματα, με τις οποίες αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Απουσία προληπτικών διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων από ελληνικής πλευράς.

«Ενεργός» στήριξη της Κομισιόν στην Αγκυρα.

Παρασκηνιακές πιέσεις ασκούνται προς την Αθήνα να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και να επηρεάσει τη Λευκωσία ώστε να επιτευχθεί η σχετική ομοφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία δείχνει στους Ευρωπαίους συνομιλητές της να κατανοεί την πρόθεση της Ε.Ε. να αναγορεύσει σε στρατηγικό ενεργειακό εταίρο την Αγκυρα και, με βάση αυτό το σκεπτικό, εμφανίζεται πολύ διαλλακτική. Αλλωστε, το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου ενθαρρύνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος έχει δεχθεί τον έμμεσο εκβιασμό του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία του Nabucco, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές, εάν δεν απελευθερωθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στη διάρκεια του 2009.
Στο τέλος του έτους, η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υποψήφια προς ένταξη χώρα και μεταξύ άλλων στο θέμα της επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.Το Ευρωκοινοβούλιο έχει επισήμως αναγνωρίσει τη «φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί ευρασιατικός ενεργειακός άξονας και να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Με αυτή την επιχειρηματολογία, υποστηρίζεται το άνοιγμα του σχετικού κεφαλαίου διαπραγμάτευσης ως προς το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ενίσταται για το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τις έρευνές της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, «ενθαρρύνει την Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας», έναν οργανισμό με 27 μέλη και επτά κράτη στα Βαλκάνια, που λειτουργεί ως εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει η χώρα του την πολιτική της ως προς τους αγωγούς που θα περνούν από το έδαφός της και θα τροφοδοτούν την Ευρώπη, εάν η Λευκωσία δεν άρει το βέτο της.
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος
Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=82754

Η Ελλάδα στα βαθιά, η Τουρκία στον αφρό

Του Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ
ΦΕΤΟΣ, ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει τη μεγαλύτερη ίσως «βουτιά» της ιστορίας του. Αλλοι προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, θεωρούνται ήδη τα τουριστικά «μπεστ σέλερ» της οικονομικής κρίσης.

Πολλοί στην Ελλάδα επιχειρούν να αποδώσουν στις χαμηλές τιμές την αντοχή που δείχνουν οι τουριστικές βιομηχανίες των δύο αυτών χωρών. Αυτό, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η Τουρκία «προσπέρασε» τουριστικά την Ελλάδα προ πολλού. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Κροατία, έχουν, ήδη, «ανάψει» φλας για να κάνουν το ίδιο.

Διεθνές συνέδριο.
Οτι ο ελληνικός τουρισμός ήταν «άρρωστος» πολύ πριν εκδηλωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση προκύπτει και από στοιχεία της διεθνούς εταιρείας ΙΡΚ που παρουσάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα από την εταιρεία gbr, στο 3ο διεθνές συνέδριο Tourism & Property Conference in Greece.

Με κριτήριο τη μεταβολή των αφίξεων στο διάστημα Ιαν.-Αυγ.2008, σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες-τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, η Τουρκία καταλαμβάνει πανηγυρικά την πρώτη θέση με αύξηση αφίξεων μεγαλύτερη του 10%, ενώ η Ελλάδα την τελευταία με μηδενική αύξηση.

Πέραν της Τουρκίας, σημαντική αύξηση αφίξεων (5-10%) κατέγραψαν η Μάλτα, η Κροατία, το Μαρόκο και η Πορτογαλία, ενώ μικρότερη αύξηση 1-4% εμφάνισαν η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι ανταγωνιστές αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικοί στην προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Αξιοποίησαν την πολιτιστική τους κληρονομιά ως μέσο τεράστιας προβολής (σε αντίθεση με την Ελλάδα), δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς με τουρ οπερέιτορ, προσέλκυσαν για «κράχτες» τις μεγαλύτερες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες και επένδυσαν συστηματικά στη βελτίωση της εικόνας τους μέσω προγραμμάτων δημόσιων σχέσεων.

Η Ελλάδα έχει ηττηθεί κατά κράτος τα τελευταία χρόνια σε γη (επενδύσεις, υποδομές), ουρανό (η Τουρκία συνδέεται μέσω πολλών αεροπορικών εταιρειών με τις ξένες αγορές, οι ισχυρότερες από τις οποίες είναι τουρικικών συμφερόντων) και στη θάλασσα (μαρίνες, γιότινγκ).

*Η Τουρκία κατάφερε να «διεμβολίσει» τον ελληνικό τουρισμό πλήττοντάς τον στα δύο πιο ισχυρά σημεία του: τις αρχαιότητες και το Αιγαίο. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι προβάλλουν ως τουριστικές ατραξιόν τις ελληνικές αρχαιότητες της Μικράς Ασίας. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν διαρκώς τον όρο «Αιγαίο» για τα μικρασιατικά παράλια.

Ετσι, εκατομμύρια Ευρωπαίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να συνδυάζουν στο μυαλό τους τις αρχαιότητες και το Αιγαίο περισσότερο με την Τουρκία παρά με την Ελλάδα!

Το τουριστικό άλμα της γείτονος είναι εντυπωσιακό. Από τα 5,517 εκατ. επισκέπτες το 1991 προσπέρασε την Ελλάδα το 2004 με 17,517 εκατ. τουρίστες, ενώ το 2007 είχε φθάσει τα 23,341 εκατ. Φέτος καταγράφει, ήδη, αύξηση 8% στη γερμανική και ακόμα μεγαλύτερη στη βρετανική αγορά.

Νέοι «παίκτες»

*Η Αίγυπτος άρχισε να πατάει γκάζι από το 2007, όταν φιλοξένησε 11,1 εκατ. ξένους τουρίστες, δύο εκατ. περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά (αύξηση 22,1%). Το 2008 οι αφίξεις σκαρφάλωσαν στα 12,8 εκατ. επισκέπτες (αύξηση 15%) και φέτος αναμένεται ότι θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ.*Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη και της Κροατίας. Ο τουρισμός της βρέθηκε στο ναδίρ με 1,4 εκατ. επισκέπτες το 1991 εξαιτίας του πολέμου στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Ακολούθησε εκτίναξη με 5,8 εκατ. επισκέπτες το 2000 είχε 13,3 εκατ. διανυκτερεύσεις μόνο στο πρώτο εξάμηνο, από τις οποίες το 83,9% έγιναν από αλλοδαπούς.
Πηγή:http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=76669524

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ὁλοκληρώθηκε ἡ ἄσκηση «Ἡγεμών»

Ὁλοκληρώθηκε οὐσιαστικά χθές καί τυπικά σήμερα καί αὔριο μέ τήν «ἀπό-ἐνημέρωση» ἡ μεγάλη τουρκική ἀεροναυτική ἄσκηση «Ἐγκεμέν» (Ἡγεμών»), πού πραγματοποιήθηκε στό Αἰγαῖο, χωρίς νά σημειωθοῦν ἰδιαίτερα προβλήματα γιά τά εὐαίσθητα ἐθνικά θέματα πού εἶχαν προκύψει ἀπό τήν ἀρχική τουρκική σχεδίαση. Θέματα, γιά τά ὁποία ἄλλωστε ἀπό τήν πρώτη στιγμή τά συναρμόδια ὑπουργεῖα Ἐξωτερικῶν καί Ἐθνικῆς Ἄμυνας εἶχαν προβεῖ στίς ἀπαραίτητες ἐνέργειες «ὅπου δεῖ», καθιστώντας σαφεῖς τόσο τίς ἑλληνικές θέσεις ὅσο καί τήν ἑλληνική δυσαρέσκεια σέ περίπτωση υἱοθετήσεως τῶν παρανόμων τουρκικῶν αἰτιάσεων.

Οἱ τέσσερις, ἐκτός της διοργανώτριας Τουρκίας, συμμετέχουσες χῶρες-μέλη τοῦ ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ὀλλανδία καί Βέλγιο) δέν θέλησαν προφανῶς νά «δηλητηριάσουν» τίς σχέσεις τους μέ τήν Ἑλλάδα, γιά τό λόγο αὐτό σέ ὅλη τή διάρκεια τοῦ «Ἡγεμόνα» δικά τους μέσα δέν παραβίασαν τόν ἑλληνικό ἐναέριο χῶρο καί τά χωρικά μας ὕδατα, οὔτε καί τά ἀνατολικά ὅρια τοῦ FIR Ἀθηνῶν. Ἐνδεικτικά σημειώνεται ἡ περίπτωση συμμαχικοῦ ὑποβρυχίου, πού ἀνήμερα τῆς 25ης Μαρτίου, ἀντί νά πλεύσει ἐν καταδύσει, ἀναδύθηκε καί πραγματοποίησε κανονικά ἀβλαβῆ διέλευση.
Πηγή:http://www.apogevmatini.gr/?p=18791

Ζήτω το 1821!

του Κωνσταντίνου Π.Ρωμανού Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Είναι περίεργη και δυσεξήγητη η απάθεια των Ελλήνων για τα εθνικά τους θέματα. Η ψευδοΜακεδονία των Σκοπίων προκαλεί και επιβραβεύεται εις βάρος της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Τούρκοι βάζουν την στάμπα τους στο μισό Αιγαίο. Σχέδια διαμελισμού της Ελλάδος βορείως της Λάρισας, Τσαμουριά, ακόμα και ανεξαρτησία της Κρήτης αναδύονται αργά και ευδιάκριτα στην επιφάνεια της κοινής γνώμης. Παρά ταύτα οι αντιδράσεις των Ελλήνων είναι πολύ μικρής κλίμακας.

Ως εξήγηση του φαινομένου προσφέρονται η καθήλωση στην τηλεόραση ή τα χρέη και η οικονομική ανασφάλεια. Για όσους εξηγήσεις αυτού του τύπου δεν φαίνονται επαρκείς, θα αποτολμήσω μια εξήγηση σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο πολιτικής ψυχολογίας: το υποσυνειδήτως αναπτυσσόμενο αίσθημα ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες!

Είναι προφανές ότι δεν έχει κανείς την έφεση να υπερασπιστεί τα σύνορα μιας επικράτειας με διακύβευμα την ζωή του αν δεν αισθάνεται ότι η εν λόγω επικράτεια είναι κατά έναν απόλυτο τρόπο κοινή ιδιοκτησία του εαυτού του και των ομογενών του. Όμως συμβαίνει αυτό; Ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες; Αποτελεί σήμερα η Ελλάδα μια οικογένεια που συνέχεται με ακατάλυτους δεσμούς συμπάθειας, κάτι το απόλυτα οικείον, απόλυτα δικό μας;

Οι κάτοικοι του αθηναϊκού κέντρου διαμαρτύρονται για τις στρατιές των λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει τις συνοικίες τους.
Είναι περίεργη και δυσεξήγητη η απάθεια των Ελλήνων για τα εθνικά τους θέματα. Η ψευδοΜακεδονία των Σκοπίων προκαλεί και επιβραβεύεται εις βάρος της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Τούρκοι βάζουν την στάμπα τους στο μισό Αιγαίο. Σχέδια διαμελισμού της Ελλάδος βορείως της Λάρισας, Τσαμουριά, ακόμα και ανεξαρτησία της Κρήτης αναδύονται αργά και ευδιάκριτα στην επιφάνεια της κοινής γνώμης. Παρά ταύτα οι αντιδράσεις των Ελλήνων είναι πολύ μικρής κλίμακας.

Ως εξήγηση του φαινομένου προσφέρονται η καθήλωση στην τηλεόραση ή τα χρέη και η οικονομική ανασφάλεια. Για όσους εξηγήσεις αυτού του τύπου δεν φαίνονται επαρκείς, θα αποτολμήσω μια εξήγηση σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο πολιτικής ψυχολογίας: το υποσυνειδήτως αναπτυσσόμενο αίσθημα ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες!

Είναι προφανές ότι δεν έχει κανείς την έφεση να υπερασπιστεί τα σύνορα μιας επικράτειας με διακύβευμα την ζωή του αν δεν αισθάνεται ότι η εν λόγω επικράτεια είναι κατά έναν απόλυτο τρόπο κοινή ιδιοκτησία του εαυτού του και των ομογενών του. Όμως συμβαίνει αυτό; Ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες; Αποτελεί σήμερα η Ελλάδα μια οικογένεια που συνέχεται με ακατάλυτους δεσμούς συμπάθειας, κάτι το απόλυτα οικείον, απόλυτα δικό μας;

Η εμπειρία των τελευταίων ετών τείνει να αναιρέσει την αίσθηση του εθνικά οικείου. Οι στρατιές των λαθρομεταναστών της παγκοσμιοποίησης διαπέρασαν τα πορώδη σύνορα της Ελλάδος με μια ευκολία που θα την εζήλευε ο ίδιος ο τουρκικός στρατός. Η εξουσία τούς καλοδέχθηκε, με αντίτιμο πάντα τα έσοδα από το δουλεμπόριο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Σόρος για την «ένταξή» τους. Προσφάτως ο υπουργός Εσωτερικών είπε σε σχετικό συνέδριο ότι οι μετανάστες όχι μόνο δεν αποτελούν πρόβλημα (όπως είχε εισηγηθεί η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τους λαθρομετανάστες το 1993), αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην ανάπτυξη...

Το δε Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής ΙΜΕΠΟ παρά τω Υπουργείω Εσωτερικών έναν μήνα πριν έβγαλε προπαγανδιστικό logo ότι για τον Έλληνα οι μετανάστες είναι άνθρωποι που περιμένουν ... ένα χαμόγελο! Αυτά όλα την στιγμή που η Ιρλανδία δήλωσε κατηγορηματικά ότι λόγω οικονομικής κρίσης και ανεργίας δεν θα προσελάμβανε σε θέσεις εργασίας κανέναν μετανάστη, ακολουθούμενη από την Ισπανία, η οποία δήλωσε ότι θα πριμοδοτούσε εργοδότες που θα απέλυαν μετανάστες για να προσλάβουν Ισπανούς, και την Ιταλία η οποία διεκήρυξε ότι δεν θα εδέχετο οικονομικούς μετανάστες στο έδαφός της για τουλάχιστον δύο έτη. Όμως το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος έλαβε Χ εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την «ένταξη» των μεταναστών και την πλύση εγκεφάλου των Ελλήνων από τα ΜΜΕ προκειμένου να... χαμογελάσουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, στην ένταξη.

Ούτε οι γνωματεύσεις των γιατρών για μολυσματικές ασθένειες μεταναστών, χολέρα, ηπατίτιδα Β, φυματίωση και περίεργους ιούς πνευμονοπάθειας, στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων, έφθασαν για να αντισταθμίσουν τα σακιά ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξυπνώντας τα –ανύπαρκτα– προστατευτικά ανακλαστικά του κράτους απέναντι στους ιθαγενείς υπηκόους του: έτσι, αντί για άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών, το κράτος τώρα προγραμματίζει την ... ισότιμη πρόσβαση των ιδίων στις υπηρεσίες Υγείας! (Ας πάει Έλληνας χωρίς βιβλιάριο να νοσηλευτεί και θα εύχεται να ήταν λαθρομετανάστης...)

Με την υποστήριξη της κάστας των πολιτικών, αλλά και της υψηλής διανόησης των πανεπιστημίων, που ονειρεύεται κι αυτή, μαζί με τους φοιτητές της που φόρεσαν κουκούλες, ανοιχτά σύνορα, πολυεθνικό κράτος και το τέλος του «ελληνοκεντρισμού», οι μετανάστες έβαλαν γερά πόδι στην ελληνική γη. Οι πιο φτωχοί στα γκέτο των πόλεων απ’ όπου εκτοπίζουν τους Έλληνες, οι πιο πλούσιοι σε ιδιόκτητα διαμερίσματα (εκποίηση της Ελλάδος στην λιανική). Για χάρη όλων αυτών άλλαξε και η παιδεία, από ελληνική έγινε αλλότρια, «διαπολιτισμική» εκπαίδευση στα σχολεία. Σε λίγο θα γίνουν η Αστυνομία και ο στρατός πολυεθνικά, μαζί με το θρήσκευμα θα απαλειφθεί και η ιθαγένεια από τις ταυτότητες, όλοι θα είμαστε «Έλληνες» χωρίς διάκριση, είτε προερχόμαστε από το Καμερούν, είτε από την Θήβα. Νέα σχολεία θα ιδρυθούν όπου θα διδάσκονται οι γλώσσες των αλλοδαπών, τζαμιά θα υψωθούν με μιναρέδες ψηλότερους από τα καμπαναριά των εκκλησιών και οι θρησκευτικές αργίες θα μοιράζονται ανάμεσα στην Σαρακοστή και στο Ραμαζάνι.

Όλα αυτά, θα πουν κάποιοι, δεν είναι απαραιτήτως κακά, αλλά ακούγονται μάλλον καλά και εν πάση περιπτώσει δημοκρατικά. Ούτε μια μικρή λεπτομέρεια θα πειράξει τους συγκεκριμένους, ότι αυτό που θα προκύψει δεν θα είναι Ελλάδα. Το μόνο που θα τους πειράξει είναι ότι μαζί με τον πολυεθνοτισμό παντρεύτηκαν και όλα τα συνδικάτα του πολιτικού και του κοινού εγκλήματος της Ευρασίας και της Αφρικής. Θα διαπιστώσουν, όταν θα είναι αργά, ότι το παρακράτος των τελευταίων δεν καταλαβαίνει και πολλά από «Δημοκρατία».

Πώς λοιπόν, για να επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα, να δείξει έφεση ο Έλληνας της σήμερον να πολεμήσει στα σύνορα της επικράτειας, ώστε η ετοιμότητά του αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον επίδοξο εισβολέα; Εις το όνομα τίνος να αγωνιστεί εναντίον, π.χ., του μουσουλμάνου Τούρκου; Μήπως εις το όνομα του «συμπολίτη» του μουσουλμάνου Αλβανού ή Πακιστανού ή Αφρικανού

Να μην κουράσουμε άλλο τον αναγνώστη. Άλλωστε επίκειται η μεγάλη εθνική εορτή των Ελλήνων, η επανάσταση κατά της οθωμανικής τυραννίας, που ενέπνευσε ολάκερη την φιλελεύθερη Ευρώπη. Ας αναφωνήσουμε λοιπόν τώρα, με όλη την δύναμη της ψυχής μας: Ζήτω το τρισένδοξο 1821!
Πηγή:http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3717

Παρέλαση… λαθρομεταναστών πνίγει το Αγαθονήσι

Σάββατο, 28.03.09
Οι τέσσερις μαθητές του Δημοτικού και οι πέντε του Γυμνασίου, στο βορειότερο άκρο των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι, είδαν την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην τηλεόραση. Στο ακριτικό νησί των 150 κατοίκων που απέχει μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια τα παιδιά δεν σήκωσαν φέτος, για πρώτη φορά σε εθνική επέτειο, την γαλανόλευκη.«Hταν μια απόφαση - διαμαρτυρία για να φέρουμε την Πολιτεία αντιμέτωπη με τις ευθύνες της στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Δεν αντέχουμε άλλο. Οι μετανάστες, σε καθημερινή βάση, είναι διπλάσιοι από τους κατοίκους», λέει στον ΕΤ ο δήμαρχος Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κοττορός.

Στα 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τόση είναι η έκταση του νησιού, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2009, αποβιβάστηκαν 715 λαθρομετανάστες.Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Φαρμακονήσι – δεν έχει κατοίκους και φυλάσσεται για εθνικούς λόγους από τον Στρατό, αλλά και στη Σύμη, της οποίας η τουριστική εικόνα πλήττεται από τις καραβιές των λαθρομεταναστών.Αφγανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί και Παλαιστίνιοι, είναι η ταυτότητα των απόκληρων της ζωής, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
Στο Αγαθονήσι δεν υπάρχει λιμενική αρχή. «Υπάγεται στη δικαιοδοσία της Πάτμου, όπου το ένα και μοναδικό πλωτό που διαθέτει η υπηρεσία τους περισσότερους μήνες είναι ανενεργό λόγω βλάβης», λέει ο κ. Κοττορός, ο οποίος ζητά την ίδρυση λιμενικού σταθμού.Στη Σύμη οι κάτοικοι λένε ότι τα σύνορα είναι αφύλακτα. Ο δήμαρχος, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητά τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τη μόνιμη περιπολία σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού. «Αίτημά μας είναι η ενίσχυση του υπολιμεναρχείου Σύμης με προσωπικό και η ίδρυση τμήματος δίωξης λαθρομετανάστευσης».

Δεδομένου ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για την υποδοχή και τη φιλοξενία όλων αυτών των ανθρώπων, επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες: Στη Σύμη στοιβάζονται στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος μέχρι και 180 άτομα, στο Αγαθονήσι άλλοι τόσοι. Κι όλα αυτά σε καθημερινή βάση, μέχρι η Αστυνομία να προχωρήσει στην ταυτοποίηση των στοιχείων των λαθρομεταναστών και να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου και στην Αθήνα.Ιατρικές εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες δεν γίνονται, αφού τα αγροτικά ιατρεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές. Ούτε τα τρόφιμα επαρκούν για να σιτίσουν επαρκώς εκατοντάδες ανθρώπους, παρά τη φιλοτιμία των κατοίκων.«Εχουμε πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά. Το ανατολικό Αιγαίο έχει πνιγεί από τους λαθρομετανάστες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, δεν έχει ενισχυθεί το λιμενικό σώμα», λέει στον ΕΤ ο νομάρχης Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης. Ο ίδιος επισημαίνει μια σημαντική, κατά τη γνώμη του, παράμετρο: «Οι τουρκικές αρχές δεν εφαρμόζουν τις διακρατικές συμφωνίες. Εμείς αναρωτιόμαστε:Είναι άραγε όσοι αποβιβάζονται στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι οικονομικοί μετανάστες;».

Λύση στο πρόβλημα της ΠάτραςΛύση

για το στεγαστικό πρόβλημα των 3.000 περίπου Αφγανών λαθρομεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Πάτρα ετοιμάζει ο υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην κατασκευή σύγχρονου καταυλισμού σε περιοχή κοντά στο Ρίο, όπου εκεί θα μπορούν να ζήσουν οι Αφγανοί λαθρομετανάστες σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Ο καταυλισμός που θα στηθεί θα είναι στο μοντέλο των καταυλισμών των σεισμοπλήκτων, όπου οι αλλοδαποί θα μένουν σε σκηνές και θα υπάρχουν κοντέινερ που θα λειτουργούν ιατρεία, μαγειρεία και φαρμακεία και βέβαια τουαλέτες και λουτρά. Οι αλλοδαποί θα σιτίζονται καθημερινά δωρεάν και θα τους προσφέρεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Η λύση αυτή που ετοιμάζει το υπ. Εσωτερικών είναι προσωρινή, καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο Δρέπανο για την κατασκευή Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών. Το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 1.000 λαθρομετανάστες κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ

Οι αριθμοί

5,5 ναυτικά μίλια από τα παράλια της Μικράς Ασίας απέχει το Φαρμακονήσι.
3 ναυτικά μίλια απέχει η Σύμη και 8 ναυτικά μίλια το Αγαθονήσι.
15.314 λαθρομετανάστες εντόπισαν οι λιμενικές αρχές το 2008.
3 φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με το 2007, είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που συνέλαβε το 2008 το Λιμενικό.
30% του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. στα Δωδεκάνησα ασχολείται με τη φύλαξη και τις ανάγκες των συλληφθέντων λαθρομεταναστών
.
Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=82700

Όταν βομβαρδιζόταν η Σερβία και...οι δύο επόμενοι πόλεμοι των Βαλκανίων.

Άρθρο του κ.Γ.Δελαστίκ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Έθνος".
Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ εξαπέλυαν την επίθεσή τους εναντίον της «μικρής Γιουγκοσλαβίας» που είχε απομείνει αποτελούμενη από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο προκειμένου να ολοκληρώσουν τον διαμελισμό της. Ο συμβολισμός είναι τόσο χαρακτηριστικός. Ηταν ημέρα έναρξης της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο Βερολίνο, την «πρωτεύουσα των πολέμων» που αιματοκύλισαν την ευρωπαϊκή ήπειρο, όταν όλες οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πηχυαίους τίτλους για τον πρώτο πόλεμο που ξεκινούσε το ΝΑΤΟ. Ηταν και ημέρα της εθνικής μας επετείου, αφού οι Αμερικανονατοϊκοί επιτέθηκαν στις 24 Μαρτίου 1999. Ενάμιση μήνα αργότερα, τον Μάιο του 1999, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον και γιόρτασαν πανηγυρικά τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, έχοντας στο εορταστικό μενού τους τα χιλιάδες πλέον πτώματα των Σέρβων που συνέχιζαν να σκοτώνουν τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά αεροπλάνα, καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν είχε υποκύψει ακόμη.Χρειάστηκε να μπει ο Ιούνιος, να περάσουν 78 μέρες ασταμάτητων βομβαρδισμών, να... σκοτώσουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ 2.500 Σέρβους αμάχους και 1.000 Σέρβους στρατιώτες, βάσει των στοιχείων που έδωσε φέτος επίσημα η φιλοδυτική σερβική κυβέρνηση, για να σηκώσει τελικά τη λευκή σημαία το Βελιγράδι.Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε έγιναν τόσα πολλά που νομίζει πια κανείς ότι αυτός ο πόλεμος έλαβε χώρα πολλές δεκαετίες πριν. Ολοι οι στόχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναφορικά με τη Γιουγκοσλαβία και τη Σερβία επιτεύχθηκαν.Ο Μιλόσεβιτς ανατράπηκε, φυλακίστηκε, δικάστηκε και εξοντώθηκε ιατρικά μέσα στο κελί του, στη Χάγη.

Διαμελίστηκε οριστικά όχι μόνο η «μικρή Γιουγκοσλαβία», με την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, αλλά ακόμη και η Σερβία, με την απόσπαση του Κοσόβου. Σταδιακά απομακρύνθηκαν από την εξουσία στο Βελιγράδι ακόμη και οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς για την πολιτική ανατροπή του Μιλόσεβιτς, αλλά στην πορεία ανέπτυξαν κάποια στοιχεία εθνικής αξιοπρέπειας, και τώρα η εξουσία ανήκει ολοκληρωτικά στις δυνάμεις αυτών που συνεργάζονται με τους επιδρομείς και καταστροφείς της πατρίδας τους.Ετσι, μέχρι και η Σερβία έχει καταντήσει ένα αξιοθρήνητο αμερικανόφιλο, υποτελές προτεκτοράτο. Από την κάποτε κραταιά Γιουγκοσλαβία, το ισχυρότερο κράτος που καθόριζε την πολιτική φυσιογνωμία των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, δεν έχει πλέον απομείνει τίποτα. Μόνο μια πανσπερμία κρατιδίων - επαιτών της δυτικής βοήθειας.

Το χειρότερο όμως δεν είναι το πολιτικό μνημόσυνο της Γιουγκοσλαβίας, που ίσως ποτέ πια στο μέλλον δεν θα αναστηθεί. Δεν είναι καν το γεγονός ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας για απόσπαση του Κοσόβου έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας να επιτεθούν, να καταστρέψουν και να σκοτώσουν μετά την ήττα των ναζιστικών ορδών, το 1945, ξυπνώντας φρικτές αναμνήσεις και θυμίζοντας τους ποταμούς αίματος που έχουν προκαλέσει οι Γερμανοί στα Βαλκάνια.
Το χειρότερο είναι ότι ο αμερικανονατοϊκός πόλεμος εναντίον της Σερβίας νομιμοποίησε, με την τελική διεθνή αναγνώριση της μονόπλευρης ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, την επίθεση ξένων δυνάμεων εναντίον οποιουδήποτε κράτους χωρίς καν την έγκριση του ΟΗΕ, με πρόσχημα την επίκληση μονομερώς «ανθρωπιστικών λόγων» κατά την κρίση του επιτιθέμενου, την απόσπαση εδαφών από το θύμα της επίθεσης, τη στρατιωτική κατοχή τους, την ντε φάκτο ανεξαρτητοποίησή τους και τελικά και τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών που άρπαξε ο επιτιθέμενος.Ακριβώς αυτά δηλαδή που έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο!
Ανατροπή εκ βάθρων των θεμελιωδέστερων κανόνων του διεθνούς δικαίου σηματοδότησε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας και ο διαμελισμός της, παρέχοντας παράδειγμα προς μίμηση για την επίθεση κάθε ισχυρότερης χώρας εναντίον των ασθενέστερων γειτόνων της. Πραγματικά μαύρη επέτειος...

Στα Βαλκάνια δύο πόλεμοι περιμένουν.

Το δράμα των Βαλκανίων δεν έχει τελειώσει με την προ δεκαετίας στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Σερβίας. Η αμερικανονατοϊκή πολιτική διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας έχει αφήσει πίσω της δύο ωρολογιακές βόμβες: δύο τεχνητά κράτη που αναπότρεπτα θα οδηγήσουν σε δύο ακόμη πολέμους, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για κράτη μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Για τον διαμοιρασμό της Βοσνίας θα συγκρουστούν Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι, ενώ ο διαμελισμός της ΠΓΔΜ θα γίνει μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, με έμμεση τουλάχιστον ανάμειξη της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Εμείς μπορεί να ζούμε με την ψευδαίσθηση της ειρήνης, οι δύο πόλεμοι όμως κυοφορούνται και δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν όσο φανταζόμαστε ή ευχόμαστε.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ο ανεμοδαρμένος της άγονης γραμμής

Παλιό το ανέκδοτο: γυναίκα βρίσκει τον άνδρα της με άλλη στη συζυγική παστάδα. Εκείνος, θεόγυμνος, της λέει: «Δεν είναι αυτό που νομίζεις». Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον κ. Αρ. Παυλίδη: εμφανίζεται ακάλυπτος. Στις περιπτώσεις απιστίας η ερωμένη δεν είναι η πιο αξιόπιστη μάρτυρας, όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού των Θαλασσών οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Η υπόθεση σέρνεται εδώ και τέσσερα χρόνια και κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος του δωδεκανήσιου πολιτευτή- και σε βάρος της παράταξής του, που δεν είχε το σθένος να τον απομακρύνει. Η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα φαινόταν τότε ως δυνατή κλωτσιά και θα το είχαμε ξεχάσει (τουλάχιστον στο πολιτικό σκέλος). Οπως συμβαίνει και στα καλύτερα υπουργεία, η απομάκρυνση λειτουργεί ως πουργατόριο. Το μαύρο πρόβατο επιστρέφει ως λευκή περιστερά, με τους ψηφοφόρους να ξεχνούν την κουτσουκέλα.

Για τους νησιώτες η περίπτωση Παυλίδη λειτουργεί ως επιβεβαίωση του γνωμικού «κάθε πέρσι και καλύτερα». Για ακατανόητους λόγους (που πιθανώς θα κατανοήσουμε συν τω χρόνω) κανένας υπουργός Ναυτιλίας δεν έχει καταφέρει το βασικό: να ελέγξει τα δρομολόγια των βαποριών και να σιγουρέψει ότι θα πηγαίνουν παντού και πάντα. Αν δηλαδή είχε γίνει η δουλειά για τον κόσμο, η εικόνα θα ήταν διαφορετική. Υπάρχει όμως μια νομοτέλεια στο Αιγαίο: όσο περισσότερο επιχορηγούνται οι εφοπλιστές τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση στην ακτοπλοΐα της άγονης γραμμής. Επιπλέον έχει γίνει ένα μαγικό: οι άγονοι προορισμοί κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται. Απλούστατο: το ποια γραμμή είναι άγονη το καθορίζει ο επιχειρηματίας, ουχί ο θεσμικός παράγων (το κράτος και ο ορκισμένος λειτουργός του). Δεν γνωρίζουμε αν ανακαλύφθηκαν νέες ξερονησίδες στον χάρτη, πάντως από τους 18 άγονους προορισμούς του 1991 φτάσαμε στους 70 του 2007! Μπράβο όμως για το ενδιαφέρον! Αυτό θα πει να μπαίνουν τα πράγματα σε μια ρότα, να έχει κάθε λιμάνι τον εφοπλιστή του. (Σημείωση: από το 1,3 εκατ. ευρώ επιχορήγησης του 1991, φτάσαμε στα 53 εκατ. το 2007. Είναι κακοήθεια να το συσχετίσουμε;)

Ο κ. Παυλίδης δεν προσπάθησε να βάλει τάξη σε αυτό το χάλι, όπου οι εφοπλιστές συνεννοούνται για το ποια γραμμή θα βαφτίσουν άγονη, για να τσιμπήσουν το σχετικό κονδύλι. Αν το είχε κάνει, ίσως να είχε κάποιον κόσμο με το μέρος του. Αντ΄ αυτού έκανε ένα σερί άστοχων κινήσεων και ακόμη πιο άστοχων δηλώσεων. Για παράδειγμα, έκανε τάχα μου πως διώχνει τον συνεργάτη του που κατηγορήθηκε ότι θέλει να τα αρπάξει. Τη μια μέρα τον έδιωξε, έκανε σαματά για να μαθευτεί, και την επομένη τον ξαναπήρε κοντά του. Το απίθανο δικαιολογητικό ήταν ότι στα μέρη του δεν πουλάνε τους φίλους τη δύσκολη στιγμή. Εξίσου γλαφυρές και διασκεδαστικές είναι οι εξηγήσεις για το διαμέρισμα της θυγατέρας. (Υπάρχουν πολλοί θείοι που να λένε «έλα, χρυσό μου, πάρε εκατό χιλιάρικα να βάλεις ένα κεραμίδι πάνω απ΄ το κεφάλι σου, που να τα βρει ο δόλιος ο πατέρας σου»;) Οταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο πρώην υπουργός έλεγε ότι θέλουν να τον εξοντώσουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της περιφέρειάς του. Δύο τινά: ο κ. Παυλίδης δεν καταλαβαίνει τι λέει ή- το χείρον - υποτιμά τη νοημοσύνη του ακροατηρίου.

Υπάρχει και χείριστο. Δίπλα στην αμήχανη επιχειρηματολογία του πρώην υπουργού, η σιωπή των υπολοίπων. Ολοι γνώριζαν από τότε, όλοι συνέβαλαν στην προσπάθεια κουκουλώματος. Πίστεψαν ότι είναι μια μπόρα θαλασσινή και θα περάσει. Επιστολές έφταναν στο Μαξίμου (τότε) και αντί να γίνει μια υποτυπώδης έρευνα, ανέθεσαν τη διερεύνηση στον κατηγορούμενο! Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα ήξερε όλα και παρίστανε τον ανήξερο. Ομαδική σιωπή και αδράνεια. Στο επιμύθιο ο Παυλίδης παραμένει στις τάξεις του κόμματός του χωρίς να προκαλεί ταραχή και επί της ουσίας η «γόνιμη» γραμμή συνεχίζει να ταΐζει ιδιώτες με ποσά τόσο υψηλά στη σούμα τους που το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει αγοράσει τον δικό του στόλο και να μην έχει ανάγκη κανέναν.

Ο κ. Αρ. Παυλίδης θα βρίσκεται στην επικαιρότητα τις επόμενες μέρες. Στέκεται γυμνός απέναντι στους συναδέλφους του που πιθανώς θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις... Θα του χαρίσουν άραγε ένα φύλλο συκής;
Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=261229

Μέτρα για τους λαθρομετανάστες στο Αγαθονήσι

Καλύτερη, αλλά και αποτελεσματικότερη θα είναι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, στην περιοχή του ακρητικού Αγαθονησίου, μετά την απόφαση του ΥΕΝΑΝΠ, Αναστάση Παπαληγούρα, να ενισχύσει την αστυνόμευση, για την αντιμετώπιση της αθρόας λαθρομετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν την ίδρυση στο ακρητικο νησί Λιμενικού Φυλακίου και την παραμονή στο νησί πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, το οποίο, ανάλογα με τα περιστατικά, θα ενισχύεται με περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ), ενώ θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.

Τέλος, από τα τέλη Απριλίου η εν λόγω θαλάσσια περιοχή θα επιτηρείται επιπλέον και από πρόσθετο περιπολικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επιχείρησης της FRONTEX, με την επωνυμία ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2009, ενώ από 1/5/2009, στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, θα υπάρχει και παράλληλη παρουσία κοινοτικών πτητικών μέσων.
Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=82453

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Συμμαχική απροθυμία στην τουρκική άσκηση. ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΠΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι στρατηγοί στην Τουρκία μετά την αποτυχία τους να βρουν συμμάχους στις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη διακλαδική άσκηση «EGEMEN 2009» που ολοκληρώθηκε χθες.

Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, οι Τούρκοι στρατηγοί απέτυχαν να μετατρέψουν σε συνεργούς τους τις ένοπλες δυνάμεις Βελγίου, Ολλανδίας, Βρετανίας και ΗΠΑ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση. Σε όλη τη διάρκεια των 17 ημερών της άσκησης, οι δυνάμεις των χωρών αυτών ακολούθησαν κατά γράμμα τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε ούτε αβλαβής διέλευση πολεμικού πλοίου και χθες ένα από τα υποβρύχια που προβλεπόταν να είναι σε κατάδυση σε όλη την άσκηση, ακολουθώντας τον εθιμικό κανόνα, αναδύθηκε λόγο της εθνικής επετείου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στόχος της Τουρκίας ήταν να περάσουν όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες. Συγκεκριμένα, είχαν επιλέξει τομείς για αεροναυτικά γυμνάσια εντός του ελληνικού FIR, χωρίς να προβλέπεται κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Αμφισβητούσαν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αμφισβητούσαν τα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου και, τέλος, προέβαλλαν ως αποστρατιωτικοποιημένα όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Τουρκίας, από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ενημέρωσης προς όλες τις ηγεσίες των δυνάμεων. Σε στενή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προθέσεις της Τουρκίας και ζήτησε να τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις αλλά και τους νόμους της Ελλάδας, όπως και τελικά έγινε.

Νέες παραβιάσεις
Το γεγονός φαίνεται να δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους Τούρκους στρατηγούς, που αμέσως μετά το τέλος της άσκησης ξεκίνησαν εκ νέου τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στους Φούρνους και παραβάσεις και παραβιάσεις στο κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο.
Πηγή:http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=58977236

ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Το Αιγαίο ανήκει στην οικολογία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Στη Μήλο, λόγω της μονάδας αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια το νερό πωλείται στον δήμο προς 1,80 ευρώ το κυβικό μέτρο, ενώ μέχρι το 2007 αυτό που έφερνε η υδροφόρα κόστιζε 8 ευρώ το κυβικό. Στην Ποσειδωνία της Σύρου ρίχνοντας 20 λεπτά στον κερματοδέκτη γεμίζεις μια φιάλη με 20 λίτρα πόσιμο νερό.
Γι' αυτές τις δράσεις και για άλλες, όπως δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με κέντρο τη Γυάρο, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για δημοτικό φωτισμό, βιολογική επεξεργασία λυμάτων, ανακύκλωση απορριμμάτων, αποκατάσταση μονοπατιών, γιορτή παραμυθιών, καλλυντικά από φύκια, προστασία του κρίνου της θάλασσας, πολλά νησιά του Αιγαίου εντάχθηκαν στο φιλοπεριβαλλοντικό δίκτυο ΔΑΦΝΗ (μέλη του 37 ΟΤΑ από 30 νησιά) προκειμένου να λάβουν το «σήμα αειφορίας».
Εως τώρα στην κούρσα για την προστασία του περιβάλλοντος προπορεύονται η Κέα και η Μήλος, νησιά που προχώρησαν σε καινοτόμες δράσεις γύρω από τους υδατικούς πόρους, την ενέργεια, τα απορρίμματα, τον τουρισμό, το φυσικό περιβάλλον, τη χωροταξία, τις μεταφορές, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική πολιτική και την πρωτογενή παραγωγή.

Τέσσερις δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος έδωσαν στη Μήλο το πρώτο βραβείο αειφορίας για το 2008. Οι οικολογικές πρωτοβουλίες του κυκλαδίτικου νησιού αφορούσαν τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ανεμογεννητριών, βιολογική επεξεργασία λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση, μελέτη για ίδρυση γεωπάρκου, προστασία του κρίνου της θάλασσας και εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ.
Μέχρι σήμερα έχει εξεταστεί η κατάσταση σε 26 νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Ανδρος, Ηρακλειά, Θήρα, Ιος, Κέα, Κουφονήσι, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Νίσυρος, Πάρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σίφνος, Σκόπελος, Σύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Χίος.Φέτος το σήμα αειφορίας έλαβαν επίσης έπειτα από αξιολόγηση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο Δήμος Μήλου, η Κοινότητα Ηρακλειάς, ο Δήμος Μούδρου, ο Δήμος Ιου, ο Δήμος Ποσειδωνίας, ο Δήμος Κορθίου, ενώ ανανεώθηκε το σήμα αειφορίας του Δήμου Κέας.
«Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τα νησιά της χώρας καλούνται να υλοποιήσουν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό», μας λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος επικεφαλής της ομάδας αξιολογητών. «Οι ενέργειες αυτές αξιολογούνται από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το δίκτυο συντονίζεται και υποστηρίζεται επιστημονικά από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ).
Το σύστημα είναι πρωτότυπο, πειραματικό, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες ελληνικών νησιών. Κύριος στόχος, η ενθάρρυνση προσπαθειών για βελτίωση. Οι δήμοι που συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία αποκτούν το σήμα της αειφορίας. Εάν επαναξιολογηθούν θετικά, διατηρούν το σήμα που έχουν λάβει. Απαιτούνται 3-5 δράσεις, μόνο 2-3 για πολύ μικρά νησιά. Για το έτος 2008, στην απόκτηση σήματος αειφορίας συμβάλλουν μόνο νέες, συνεχιζόμενες, συντηρούμενες δράσεις με βαθμό πάνω από 60%. Οι μικρές και μεγαλύτερες δράσεις θεωρούνται κατ' αρχήν όλες ισότιμες».Η εξέταση γίνεται κατά την επίσκεψη των αξιολογητών στο νησί και βασίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στη σχετική έκθεση που έχει συνταχθεί από τους ερευνητές. Για τις δράσεις που προτείνει και υλοποιεί το νησί, εξετάζεται αφ' ενός μεν η γενική αξία κάθε δράσης με επιμέρους δείκτες που εκτιμούν την αειφορικότητα, το μέγεθος, την ευρύτητα της δράσης κ.λπ., αφ' ετέρου δε η πορεία υλοποίησης της δράσης με επιμέρους δείκτες που εκτιμούν τον βαθμό υλοποίησης, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, την αποτελεσματικότητά της, την ενδεχόμενη δημιουργία παρενεργειών κ.λπ.
Ολα τα παραπάνω ενοποιούνται με τις αντίστοιχες βαρύτητες σε ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος υπολογίζει τον τελικό βαθμό που θα κερδίσει κάθε νησί για το συγκεκριμένο έτος. Από τον βαθμό αυτό κρίνεται κατά πόσον το νησί λαμβάνει ή διατηρεί το σήμα της αειφορίας.«Η διατήρηση της φυσιογνωμίας των νησιών είναι αναγκαία τόσο για την τουριστική τους ανάπτυξη όσο και για την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων τους», σημειώνει ο δήμαρχος Ιου Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος σχεδιάζει στο νησί του υβριδικό πάρκο για την παραγωγή ενέργειας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την καλλιέργεια και αξιοποίηση των φυκιών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χαρτόμαζα και καλλυντικά.
Η δημοτική αρχή της Ιου σκοπεύει επίσης να στηρίξει με κάθε τρόπο την πρωτογενή παραγωγή στο νησί. Η Κέα, το πρώτο νησί που αξιολογήθηκε, οργάνωσε σύστημα ανακύκλωσης για ηλεκτρικές συσκευές, χαρτί και γυαλί, έκλεισε μία από τις δύο ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν στο νησί και χαρτογράφησε 9 μονοπάτια μήκους 35 χιλιομέτρων. «Εχουμε ξεκινήσει και τον βιολογικό καθαρισμό του Βουρκαρίου», μας λέει ο δήμαρχος της Κέας Νίκος Δεμέναγας. «Είμαστε στο τελικό στάδιο για τη ρύθμιση της δόμησης στο νησί μας. Θέλουμε να κάνουμε εφαρμογές σχετικά με το δάσος της βελανιδιάς, τη συντήρηση και ανάδειξή του στο εσωτερικό του νησιού». «Για την τρέχουσα χρονιά συνεχίζουμε το πρόγραμμα κομποστοποίησης με τα οικιακά οργανικά απορρίμματα. Τον Ιούνιο θα λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ στο νησί», μας λέει ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, δήμαρχος Ποσειδωνίας Σύρου. «Οι κομποστοποιητές μειώνουν το κόστος αποκομιδής και παράλληλα έχουν όφελος και οι πολίτες που βγάζουν έτοιμο κομπόστ, οργανικό λίπασμα για γλάστρες. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε όλες τις κατοικίες του δήμου έναν τέτοιο κάδο κομποστοποίησης». Στον δήμο λειτουργεί και σύστημα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού. «Εχει εγκατασταθεί στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου, επεξεργάζεται το νερό (αντίστροφη ώσμωση, φίλτρα) και μπορούν οι πολίτες με κερματοδέκτη 20 λεπτών να πάρουν πόσιμο νερό σε μπιτόνι 20 λίτρων. Αυτό έχει στόχο να μειωθεί η ποσότητα εμφιαλωμένου νερού που καταναλώνεται στον δήμο. Με ένα νέο μηχάνημα φέτος συλλέγουμε το βρόχινο νερό και επεξεργασμένο το διαθέτουμε με τον ίδιο τρόπο στους δημότες μας». (Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό - Τμήμα Μεσογείου).
Ο δήμαρχος Μούδρου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, μας λέει: «Τρέχουμε ένα πρόγραμμα αβαθούς γεωθερμίας όπου εξοικονομείται, παράγεται από τη θάλασσα ενέργεια περίπου 40% για τις ανάγκες του δημαρχείου μας. Ολοκληρώνεται πρόγραμμα για την παρακολούθηση των πουλιών και είμαστε από τους 14 δήμους που συμμετείχαν στην υπογραφή συμφώνου στις Βρυξέλλες για κλιματική αλλαγή. Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι δύναμη για το νησί μας».
Πηγή:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83875892

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Οι Σκοπιανοί μας στέλνουν λαθρομετανάστες!!!!

Βετσερ, σημερα, 25/03
Οι Αφγανοι βρεθηκαν στην Ουγγαρια. Παραδοξως αντι να μεινουν εκει, η να πανε διπλα στην Γερμανια, η στην Αυστρια ( Για να πανε εκει δεν συνωστιζονται στην Πατρα;), σκοπιανοι τους οδηγησαν στην Ελλαδα γιατι τους ειπαν οτι μονο στην Ελλαδα ( Πελοπονησσο) εχει δουλεια!!!
Στα Σκοπια , αλλοι ομοεθνεις τους Αφγανοι, τους εφοδιαζαν με αδειες παραμονης Ελληνικές!!!!
Τυχαια επεστρεψαν 38 απο αυτους στα Σκοπια. ( Οχι δεν τους εδιωξε ο ανικανος Προκοπης, ισως καποιοι ενσυνειδητοι συνοριοφυλακες απωθουν ορισμενους οταν τους συλλαμβανουν) και οι Σκοπιανοι ζητησαν και τα ρεστα. Ζητησαν επισημα απο τον Παυλοπουλο 200.000 Ευρω για τα εξοδα υποδοχης και σιτισής τους. ( δεν θα εκπλαγω αν τους τα δωσει, ειδικα αυτος , που ομολογουμενως ειναι ο χειροτερος υπουργος της κυβερνησης- χωρις επαφη με το περιβαλλον, λες και πινει δυο-τρια μπουκαλια ουισκυ καθε μερα...)
Ας μαθευτει για να δειτε πως: αντι να στελνουμε εμεις ( κρυφα και παρασκηνιακα) κανεναν απο τους χιλιαδες που μας πνιγουν ( μας ροκανιζουν ζωντανους) προς τα βορεια, , μας φερνουν οι σκοπιανοι, για να ενισχυσουν την εθνικη, κοινωνικη, υγειονομικη κ.λ.π. κατασταση της Ελλαδος!!!
Στεφανος Σωτηριου
Πηγή:http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/03/blog-post_4798.html

«Δέκα χρόνια περιμένω το ηλεκτρικό»

Της Σμαράγδας Μουλιάτη
PatmosTimes

Στο Μαράθι το ρεύμα έφτασε στο λιμάνι, αλλά όχι στο σπίτι του μοναδικού κατοίκου

 Έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Μαράθι, το μικρό νησάκι της Δωδεκανήσου, είναι οι μοναδικοί του κάτοικοι. Η οικογένεια του Σταύρου και της Πόπης Κάβουρα, που διαμένουν στο Μαράθι, αγωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια για να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα στο νησάκι τους, αλλά τώρα που το ρεύμα έφτασε μέχρι το λιμάνι δεν μπορεί να πάει μέχρι το σπίτι τους, γιατί η Πολεοδομία το θεωρεί...αυθαίρετο και οι ένοικοι θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Έτσι, ο κ. Κάβουρας πριν από μερικές ημέρες άφησε μόνη την αδελφή του στο Μαράθι και πήγε στη Ρόδο, μήπως και βρει το δίκιο του και μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του, προτού υποχρεωθεί να πάει αλλού για να βρει την τύχη του. Συναντήθηκε με τον νομάρχη Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, για να του ζητήσει τη συμπαράστασή του, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε με υποθαλάσσιο καλώδιο από τους Αρκούς στο Μαράθι, αλλά τώρα φωτίζει μόνο μία λάμπα στο λιμανάκι! «Διαμένουμε οικογενειακώς στο Μαράθι εδώ και αιώνες. Σήμερα έρχεται η Κτηματική Υπηρεσία και μου ζητά τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού, ώστε η ΔΕΗ να μου δώσει ηλεκτρικό ρεύμα», υποστηρίζει ο κ. Κάβουρας, που κουράστηκε να απευθύνεται σε υπουργεία και υπηρεσίες για να δώσουν την απαραίτητη έγκριση και να δει φως το σπίτι του στα ατέλειωτα βράδια του χειμώνα, στο μικρό νησάκι του Αιγαίου το οποίο φυλάει με την οικογένειά του. Απίστευτο μπέρδεμα. Το θέμα έφτασε μέχρι και στη Βουλή, αλλά λύση δεν δόθηκε ακόμη γιατί το Μαράθι περιλαμβάνεται μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου στα οποία υπάρχει ένα απίστευτο μπέρδεμα: το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί το σύνολο σχεδόν των ακινήτων, ιδιοκτησιών των κατοίκων, επικαλούμενο τη Συνθήκη του 1947 με την οποία τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο προ ημερών έγινε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Σύμης που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού η Κτηματική Υπηρεσία διεκδικεί 6.000 ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Καστελλόριζο, τους Αρκούς, το Αγαθονήσι και την Πάτμο. Οι κάτοικοι αυτών των νησιών βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη με το Δημόσιο χωρίς μέχρι τώρα να έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα και έτσι οδηγούνται στα δικαστήρια. Το Μαράθι- που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο αρωματικό φυτό- είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Βρίσκεται σε απόσταση 9 μιλίων από την Πάτμο και η πρόσβαση γίνεται από το ανατολικό του τμήμα, όπου υπάρχει ένας ωραίος κόλπος. Υπάρχουν κτίσματα από τα χρόνια της βυζαντινής εποχής, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από γεννήτρια. «Μέχρι τώρα παίρνουμε ρεύμα από μια γεννήτρια, τα καύσιμα της οποίας πληρώνει η Νομαρχία», λέει ο κ. Κάβουρας, που προσθέτει ότι «όταν δεν έρχονται έγκαιρα τα καύσιμα, μένουμε στο σκοτάδι. Γι΄ αυτό ζητούμε να δουν με κατανόηση το θέμα μας, προτού είναι πολύ αργά...». Ο φάκελος της υπόθεσης, πάντως, αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες υπηρεσίες πριν από λίγες ημέρες έφτασε και στη Νομαρχία Δωδεκανήσου «με την ελπίδα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά μας», λέει ο ερημίτης από το Μαράθι.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

25η Ματρίου





"Μια φορά εβαπτίστημεν με το λάδι,βαπτιζόμεθα και μία με το αίμα δια την ελευθερίαν της πατρίδος μας"
Θεόδ. Κολοκοτρώνης

"Η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους.Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα,όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε τρώνε από μας και μένει και μαγιά"
Ιωάν. Μακρυγιάννης

Αυτά τα δύο μικρά αποσπάσματα των λόγων των Στρατηγών είναι ο δικός μου χαιρετισμός και αφιέρωμα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Πάντα επίκαιρα τα λόγια των δύο Μεγάλων Ανδρών. Ας τα κρατήσουμε στην καρδιά μας φυλαχτό και πυξίδα. Φυλαχτό ενάντια σε κάθε επιβολή της Εθνικής μας ακαιρεότητας, ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Πυξίδα για το μέλον μας. Για την πορεία του Ελληνισμού στο χρόνο και στο χώρο. Πυξίδα για την ανατροφή των παιδιών μας και της συνέχεια της ύπαρξής μας.

1. Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή,
Σε γνωρίζω από την όψη
Που με βία μετρά τη γη.

2. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Χρόνια πολλά επίσης και στους εορταζόμενους αλλά και σε κάθε Έλληνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου

Δε θα γιορτάσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Αγαθονήσι

Αγαθονήσι. Μεγάλο Χωριό
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθημερινές αφίξεις λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια, οι κάτοικοι του Αγαθονησίου αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
«Λόγω της αποχής των μαθητών, δε θα γίνουν στο νησί εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο», αναφέρει στην επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, τους βουλευτές του νομού, το νομάρχη Δωδεκανήσου και άλλους φορείς, ο κοινοτάρχης, Κ. Κόττορος.
Εκτός από την αποχή των μαθητών από τις εκδηλώσεις και οι εθνοφύλακες του νησιού αποφάσισαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία για το μέγεθος του προβλήματος.
Πηγή:http://www.zougla.gr/news.php?id=30740


Η κατάσταση στο ακριτικό νησάκι είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ.
Πάνω που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και να μην φεύγει ο κόσμος ήρθε η λαίλαπα της λαθρομετανάστευσης να τους πάει χρόνια πίσω. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα στο τέλος μέρη όπως το Αγαθονήσι θα μαραζώσουν και θα φύγει ο Ελληνικός πληθυσμός.

Εκτός των άλλων οι ακρίτες διατρέχουν και έναν σοβαρότατο κίνδυνο. Το νησί είναι μικρό και απομονωμένο και είναι γνωστό ότι εκτός των άλλων οι λαθρομετανάστες είναι και φορείς ασθενειών που έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια από τον Δυτικό κόσμο. Η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων κρέμεται από μια κλωστή.
Η ανάπτυξη την έχει κάνει εδώ και καιρό σπρωγμένη από την αδιαφορία της πολιτείας. Αυτές τις νησίδες έπρεπε να τις προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Είναι πέρα από όλα τα άλλα και το κλειδί της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την σημασία που έχουν στη χάραξη των συνόρων και στην επέκταση της Ελληνικής επικράτειας.

http://img7.imageshack.us/img7/6315/11222121.jpg

Τελειώνοντας το σχόλιο μου θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση σε όλους τους επαγγελματίες και μη μεταναστολάγνους ΣΥΡΙΖΑ και συνηστώσες προοδευτικούς της μάσας και της θολούρας.
Που είστε εσείς;;; σας πέφτει πολύ μακριά το Αγαθονήσι εεεε;;;

Τουρκική πρόκληση εν μέσω «Ηγεμών»

«Φόνος παρουσία μαρτύρων» έλαβε χώρα πριν λίγη ώρα στους ουρανούς του Αιγαίου.

Τουρκικά μαχητικά, υπό τα όμματα των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίες ας σημειωθεί κρατούν την ενδεδειγμένη στάση όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται στο Αιγαίο, προχώρησαν σε υπέρπτηση πάνω από τους Φούρνους.
Πιο συγκεκριμένα στις 14:58 τουρκικός σχηματισμός 8 αεροσκαφών (4 F-16 και 4 F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών νοτίως της νήσου Σάμου. Στις 15:00 πραγματοποιήθηκε υπέρπτηση 2 εκ των F-4 άνωθεν της νήσου των Φούρνων σε ύψος 2.000 ποδών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά νοτίως των Φούρνων και εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 15:21 από την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου. Είναι σαφές πως η τουρκική προβοκατόρικη συμπεριφορά έχει ως στόχο να «ρυμουλκήσει» τις συμμαχικές δυνάμεις σε ενέργειες οι οποίες θα «νομιμοποιούσαν» την τουρκική επιθετικότητα και θα έθεταν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία.
Το ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι πως οι ξένες δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πρακτικές και σίγουρα, ανεξαρτήτως του ποια πολιτική ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών τους, γίνονται μάρτυρες για την απειλή που αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα μας τα τελευταία 35χρόνια.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε προκλητική ενέργεια της Άγκυρας η οποία «αισθάνεται δυσφορία» επειδή δεν φαίνεται να έχει πετύχει τον σκοπό της με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων στην άσκηση την οποία διοργανώνει. Σε κάθε περίπτωση, ο «εκνευρισμός» της Τουρκίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να την οδηγήσει σε «σπασμωδικές» ενέργειες.
Πηγή:http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=7095&Itemid=83

Ψάρι-ρομπότ θα ανιχνεύει την μόλυνση στις θάλασσες

Το ψάρι-ρομποτ στη δεξαμενή δοκιμών

Ενα ψάρι-ρομπότ, το οποίο κατασκεύασαν βρετανοί επιστήμονες, πρόκειται να ...αναλάβει δράση στα νερά της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της Ισπανίας με στόχο τον εντοπισμό πιθανής μόλυνσης.Αν οι δοκιμές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο στα πέντε πρώτα ρομποτικά ψάρια, στο λιμάνι Χιχόν της Ισπανίας, αποδειχτούν επιτυχείς, η ομάδα των ερευνητών σκοπεύει να τα αξιοποιήσει μελλοντικά σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες ανά τον κόσμο.
Το ψάρι-ρομποτ εκτός νερού

Το ψάρι-ρομπότ έχει σχήμα κυπρίνου, κοστίζει 29.000 δολάρια έκαστο, και μιμείται την κίνηση του αληθινού ψαριού.Είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες που του επιτρέπουν να μυρίζει πιθανόν επικίνδυνα χημικά, που μπορεί να προέρχονται από την διαρροή σε δεξαμενή σκάφους ή από υποθαλάσσιους αγωγούς. Τα ρομποτικά ψάρια θα μεταδίδουν τις πληροφορίες που θα συλλέγουν στη στεριά χρησιμοποιώντας τεχνολογία Wi-Fi.Σε αντίθεση, μάλιστα, με τους...προγόνους τους, για τους οποίους απαιτούνταν η χρήση τηλεχειριστηρίου, τα νέα αυτά ρομποτικά ψάρια θα μπορούν να κολυμπούν μόνα τους χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση. Οσο για το μέγεθός τους, θα φθάνει τα 1,5 μέτρα, περίπου δηλαδή το μέγεθος μίας φώκιας.

23 αφαλατώσεις σε 18 νησιά: Πότε;

Hρώδης Mητσόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TEMAK A.E. Συστήματα Eπεξεργασίας Nερού
H Eυρωπαϊκή Eνωση, η ελληνική πολιτεία, οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες αναζητούν και επιλέγουν τρόπους για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας.
Oι λύσεις που επιλέγουν οι επιχειρήσεις ή οι κατοικίες είναι οικονομικά προσιτές, εφαρμόζονται γρήγορα και αποδίδουν αμέσως αποτελέσματα.
Tο πρόβλημα είναι δισεπίλυτο και περίπλοκο σε επίπεδο δήμων, περιφερειών και υπουργείων, διότι εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι, πολλές υπηρεσίες με διαφορετικές επιδιώξεις και με χρήματα άλλων.
Για παράδειγμα, τα μικρά νησιά του Aιγαίου και Iονίου Πελάγους (περίπου 40 νησιά) θα μπορούσαν να έχουν πόσιμο νερό άμεσα, με προμήθεια και εγκατάσταση αφαλατώσεων που θα κόστιζαν λίγα χρήματα και θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα νερού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σε διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε το 2007 από την EΓNATIA OΔOΣ A.E. και ολοκληρώθηκε τον Iούνιο του 2008, η εταιρεία μας TEMAK A.E. ανακηρύχθηκε μειοδότρια εταιρεία για την «Προμήθεια και εγκατάσταση 23 μονάδων αφαλάτωσης σε 18 νησιά του Aιγαίου και Iονίου Πελάγους» έναντι ποσού 3.136.000 ευρώ + ΦΠA.
ΕνδιαφέρονEνώ τα προβλήματα πόσιμου νερού που αντιμετωπίζουν τα νησιά γίνονται καθημερινά πιο έντονα, υπουργοί, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, πολιτικοί (της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και όλων των κομμάτων) τονίζουν σε όλους τους τόνους το έντονο ενδιαφέρον τους για το θέμα της λειψυδρίας και η εταιρεία TEMAK A.E. είναι πανέτοιμη για την υλοποίηση, δεν έχει προσκληθεί ακόμα από την EΓNATIA OΔOΣ A.E. για την υπογραφή της σύμβασης! H εταιρεία TEMAK, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής συστημάτων αφαλάτωσης, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και εξαγωγική δραστηριότητα, έχει επενδύσει και έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες που απαιτούνται για να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των 23 αφαλατώσεων, όταν υπογραφεί η σύμβαση.
Σε αναμονή της υπογραφής της σύμβασης, η εταιρεία μας έχει αποστείλει επιστολές στους υπουργούς ΠEXΩΔE, Oικονομίας και Oικονομικών, Eμπορικής Nαυτιλίας, Aιγαίου και Nησιώτικης Πολιτικής, Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης και αναμένει ενέργειες και απαντήσεις.
Πηγή:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=9594&pubid=6495110

Φόβοι για 50.000 απολύσεις. Πτώση 20-30% στα τουριστικά έσοδα

Της Ελένης Σιάτρα
Πτώση της τάξης του 20% με 30% αναμένεται να σημειώσουν τα έσοδα στον τουρισμό φέτος στη χώρα. Όμως το μεγάλο στοίχημα θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς η μεγάλη μείωση των αφίξεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απόλυση 50.000 εργαζομένους. Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων φορείς του τουρισμού κατά τη διάρκεια του τρίτου διεθνούς συνεδρίου Tourism & Property in Greece που διοργάνωσε χθες η εταιρεία Real travel Media Group.

Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Α. Ίκκος, προβλέπεται πτώση της τάξης του 20%-30% στα έσοδα από τον τουρισμό, η μείωση στις διανυκτερεύσεις θα φθάσει στο 15%, ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο θα μειωθούν και οι τιμές των τουριστικών πακέτων που θα πουληθούν. Επίσης, ο κ. Ίκκος έκανε αναφορά σε δύο σενάρια όσον αφορά στην τουριστική κίνηση φέτος.

Σενάρια Το πρώτο και αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει πτώση αφίξεων κατά 10%, απώλειες εσόδων για το κράτος στα 7 δισ. ευρώ και για τους ξενοδόχους στα 835 εκατ. ευρώ συνολικά.
Το δεύτερο και απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει πτώση αφίξεων από 15% έως και 20%, μείωση των τουριστικών εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ και πτώση του τζίρου των ξενοδόχων κατά 1,2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, ο κ. Ίκκος προβλέπει ότι 14.000-20.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους στον τουριστικό κλάδο.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της You Travel.Com, Γ. Κεντ, καθώς προβλέπει ότι η πτώση στις αφίξεις θα κυμανθεί από 5% έως 7%, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό θα υποχωρήσουν από 15% έως 17%.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ. Γ. Φωκάς επεσήμανε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, «εφόσον τεθούν σε εφαρμογή όλα όσα ήδη εξαγγέλθηκαν» όπως τόνισε. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την απασχόληση, την επικοινωνία και τη διατήρηση της προσφοράς τουριστικών πακέτων και πτήσεων προς την Ελλάδα κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην χαθούν πτήσεις.

ΣΕΤΕΟ γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, κ. Γ. Δρακόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε αν και η τουριστική σαιζόν βρίσκεται λίγες μέρες πριν από την έναρξή της, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πόσες τουριστικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν εγκαίρως φέτος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «με τα σημερινά στοιχεία δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν πάμε και σε μία μείωση της τάξης του 20% σε επίπεδο αφίξεων σε σχέση με το 2008.

Η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες συγκριτικά με πέρυσι, και περίπου 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα και κατ’ ελάχιστον 50.000 λιγότερες θέσεις απασχόλησης.

Από την πλευρά του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ο ειδικός γραμματέας του, δρ Ε. Αλεξανδράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νεοσυσταθείσα Ειδική Υπηρεσία συντονισμού διαχείρισης και εφαρμογής δράσεων του τομέα τουρισμού που θα ασκεί καθήκοντα δικαιούχου καθώς και καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας για πράξεις αρμοδιότητας του υπουργείου.

Γεράσιμος ΦωκάςΟ πρόεδρος του ΞΕΕ. Γ. Φωκάς επεσήμανε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, «εφό­σον τεθούν σε εφαρμογή όλα όσα ήδη εξαγ­γέλθηκαν» όπως τόνισε. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την απασχό­ληση, την επικοι­­νωνία και τη διατήρηση της προσφοράς τουριστικών πακέτων και πτήσεων προς την Ελλάδα κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην χαθούν πτήσεις.
Πηγή:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9379&pubid=6551120

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Το καλύτερο δώρο!


Μια σημαία! Αλλά όχι μια οποιαδήποτε σημαία… σημαίες υπάρχουν πολλές Ελληνική όμως μόνο ΜΙΑ!!! Κάντε την δώρο στον εαυτό σας, στους φίλους σας και γιατί όχι και στο έτερον ήμισυ.

Στολίστε το σπίτι σας. Μιλήστε για αυτήν στα παιδιά σας. Πείτε τους την ιστορία της τι συμβολίζει, τι ιστορία είναι χαραγμένη στις ρίγες της… αλλά και πόσο αίμα Ελλήνων, που έφυγαν με την λέξη Ελευθερία στα χείλη τους, την άγιασε.

Καλεί τον διευθυντή του γραφείου του Αρ. Παυλίδη

Κλήση προκειμένου να απολογηθεί αύριο για κακουργηματική εκβίαση έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παν. Ζαχαρίου, διευθυντής του γραφείου του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, για την υπόθεση του φερόμενου «γαλάζιου εκβιασμού», την οποία έχει καταγγείλει ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης, προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να του ανατεθούν τα δρομολόγια της άγονης γραμμής στο Αιγαίο.

Ο κ. Ζαχαρίου -κατά τις ίδιες πληροφορίες- θα ζητήσει προθεσμία από τον ανακριτή της υπόθεσης (τον κ. Α. Ζαβιτσάνο), προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα, ο προσανατολισμός είναι ότι η σχετική δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αποστολή της σχετικής δικογραφίας, τότε κατά μία άποψη αυτό θα πρέπει να γίνει στο μέρος εκείνο που αφορά αποκλειστικά τον Αρ. Παυλίδη, οπότε η ανάκριση θα πρέπει να συνεχιστεί όσον αφορά τους ιδιώτες.
Αν η Βουλή αποφασίσει την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (με Προανακριτική Επιτροπή), τότε θα πρέπει να διαβιβαστεί το σύνολο της δικογραφίας, για να κριθεί ποιοι πρέπει να απαλλαγούν και ποιοι να παραπεμφθούν (στην περίπτωση αυτή, εάν δεν προκύψουν στοιχεία ενοχής για υπουργό, τότε η τακτική Δικαιοσύνη συνεχίζει για τους ιδιώτες).
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Π. Ζαχαρίου έχει καταγγελθεί από τον εφοπλιστή Φ. Μανούση ότι κατά την περίοδο 2006-2007 πήρε σειρά επιταγών και μετρητών, συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ, προκειμένου τα πλοία του να εκτελούν δρομολόγια της άγονης γραμμής.
ΓΚ. ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
Πηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2748763

Επιφυλακή στο Αιγαίο από την τουρκική άσκηση "Ηγεμών"

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται εδώ και μερικές ώρες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς η τουρκική άσκηση «Ηγεμών 2009» μπαίνει στο τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιό της.
Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν η Τουρκία να επιδιώξει να προχωρήσει σε προκλητική ενέργεια, η οποία θα έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει de facto τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο, προσπαθώντας επί της ουσίας να το διχοτομήσει.
Η κρίσιμη περίοδος για πιθανές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη άσκηση.
Σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο κατόπιν πρόσκλησης της Αγκυρας (για προφανείς λόγους). Εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, λοιπόν, θα λάβουν χώρα μεγάλες αποβατικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Doganbey, βόρεια της Σάμου. «Αν οι στρατοκράτες της Αγκυρας θελήσουν να κάνουν προκλητική ενέργεια η οποία θα έχει στόχο να νομιμοποιήσει de facto τις αξιώσεις τους στο Αιγαίο, τότε θα το κάνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη συγκεκριμένη περιοχή» ανέφερε στην «Εspresso της Κυριακής» έμπειρος αξιωματικός.

Πραγματικά, μια απλή εξέταση στον χάρτη δείχνει πως η αμφίβια άσκηση θα λάβει χώρα στον κεντρικό τομέα του Αιγαίου, στις ακτές της Μικράς Ασίας, σε μια περιοχή νότια της Σμύρνης, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Σάμου και της Χίου. Εκεί θα πλεύσουν τουρκικά πλοία (ο αριθμός τους καθώς και αυτός των υποβρυχίων, ελικοπτέρων και αεροσκαφών που θα συμμετάσχει στην «Ηγεμών 2009» είναι άγνωστος) και σχεδόν όλος ο συμμαχικός στόλος (δώδεκα πλοία και καθόλου αεροσκάφη), θα γίνουν αποβατικές ενέργειες, ενώ υπάρχει σχέδιο για δραστηριότητα έρευνας και διάσωσης.
Πέραν αυτών των δύο περιοχών, έχουν δεσμευθεί επιπλέον τέσσερις που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Σκύρου, νοτίως της Ικαρίας, μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης και δυτικά της Τήλου. Η κάθε φάση της άσκησης (16-18, 19-22, 23-29 και 30-31 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε και συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές. Οι δύο τελευταίες φάσεις, πάντως, θα έχουν πεδίο διεξαγωγής μεταξύ Σάμου και Χίου και είναι οι περιοχές που οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πραγματικά σε «κόκκινο συναγερμό».

Οι δύο στόχοι.
Ο σχεδιασμός της άσκησης από τους Τούρκους επιτελείς έγινε με διττό στόχο.
-Ο πρώτος στόχος που περιλαμβάνεται στην άσκηση αποστρατιωτικοποιεί όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ξεκινώντας από τον βορρά και τη Θάσο και καταλήγοντας στο Καστελόριζο.
-Ο δεύτερος στόχος περιλαμβάνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό την οριοθέτηση των περιοχών έρευνας και διάσωσης, την οποία η Αγκυρα είχε προωθήσει από το 1989 με σχετικό νόμο.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι στρατοκράτες της Αγκυρας προχώρησαν στη συγκεκριμένη πρόκληση με τη διενέργεια της άσκησης, ενώ είχε προηγηθεί μια χρονική περίοδος όξυνσης της έντασης στο Αιγαίο μετά το μπαράζ των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας και τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος στόχος της Αγκυρας συνδέεται και με την υπεροπλία που παρουσιάζει η Τουρκία στον τομέα των διαθέσιμων μέσων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα και με συγκεκριμένη μελέτη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, έναντι των μόλις δεκαέξι ελικοπτέρων και αεροσκαφών που διαθέτει η ελληνική πλευρά, η Τουρκία έχει στη διάθεσή της πενήντα έξι αντίστοιχα μέσα, εκ των οποίων τα μισά από αυτά είναι ανεπτυγμένα σε αεροδρόμια των δυτικών παραλίων της.

Πέραν αυτών, η Αγκυρα «τρέχει» άλλα δύο σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα αγορών και εκσυγχρονισμών, τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ οι στρατοκράτες αναμένεται να αυξήσουν κατά περίπου 25-30 τον αριθμό των υφιστάμενων ελικοπτέρων και αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τους επιτελείς-συντάκτες της μελέτης, η κινητικότητα αυτή της Αγκυρας στους εξοπλισμούς του τομέα έρευνας και διάσωσης «προσδίδει στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δυνατότητες για διεθνή προβολή τους στον τομέα αυτόν και de facto επισημοποίηση των διεκδικήσεών της στα θέματα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στον χώρο του Αιγαίου». Και αυτό γιατί, όπως εξηγείται στη συνέχεια, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μέσων στα παράλια «καθιστά πιθανή την άμεση και πιθανόν τη γρηγορότερη επέμβασή τους σε ενδεχόμενο συμβάν (ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος) στο Αιγαίο». Μάλιστα, επισημαίνεται ακόμη ότι η Τουρκία έχει στον τομέα των μέσων όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική υπεροχή, ενώ έχει αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια τις αξιώσεις της για έλεγχο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού με ασκήσεις όπως η «Ηγεμών 2009» ή αυθαίρετες δράσεις.

Διπλωματικό σκάκι με τέσσερις.
Τέλος, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Ολλανδίας και Βελγίου στην άσκηση «Ηγεμών», η Τουρκία στοχεύει στη νομιμοποίηση των αξιώσεών της στο Αιγαίο. Το αν θα τα καταφέρει είναι το μεγάλο ερώτημα. Στρατιωτικοί κύκλοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιστεύουν πως οι τέσσερις χώρες μπορεί να μην απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως η Ελλάδα επιθυμούσε, αλλά θα τηρήσουν την προφορική διαβεβαίωση που έδωσαν μέσω των υπουργών Αμυνάς τους στον Ελληνα ομόλογό τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «δεν θα λάβουν μέρος στα σημεία της άσκησης που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», κάτω φυσικά από την έντονη πίεση και την πλήρη και ουσιαστική ανάλυση των ελληνικών θέσεων του πολιτικού προϊσταμένου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή:http://www.espressonews.gr/

Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας με τα απαραίτητα μέσα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα στην αγορά Ελικοπτέρων και Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας. Επίσης πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υλικό που ήδη υπάρχει.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Γιά Μένα

Η φωτογραφία μου
Επικοινωνία: patmos.island.blog@gmail.com

Ἀρχειοθήκη ἰστολογίου

Ἀναγνῶστες

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.

Ας αποκαλούμε από τώρα και στο εξής τα Σκόπια ως Βαρδαρία. Ας το διαδώσουμε παντού.
Απαξάπαντες οι ...’’ελληνοφάγοι’’ ανα την Γην, τις γνωρίζουν, αυτές τις αλήθειες, πάρα πολύ καλά. Εκείνο που χρειάζονται, σαν αποστομωτική ’’επισφράγιση’’, είναι το περιβόητο γραμματόσημο, πάνω στο οποίο αυτό, το ίδιο, το συνονθύλευμα των Σκοπιανών, ονομάζει την ...πατρίδα του ...VARDARSKA. Τα γραμματόσημα αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ της χώρας που τα κυκλοφορεί και θεωρούνται έτσι, ΕΠΙΣΗΜΑ και ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ Έγγραφά της!

Προξενείο STOP

Προξενείο STOP
Κλίκ στήν εἰκόνα καί ὑπογράψτε γιά νά φύγει τό προξενεῖο ἀπό τήν Θράκη μας.
free counters